Over de gewone brandweerman én we waren de beste vorig jaar!

Over de gewone brandweerman én we waren de beste vorig jaar!

Redactie

Het is inmiddels januari 2018, het nieuwe jaar is in volle gang. Het gaat een mooi jaar worden. De oneven jaren zijn vaak wat saaier dan de even jaren. We krijgen in ieder geval de Olympische Winterspelen met een paar mooie medailles, een WK voetbal waarbij we maar voor de Belgen moeten juichen en misschien wel een wereldkampioen Formule 1 met Max Verstappen. En last but not least, gaat Tom Dumoulin de Giro weer winnen? We zullen het meemaken in 2018. Het wordt ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, het huwelijk van Harry en Meghan Markle in mei en uiteraard ons eigen brandweercongres in oktober.

2017 was een jaar met veel bijzondere gebeurtenissen, branden en rampen. Wie herinnert zich niet de brand in de Grenfell Tower in Londen. Ongelofelijke beelden die zelfs ons als brandweermensen hebben verbaasd. Op 14 juni word je wakker met de verschrikkelijke beelden, een woontoren van 24 verdiepingen, geheel in de hens, met naar alle waarschijnlijkheid 88 doden (doden en vermisten). Wat ook bijblijft zijn de bosbranden in Portugal, 34 doden en 204 gewonden. Deze bosbranden behoren tot de drie dodelijkste bosbranden in Europa sinds 1945. Beelden die indruk maken en de kracht van vuur nog maar weer eens aantonen. En dan natuurlijk Irma op 6 september. Een orkaan met kracht 5 trekt over Sint Maarten en is verwoestend. Nederland biedt hulp waar mogelijk en ook vanuit Brandweer Nederland helpen we onze collega’s. Ook nu nog zijn we bezig met de hulp voor de lange termijn aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De komende jaren blijven we ze ook helpen.

En in Nederland in 2017? In mijn beeld was het een beheerst jaar met geen grote uitschieters. Wat me nog wel is bijgebleven waren de vele stalbranden, branden met veel dierenleed die ook heftig zijn voor onze mensen. Het is mooi om te zien dat er de komende jaren veel energie gaat zitten in het voorkomen van stalbranden.

Daarnaast waren we in 2017 de beste; de nummer 1 op de lijst van beste merken, de nummer 1 als meeste betrouwbare overheidsorganisatie en we hadden de beste website van Nederland. We zijn een bescheiden organisatie, we slaan onszelf niet altijd op de borst, maar toch maar even voor hier: ‘WE WAREN DE BESTE ORGANISATIE IN 2017!’

Tja, en dan hebben we de verkiezingen nog gehad met de langste formatie ooit. 225 dagen onderhandelen met een kabinets-akkoord dat goed is voor de ‘ gewone’ Nederlander. Maar wat is de ‘gewone’ Nederlander? Volgens het CBS is de gewone Nederlander iemand die 42 jaar is, hard werkt, een huisdier heeft, veel fietst, kaas eet, zuinig is, af en toe een biertje drinkt en kritisch kan zijn. Volgens het NRC is dat een type als Frans Bauer. Hij wordt gezien als voorbeeld van een gewone Nederlander. Er zijn ook stromingen die ervan uitgaan dat de gewone Nederlander niet bestaat. Je kunt er geen definitie van geven. De meeste mensen voelen zich Nederlander, maar of ze zich ook als gewoon typeren? Toch roept het huidige kabinet dat ze er zijn voor de ‘gewone’ Nederlander. Als ik eens de analogie naar de brandweer maak, bestaat er dan ook zoiets als de ‘gewone’ brandweerman? Vaak hoor ik in het land uitspraken als: dat is goed (of niet goed) voor de gewone brandweerman of -vrouw of dat is een goede ontwikkeling voor de vrijwilliger. Als we een CBS van de brandweer hadden (die komt er in 2018) dan zou daar iets kunnen staan als: iemand die van teamwork houdt, avontuurlijk is ingesteld, sportief is, spanning opzoekt, zo rond de veertig jaar is, vaak man, autochtoon, no-nonse, kritisch, betrouwbaar, wil hulpverlenen en houdt van gezelligheid en dingen samen doen. De ‘gewone’ brandweerman. Of moeten we net als bij de gewone Nederlander de conclusie trekken dat de gewone brandweerman niet bestaat? Dat we er geen definitie van kunnen geven? Moeten we concluderen dat we met zijn allen wel veel meningen hebben over de gewone brandweerman of -vrouw, maar dat we niet allemaal in één hokje te stoppen zijn? Ik neig naar het laatste en het zal dan ook altijd lastig zijn om de brandweermensen als een homogene groep te benaderen en te behandelen. Er moet diversiteit zijn en ik vind dat we meer diversiteit moeten nastreven als brandweerorganisatie. Als we het CBS van de brandweer erop loslaten zijn we nog niet echt een goede afspiegeling van de maatschappij. Ik denk dat, als we de nummer 1 positie in Nederland willen behouden, we hiermee aan het werk moeten. Een mooi streven voor 2018: op zoek naar de ‘gewone’ brandweerman of -vrouw van de toekomst, want die is al geboren.

Stephan Wevers

Voorzitter redactie

Andere artikelen in deze aflevering