‘Continu bezig met sterker worden’

‘Continu bezig met sterker worden’

Boogaart, B. uit den

Hoe bereiden collega’s zich voor op de World Police and Fire Games (WPFG)? Bob uit den Boogaart (31) doet mee aan het onderdeel CrossFit. Sinds 2017 werkt hij als manschap in de D-ploeg van kazerne Scheveningen.

Fit en gezond leven vormen al vanaf jongere leeftijd een belangrijk onderdeel in mijn leven; toen ik in 2013 voor het eerst in aanraking kwam met CrossFit kreeg dit een nog grotere betekenis. Juist de complexiteit van de sport – van gymnastiek tot atletiek en olympisch gewichtheffen, je moet veel dingen goed kunnen beheersen – maakt dat ik snel verkocht was. Maar ook dat ik continu bezig was met ontwikkelen, rusten en voeding om beter en sterker te worden. Toen nog niet wetende dat de uitoefening van deze sport meer dan goed van pas zou komen in mijn werk. Fit to fight fire: in dit werk moet je op alles voorbereid zijn. In zowel je ‘skills en drills’ als in je fysieke gestel geoefend en getraind blijven kan in ons werk van levensbelang zijn. CrossFit helpt mij daarbij. De passie voor deze sport maakte dat ik niet lang na hoefde te denken over mijn deelname aan The Dutch Ultimate Fire Fighter in september 2017. Ik won en sleepte een wildcard binnen om af te reizen naar Chengdu voor de World Police & Fire Games.

Saamhorigheid

Ondanks dat ik al enkele jaren actief was in CrossFit had ik nog niet eerder gehoord van WPFG, door anderen omschreven als de Olympische Spelen voor hulpverleners. Met een felbegeerde wildcard op zak kon ik helemaal niet wachten en leek augustus 2019 nog heel ver weg. Maar Chengdu was het wachten meer dan waard. Wat een fantastische en onvergetelijke ervaring. Ik was verkocht en wist dat China slechts de eerste van vele edities zou zijn waar ik aan deel wil nemen. Wat de WPFG zo bijzonder maakt, is het hoge en serieuze niveau, de saamhorigheid, het kameraadschap en de goede sportieve sfeer met collega’s van over de hele wereld. In Chengdu deed ik mee aan de onderdelen The Ultimate Fire Fighter – zowel individueel als in teamverband – en CrossFit. In Rotterdam gaat mijn focus alleen uit naar dit laatste onderdeel.

22_BB04_WPFG.html-image1
Vijf dagen per week actief trainen door mee te doen aan een Workout of the Day.

Foto Rudy Agterkamp

In de garage

Als brandweerman is geen dag hetzelfde, je weet nooit wat voor meldingen je binnenkrijgt. Je bereidt je voor op de meeste uiteenlopende scenario’s. Ook tijdens de WPFG worden de workouts op de dag zelf bekend gemaakt, soms pas een uur voor aanvang van de wedstrijd. Het niet weten wat ik kan verwachten, maakt dat een goede en brede voorbereiding het halve werk is. Daarbij zorg ik voor een goede balans tussen trainen, herstel, rust en slaap, voeding en focus op de juiste mindset. Op papier klinkt dat heel mooi, maar in de praktijk kan dat nog best een uitdaging zijn. Met een druk gezinsleven – ik ben vader van twee jonge kinderen en de derde op komst – en dynamisch werk, haalt de realiteit me soms in. Gelukkig heb ik de luxe om te kunnen trainen op de kazerne, thuis in onze garage en bij mijn CrossFitbox, CrossFit Staalmeesters in Spijkenisse.

22_BB04_WPFG.html-image2
Bob uit den Boogaart, manschap in de D-ploeg van kazerne Scheveningen.

Foto Rudy Agterkamp

Ik probeer vijf dagen actief te trainen door vanuit mijn CrossFitBox deel te nemen aan de WOD – Workout of the Day. Daarnaast aan de slag met extra krachttraining, cardio, mobiliteit of yoga. Doordeweeks pak ik één echte rustdag en in het weekend zorg ik voor een actieve rustdag. En laat deze nou ook bij uitstek de ideale manier zijn om met mijn gezin op pad te gaan en de kinderen eens flink uit te putten. Dat komt mijn herstel en nachtrust ook weer ten goede. ■

Andere artikelen in deze aflevering

Tót of óp de knieën, een groot verschil

Melding in Zeeuws-Vlaanderen: een dame staat tot haar knieën vast in het drijfzand. Een vreemde situatie want meestal zak je op dit stuk strand niet verder weg dan een centimeter of dertig.

‘De spanning moet er zo snel mogelijk af’

Masterclass windturbinesIn ons land staan meer dan tweeduizend windturbines. En dat aantal groeit nog steeds. Wat moet je als brandweer weten over windturbines en hoe moet je handelen bij een incident...