Brandweerchauffeurs veroordeeld voor veroorzaken ongeval

Brandweerchauffeurs veroordeeld voor veroorzaken ongeval

redactie

Twee brandweerlieden zijn in december veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval tijdens een prio 1 rit. In beide gevallen gaat het om een overschrijding van de snelheid die de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen voorschrijft bij het rijden door rood licht. In die richtlijn is vastgelegd dat het door rood licht rijden mag met een snelheid van maximaal 20 kilometer per uur.

Een van de brandweerchauffeurs heeft een taakstraf van honderd uur opgelegd gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval tijdens een uitruk in Deventer. Hij reed met optische en geluidssignalen door rood licht op een oprit naar de A1. Daar botste hij op een personenauto. Volgens de rechtbank reed hij tussen de 94 en 101 kilometer per uur.

De andere brandweerchauffeur heeft een boete van 500 euro en mag drie maanden geen voertuig besturen. Hij reed met optische en geluidssignalen met een snelheid van tussen de 20 en 76 kilometer per uur door rood licht en heeft daarbij een overstekende fietser aangereden. Het slachtoffer is daarbij ernstig gewond geraakt.

Andere artikelen in deze aflevering

De negatieve piek van de jaarwisseling

Na enkele jaren waarin het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling afnam, was er deze jaarwisseling sprake van een grote, negatieve piek. Niet alleen het aantal meldingen en incidenten steeg fors, ...

Effectief optreden bij asbestincidenten

Hoe treed je effectief op bij incidenten waarbij asbest vrijkomt? En waar moet je rekening mee houden? In de nieuwe Handreiking Aanpak Asbestincidenten zijn de veranderingen in wet- en regelgeving ver...