Business2Brandweer

Business2Brandweer

Wevers, Stephan
531van de redactie

Een enthousiaste mail van drie brandweermensen opende de deuren van schoenenfabriek Van Bommel die normaal gesproken gesloten blijven. De gedachtegang daarbij was simpel: voor het bestrijden van incidenten is vakmanschap vereist, máár ook voor het maken van schoenen. Oftewel kunnen twee ‘goede merken’ niet iets leuks samen doen? De klik was gemaakt en na een eerste aanzet door het ontwerpteam van Floris van Bommel waren het enkele suggesties vanuit de brandweer die van een leuke rode sneaker een ware brandweersneaker maakte. De blauw-witte striping op de zijkant van de schoen is een rechtstreekse verwijzing naar de striping op de zijkant van de bluswagens. Zoals op de website van Van Bommel ook al staat vermeld: ‘Schroef vier wielen en een ladder op die sneakers en je ziet het verschil bijna niet meer tussen de schoenen en een echte brandweerwagen.’

Het is een fantastisch initiatief vanuit onze eigen brandweermensen waarbij de samenwerking met het bedrijfsleven gezocht is om een ‘statement’ te maken. Want, de schoen staat natuurlijk symbool voor samenwerken. Samenwerken met partners om vanuit verschillende invalshoeken aan één doel te werken. Ten eerste is de schoen een ‘symbool’ voor samenwerking tussen het bedrijfsleven en de brandweer: Business2Brandweer. We kunnen én moeten het soms veel meer ‘via de band’ spelen in plaats van zelf altijd hard aan het werk te gaan. Slimme allianties aangaan met het bedrijfsleven op het gebied van productontwikkeling en/of partnerschappen om samen iets te doen op het gebied van (brand)veiligheid: Business2Brandweer.

Als tweede dient deze samenwerking een zeer goed doel. Van Bommel schenkt de volledige opbrengst van de brandweersneaker aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het zet de Brandwondenstichting weer eens in de spotlights.

De stichting heeft als missie brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. Een taak die ons als brandweer ook na aan het hart ligt. Wij redden per jaar veel mensen die, als ze ernstige brandwonden hebben, met dank aan de Brandwondenstichting een goede behandeling en zorg kunnen krijgen, gericht op een snel en zo volledig mogelijk herstel. De Brandwondenstichting, een organisatie zonder subsidie of overheidssteun, doet ook veel op het gebied van voorlichting en investeert in onderzoek gericht op continu verbeteren van de behandeling van patiënten met brandwonden.

Ik lees ook de stellingen dat de brandweer geen mensen/levens redt. Dat is echter een misvatting. Wellicht geldt dit niet altijd voor een brandende ruimte in een woning, waar na drie minuten een niet-overleefbare situatie ontstaat, maar zeker wel voor mensen die zich in aangrenzende ruimten en gebouwen bevinden. Ons werk op het gebied van reddingen (brand, hulpverlening, waterongevallen) doet er toe! Jaarlijks worden er gemiddeld 10.100 personen op een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld na een brandwondenongeval. 1.700 patiënten met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis. 750 van deze patiënten worden behandeld in één van de brandwondencentra. Samen met de Brandwondenstichting kunnen we soms het verschil maken.

Strategische onderwerpen kunnen soms heel klein beginnen, je moet ze herkennen en laten bloeien. Daarnaast is het altijd mooi dat onze ‘eigen’ mensen de ruimte krijgen om dit soort initiatieven verder te brengen en zal niet altijd aan de voorkant bekend zijn wat voor moois er aan de achterkant uitkomt. De brandweersneaker staat dus ook symbool voor innovatie en ondernemerschap, iets waar we als brandweer meer mee moeten én kunnen doen.

De opbrengst van deze brandweersneaker komt dus ten goede aan de Nederlandse Brandwonden Stichting, een organisatie die we moeten koesteren en waar we nog veel mee gaan samenwerken in de toekomst: www.brandwondenstichting.nl. De schoenen (dames en heren) liggen vanaf januari in de winkel. Voor meer info zie www.florisvanbommel.com.

Een mooi saluut aan de helden van de brandweer!

Stephan Wevers

Regionaal commandant Brandweer Twente

Redactievoorzitter

Andere artikelen in deze aflevering