Oorzaken stalbranden nog te vaak onbekend

Oorzaken stalbranden nog te vaak onbekend

Redactie

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeerde in 2019 dat de kans op een stalbrand ongeveer één op duizend is bij varkens-, pluimvee-, of rundveehouderijen. Vorig jaar waren er in totaal 41 stalbranden waarbij in totaal 175.129 dieren zijn omgekomen. Van ongeveer de helft van de branden is de oorzaak onbekend.

BR202004-1013ACTUEELSTALBRAND
Fotografie: Ginopress

Oorzaken zijn niet altijd te vinden, bijvoorbeeld vanwege de hevigheid van een brand. Elektra is door de jaren heen een belangrijke oorzaak van brand. De meeste dierlijke slachtoffers vielen in 2019 bij brand als gevolg van brandstichting.

In 2018 en 2019 is bij alle pluimvee- en varkensstallen en bij alle kalverstallen met veel apparatuur een elektrakeuring uitgevoerd en zijn eventueel geconstateerde tekortkomingen verholpen. Deze keuringen dringen het risico op kortsluiting, de belangrijke oorzaak van stalbranden, terug en leiden tot meer bewustzijn bij de veehouders.

In 2019 is richting geiten- en melkveehouders extra aandacht besteed aan hooibroei, omdat dit regelmatig voorkomt. Verder is in 2019 een onderzoekskalender vastgesteld, met daarin onder andere nader onderzoek naar brandoorzaken en warmte- en rookdetectie in technische ruimten. Ook worden ervaringen van branden meegenomen.

In 2020 wordt nader gekeken hoe om te gaan met brandstichting. Dit is een oorzaak die beangstigend is en waar nauwelijks iets tegen gedaan kan worden. In het actieplan is verder afgesproken dat LTO samen met Brandweer Nederland 75 voorlichtingsbijeenkomsten voor agrariërs in heel Nederland gaat geven. ‘Wij blijven vol inzetten op bewustwording’, zegt Roelf Knoop namens Brandweer Nederland. ‘Daar valt nog steeds grote winst te behalen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom participeren we actief bij de regionale voorlichtingsbijeenkomsten en hebben een nieuwe actuele folder gemaakt met praktische informatie voor boeren. Dat wordt gewaardeerd.’

Aantal dierlijke slachtoffers en branden in 2019

Diersoort

Aantal dierlijke slachtoffers

Totaal aantal branden

Aantal branden waarbij geen dieren omkwamen

Kalveren

20

4

2

Runderen (incl. jongvee / stieren)

45

12

9

Geiten

0

1

1

Kippen

170.030*

7

2

Paarden / pony’s

2

3

2

Schapen / Lammeren

2

1

0

Varkens

5.030

6

2

Konijnen

0

0

0

Onbekend

0

6

6

Meerdere diersoorten

3

1

0

Totaal

175.129

41

24

* Waarvan 100.000 als gevolg van brandstichting

Andere artikelen in deze aflevering

Opeens draait alles om COVID-19

Na een lange dag thuiswerken achter de computer, veel bellen en facetimen om te overleggen met collega’s over de maatregelen die we in onze regio’s nemen in de bestrijding van de effecten van het coro...