Twee brandweervraagstukken bij Odyssey Hackathon

Twee brandweervraagstukken bij Odyssey Hackathon

Redactie

Tijdens de Odyssey Hackathon hebben honderd teams met deelnemers van 29 nationaliteiten gewerkt aan twintig vraagstukken, waaronder twee van Brandweer Nederland. Het eerste vraagstuk ging over het stimuleren van het delen van informatie over gevaarlijke stoffen. Het tweede richtte zich op het tijdens een crisis co-creëren van gevalideerde data die vervolgens op een veilige betrouwbare manier kan worden gedeeld.

De eerst oplossing heeft team Edgica gevonden in de blokchain technologie. Via sensortechnologie en Internet of Things verbindingen in voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren kan voortdurend data worden verzameld. Op het moment dat het misgaat registreren die systemen dat en kan via de blockchain technologie de data beschikbaar worden gesteld aan de meldkamer en de vervoerder die vervolgens direct de hulpdiensten kunnen alarmeren.

De oplossing op het tweede vraagstuk is bedacht door het Team Future Firefighters. Zij bedachten AIDA: Artificial Intelligence Disaster Assistent. AIDA gaat zelf op zoek naar relevante data, bijvoorbeeld informatie uit eerdere incidenten, weersvoorspellingen en verkeersinformatie, filtert deze en stelt de data aan de brandweer beschikbaar. Op basis van die data kan AIDA concrete aanwijzingen geven die gebruikt kunnen worden bij de inzet. Het systeem is zelflerend, waardoor de aanwijzingen steeds nauwkeuriger worden.

BR201905-69ACTUEELCARTOON


Andere artikelen in deze aflevering

Vernieuwde striping op brandweervoertuigen

Hulpverleningsvoertuigen van de overheid krijgen vanaf 16 april een nieuw uiterlijk. De striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping) van brandweer, politie en ambulance worden vernieuwd.

Wat is de brandweerzorg waard?

Burgers en bestuurders kennen vooral waarde toe aan een parate brandweer en een gegarandeerde uitruk. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Ron de Wit naar de waardering van brandweerzorg.