Brandweer schakelt Technasium Top Award in

Brandweer schakelt Technasium Top Award in

Redactie

Bedenk een slimme oplossing voor tijdwinst bij woningbrand. Dat is dit jaar de uitdaging voor tweedejaars Technasiumleerlingen die meedoen aan de Technasium Top Award. In opdracht van de brandweer kruipen de leerlingen in de huid van een Fire Safety Engineer. Brandweer Midden- en West-Brabant is opdrachtgever.

In 2011 vroeg Brandweer Midden- en West-Brabant brugklasleerlingen van Technasium Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom oplossingen te bedenken voor de brandpreventie van woningen. Met dit initiatief won Brandweer Midden- en West-Brabant in 2011 de Jan van der Heydenprijs. De opdracht voor de Technasium Top Award is de spin-off van dit project. ‘Als je de Jan van der Heydenprijs wint, moet je het project landelijk wegzetten’, aldus Leon Havermans van Midden- en West-Brabant. ‘Daarom hebben wij de organisatie van de Technasium Top Award benaderd.’

Technasia kunnen leerlingen hiervoor inschrijven. Er zijn vijftien technasiaregio’s die bij de brandweer van hun regio vragen kunnen stellen. Brandweer Midden- en West-Brabant is de spil tussen de Technasium Top Award en de brandweerregio’s. ‘Dat leerlingen nadenken over brandveiligheid en de brandweer zorgt ook voor meer bewustwording over brand, zowel bij zichzelf als bij hun ouders. Daarnaast gaan de meeste technasialeerlingen een technische opleiding volgen. Als we ze nu bij de brandweer betrekken, is dat misschien al een stap naar de toekomst’, zegt Havermans.

‘De technasialeerlingen gaan vanuit het vak O&O (Onderzoek & Ontwerp) aan de slag met de opdracht. De opdrachten binnen dit vak worden aangedragen vanuit het bedrijfsleven. Binnen deze onderwijsvorm, met de Technasium Top Award als middel, wil TechniekTalent.nu havo en vwo scholieren kennis laten maken met de mogelijkheden van (werken in) de technologische sector’, aldus Mirelle van Dijk van TechniekTalent.nu.

Uit elke regio komt een winnaar die meedoet met de landelijke finale. ‘Na de regionale finales wordt het bijzonder, dan krijgt elk team hulp van een Vakkanjer, een concrete bèta vakspecialist. Samen gaan ze werken aan een echt proefmodel’, zegt Henk Plas, managementondersteuning van Brandweer Midden- en West-Brabant. De landelijke finale is op 11 en 12 april bij het IFV in Arnhem.

Meer over de Technasium Top Award op www.technasiumtopaward.nl en www.brandweernederland.nl/technasium

Andere artikelen in deze aflevering

Business2Brandweer

Een enthousiaste mail van drie brandweermensen opende de deuren van schoenenfabriek Van Bommel die normaal gesproken gesloten blijven. De gedachtegang daarbij was simpel: voor het bestrijden van incid...