Mythburners onderzoeken twee gasvragen Haaglanden

Mythburners onderzoeken twee gasvragen Haaglanden

Brandweer Haaglanden rukt gemiddeld tien keer per maand uit voor incidenten met gas en liep daarbij tegen twee vragen aan. Ontsteekt bij gaslekkages in de woning de gaswolk door aanbellen, het gebruik van portofoons en de lichtschakelaar? En, kan aardgas zich horizontaal verplaatsen in de grond, vervolgens ophopen en ontsteken in ruimten onder huizen? De Mythburners zochten het uit en kwamen tot opvallende conclusies.

Bij het onderzoek voor de eerste vraag laten de mythburners een dichte bak vol gas lopen om vervolgens een voor een de apparaten te testen. In de testopstelling ontsteekt het gebruik van de lichtschakelaar het gas. Bij het gebruik van de deurbel, de mobiele telefoon en portofoon gebeurt dit niet.

Voor het onderzoek naar de tweede vraag hebben de mythburners een testopstelling in een bak zand gemaakt met daarop een schaalmodel woning met een ontsteker. Na enige tijd ontsteekt het gas in de woning. In de testopstelling blijtk het dus mogelijk dat gas van een gaslekkage buiten de woning, horizontaal verplaatst en kan ontsteken in ruimten onder huizen. De Mythburners plaatsen hierbij een waarschuwing: waarnaartoe het gas verplaatst bij een lekkage is afhankelijk van de locatie, het gaslek, de buizen en de ondergrond.

De Mythburners onderzoeken op een toegankelijke manier of verhalen waar zijn of niet. Het is wetenschappelijk verantwoord onderzoek, maar laagdrempelig gepresenteerd in een video en zonder dikke rapporten op te leveren.

De video is te bekijken via www.ifv.nlwww.ifv.nl.

Andere artikelen in deze aflevering