Jaarwisseling 2015/2016!

Jaarwisseling 2015/2016!

Wevers, S.

Het jaar 2014 is inmiddels ten einde, een jaar dat we ons vooral blijven herinneren als het succesvolste jaar op sportgebied ooit. Als brandweer zullen de incidenten van 2014 ons vooral bijblijven. In eerste instantie die in ons eigen verzorgingsgebied, dicht in de buurt, maar ook incidenten als met de vlucht MH17 en het Monstertruckdrama in Haaksbergen staan voor eeuwig op de kalender van 2014. En wat gaat 2015 ons brengen? Hoe gaan we ons straks dit jaar herinneren? Het jaar dat Bergen en Pilsen de culturele hoofdsteden van Europa zijn, er Provinciale Statenverkiezingen zijn en de Tour de France in Utrecht begint? Eén ding is zeker, we hebben eind 2015 weer een jaarwisseling, één van de vastigheden in het leven.

En langzaam, jaar na jaar, zie je dat de samenleving de vele incidenten, gewonden en schade door het afsteken van vuurwerk niet meer accepteert. Net als op andere dossiers als roken, gezond eten en afval scheiden, voel je aankomen dat er een kentering gaande is om de onevenredige overlast voor de samenleving aan banden te leggen. De getallen die we vanaf 2014 publiceren onderbouwen dit. In 2014 zijn we tijdens de jaarwisseling 4.253 keer op pad geweest voor een melding. Ik hoef niemand uit te leggen dat dit gewoon veel te veel is, en dan moeten we ons nog realiseren dat het al 25% procent minder is dan in 2013. Als ik deze getallen eens afzet tegen onze jaarcijfers (87.000 brandmeldingen en 52.000 hulpverleningen) dan draaien we zakelijk gezien zo’n 5 procent van onze jaaromzet op één avond. Maar ja, we zijn als brandweer een wat andersoortig bedrijf, we hebben zelfs in onze missie staan dat we onze jaaromzet fors omlaag willen brengen. En dan zal een beetje manager het laaghangende fruit als eerst aanpakken, oftewel de focus op de jaarwisseling!

Nu we cijfers hebben zouden we ook wat gerichter kunnen acteren. We willen immers minder branden, minder slachtoffers en minder schade, dus wat let ons om in 2015 de focus eens wat meer op de jaarwisseling 2015/2016 te zetten. Tot dit jaar gold: zonder overzicht geen inzicht dus ook geen uitzicht. Echter nu we het inzicht hebben moeten we er iets mee doen. De grote branden tijdens de jaarwisseling in Uden, Alkmaar en Terneuzen, de woningbranden in Den Haag en Tilburg waarbij we mensen (en zelfs een baby) uit brandende woningen hebben moeten redden of de vele autobranden door het hele land, daar moeten we toch iets aan kunnen doen?

Ondanks de forse daling van 25 procent ten opzichte van 2013 voelen deze getallen en inzetten niet goed en zou het zeker de moeite waard zijn de uitdaging aan te gaan om deze aantallen omlaag te brengen. Uiteraard liggen veel oplossingen op het bordje van de politiek, maar het is onze rol als brandweer, als primair adviseur op het gebied van (brand)veiligheid, om hen van goede informatie te voorzien. En dat kunnen we!

Alvast een schot voor de boeg van mijn kant: het corrigerend vermogen van de burgers in combinatie met het meer reguleren van het afsteken van vuurwerk. De impact van burgers die elkaar onderling op het vuurwerkgedrag aanspreken heeft waarschijnlijk het grootste rendement. Naar elkaar uitspreken dat het ‘not done’ is om zoveel schade en overlast te veroorzaken en hierop acteren werkt. Daarnaast zie ik vanuit de praktijk zeker een verband tussen de beperkingen om vuurwerk af te steken en het aantal vuurwerkgerelateerde branden, in 2014 dus een afname van 25 procent. Modern vuurwerkbeleid dat kan bestaan uit een mix van de huidige tijdsblokken, vuurwerkvrije zones aanwijzen en bijvoorbeeld het organiseren van vuurwerkshows.

Het is het zeker de moeite waard om hier eens wat onderzoek naar te doen, het is misschien wel tijd om onze vuurwerktraditie wat moderner te organiseren en daar kunnen wij als ‘ervaringspartij’ een goede rol in vervullen.

Als we als brandweer onze missie minder branden, minder schade, minder slachtoffers serieus nemen, dan moeten we hier werk van maken. 87.000 brandmeldingen per jaar zou een gemiddelde van 87.000 : 365 dagen = 238 brandmeldingen per dag opleveren. Het aantal van 4.253 van de afgelopen jaarwisseling is dus achttien keer zo veel en daar moeten we iets aan doen. Laten we ook als brandweer het onderwerp op de agenda zetten en houden om trouw te blijven aan onze missie: minder branden, minder schade en minder slachtoffers.

Heldere boodschap toch: ‘ ik zeg doen, Hora est.’

Stephan Wevers

Voorzitter redactie

5VANDEREDACTIE

Andere artikelen in deze aflevering