2019!

2019!

Stephan Wevers

Het jaar 2018 is ten einde, een jaar dat we ons vooral blijven herinneren als het jaar van de droogte. Een fantastisch mooie zomer, maar de keerzijde is dat we zo’n drieduizend keer extra zijn uitgerukt. Het was beheersbaar, maar vooral in de zomermaanden konden we het net bolwerken met onze operationele mensen. De bezuinigingen in de laatste jaren van zo’n honderd miljoen (ongeveer tien procent) laten zien dat er geen vet meer op de botten zit bij de Nederlandse korpsen. We konden in de zomermaanden ook geen bijstand aan andere Europese landen leveren, we hadden alle capaciteit nodig om onze eigen broek op te houden.

En dan natuurlijk oud en nieuw. De jaarswisseling voelt steeds minder als een feest. Ik heb al jaren, ook in de Van de redactie, aangegeven dat de balans zoek is. Het lijkt wel of alles harder, hoger, luider en vooral extremer moet. Met zo’n zevenhonderd vuurwerkslachtoffers, tientallen miljoenen aan schade en zo’n 4300 uitrukken (ongeveer zes procent van de ‘jaaromzet’) is dit natuurlijk absurd. Het is de moeite waard om er onderzoek naar te doen. Ik denk dat de ingeslagen route om onze vuurwerk­traditie aan te passen, een juiste is. Inmiddels denken acht van de tien Nederlanders (blijkt uit recente enquêtes) er net zo over. Ik ben niet tegen vuurwerk, maar ik vind wel dat het tijd is om onze vuurwerktraditie wat moderner te organiseren, daar moeten wij als ervaringspartij een goede rol in vervullen. Als we als brandweer onze missie van minder branden, minder schade en minder slachtoffers serieus nemen, dan moeten we hier werk van maken. Niet alleen 364 dagen per jaar, maar op alle 365 dagen. Laten we als brandweer het onderwerp op de agenda zetten en houden om trouw te blijven aan onze missie: minder branden, minder schade en minder slachtoffers. Heldere boodschap toch? Ik zeg: doen! Dit wordt zeker in 2019 vervolgd.

Elk jaar heeft een zogeheten issuekalender, met speciale dagen in het jaar. Elke dag heeft wel iets speciaals, een thema dat op die dag om aandacht vraagt. Het zijn kleine, grote, hilarische, onbekende, maar vaak ook leuke thema’s die een hele dag in de belangstelling worden gezet. Ook voor ons vak zijn er verschillende dagen die je even in je agenda moet zetten:

23 januari Het nationale voorleesontbijt (mooi moment om over de brandweer voor te lezen)

5 februari Safer Internet Day (in meer dan honderd landen wordt dit gevierd)

11 februari Europese dag van het alarmnummer 112 (creatief gevonden: 11-2)

17 februari Doe-eens-vriendelijkdag (een kopje koffie voor een collega halen?)

1 maart Nationale complimentendag (drie complimenten geven op je werk)

15 maart NL Doet (een helpende hand geven aan iets goeds)

18 april Secretaressedag (niet aan haar vragen om het in jouw agenda je zetten)

4 mei Firefightersday (www.firefightyersday.org, vooral een rood/blauw lint dragen)

15 juni Nationale Brandweerherdenking (herdenken van onze overleden collega’s)

16 juni Vaderdag (spreekt voor zich)

14 september Wereld Eerste Hulp Dag (voor als je ooit iemands leven moet redden)

3 en 4 oktober Nationaal Brandweercongres (ons jaarlijks congres)

7 december Nationale vrijwilligersdag (extra aandacht voor alle vrijwilligers)

31 december Kapitein Haddockdag (zijn term ‘duizend bommen en granaten’ past bij deze dag)*

2019 gaat weer een mooi en uitdagend jaar worden. We zullen weer onverwachte incidenten moeten bestrijden. We krijgen ook weer de nodige uitdagingen waar we oplossingen voor moeten zoeken. Maar als we als collectief van 30.000 brandweermensen samen ons doel blijven nastreven, een veiliger Nederland met minder branden, slachtoffers en schade, dan blijven we de meest professionele en betrouwbare organisatie van ons land.

Dus geef in 2019 zeker invulling aan de dagen 17 februari, 1 maart en 4 mei. Een kop koffie met elkaar drinken, complimenten uit­delen en zij aan zij waken over de (brand)veiligheid van onze naasten.

BR201901-5VANDEREDACTIESTEPHANNIEUW

Stephan Wevers

Voorzitter redactie

*= zelfgecreëerde dag door schrijver van deze Van de redactie. Bron Kuifje (scheldwoordenboek van Haddock).

Andere artikelen in deze aflevering