CBS: Brandweer vorig jaar minder vaak gealarmeerd

CBS: Brandweer vorig jaar minder vaak gealarmeerd

Bij de meldkamers van de brandweer kwamen vorig jaar bijna 222 duizend meldingen binnen van incidenten. Dat zijn er twaalfduizend minder dan een jaar eerder. De afname komt met name door een forse terugloop in het aantal hulpmeldingen vanwege noodweer. Daarnaast daalde het aantal brandmeldingen met een procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het afgelopen jaar.

Van de 222 duizend meldingen van incidenten in 2016 leidden 141 duizend meldingen tot het daadwerkelijk alarmeren van de brandweer. Dat zijn ruim tienduizend minder dan een jaar eerder. Bij de meldkamer kwamen 124 duizend brandmeldingen binnen, waarvan 79 duizend vanuit brandmeldinstallaties.

Dit leidde tot 41 duizend alarmeringen, waarvan het in bijna vier op de tien gevallen niet nodig was om ter plaatse te komen. Bij de telefonische meldingen kwam de brandweer in meer dan negentig procent van de gevallen ter plaatse.

BR20170102-93154P7-CBS

Andere artikelen in deze aflevering

CBS: Uitgaven gemeenten aan brandweer gedaald

De uitgaven van de Nederlandse gemeenten aan de brandweer zijn in vijf jaar tijd met 68 miljoen euro gedaald, een daling van ongeveer zes procent. De uitgaven namen tussen 2010 en 2015 af nadat ze in ...

De verkiezingen: welke politieke partij wil wat?

Op welke partij kun je als brandweerman of vrouw het beste stemmen? Wie de diverse verkiezingsprogramma’s erop naslaat, wordt niet veel wijzer. Bij veel politieke partijen komt de brandweer niet in he...