Effectief optreden bij asbestincidenten
Effectief optreden bij asbestincidenten
Hoe treed je effectief op bij incidenten waarbij asbest vrijkomt? En waar moet je rekening mee houden? In de nieuwe Handreiking Aanpak Asbestincidenten zijn de veranderingen in wet- en regelgeving verwerkt en zijn ontwikkelingen van organisaties die betrokken kunnen zijn bij de asbestincidenten meegenomen. Daarnaast zijn de conclusies uit eerdere evaluaties van asbestincidenten in de handreiking verwerkt. Een belangrijk aspect daarbij is tijdige en zorgvuldige communicatie.
Met de nieuwe handreiking hoopt het IFV landelijk te komen tot een uniforme aanpak van asbestincidenten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het nemen van noodzakelijke, effectieve en efficiënte maatregelen. Daarvoor is in de handreiking zowel een stroomschema asbestincidenten buiten en een stroomschema asbestincidenten binnen opgenomen. Daarin is ook rekening gehouden met het gebied waarin het asbest is verspreid en of gebouwen al dan niet in gebruik zijn.
In de handreiking is ook een hoofdstuk opgenomen over alle partijen die bij asbestincidenten betrokken zijn en hun rol daarin. Daarin staat ook beschreven waaraan bijvoorbeeld een asbestinventarisatiebedrijf en een -verwerkingsbedrijf moeten voldoen.


Communicatie
Ook wordt in de handreiking aandacht besteed aan de crisis- en risicocommunicatie. Eén van de aanbevelingen is dat er bij de opschaling naar GRIP een strakke regie moet zijn op de communicatie. Er is één zender, de gemeente. De communicatiedviseurs moeten daarbij zo snel mogelijk afstemmen met inhoudelijk deskundigen als het gaat om de gezondheidsrisico’s en het verspreidingsgebied. De boodschap die wordt uitgedragen moet aansluiten op de zorgen van de bewoners door ze concreet te benoemen en de zorg van burgers moet serieus worden genomen. Het risico moet zorgvuldig worden geduid. Tot slot zijn in de handreiking ook voorbeeldbrieven opgenomen die door de gemeente kunnen worden gebruikt.
Ellen Schat