‘Ik goa d’r veur!’

‘Ik goa d’r veur!’

Vrielink, B.

Hoe bereiden collega’s zich voor op de World Police and Fire Games (WPFG)? Berjan Vrielink (62 jaar) is al 36 jaar vrijwillig brandweerlid van het, zoals hij zelf zegt, prachtige korps Delden. Hij doet tijdens de spelen mee aan het onderdeel Golf.

Ook al ben ik geen repressief brandweerlid meer, ik ben nog volop onderdeel van het korps en bekleed verschillende functies zoals repressief ondersteuner, voorzitter Activiteitencommissie en penningmeester. Mijn hele leven heb ik veel gesport. In mijn jonge jaren speelde ik korfbal en tennis en zo’n twintig jaar geleden kwam ik in aanraking met golf. Deze sport is uitstekend te combineren met mijn werk en andere bezigheden. Ik ben lid van de Twentsche Golf Club in Ambt Delden, daar woon ik maar tien minuten vandaan. Soms ga ik voor een paar holes nog even naar de baan.

Nationaal kampioenschap

Mijn streven is om in de wintermaanden één keer per week te spelen. Wanneer de dagen weer langer worden, ben ik minstens twee, maar vaker meerdere keren per week op de baan te vinden. Met mijn brandweercollega’s die ook de golfsport beoefenen, praten we vaak over onze mooie sport. En daar blijft het niet bij. In 2008 zijn we het Nationaal Kampioenschap Golf voor (ex)brandweerpersoneel gestart. Onder de bezielende leiding van Peter Peperkamp (sportcoördinator Brandweer Twente) wordt deze wedstrijd elk jaar op de vrijdag voor Vaderdag gehouden op de Twentsche Golf Club.

09_BB05_Column WPFG.html-image1
Hooge Rotterdamsche, een van de drie golfbanen waarop het onderdeel golf plaatsvindt.

Black Jacket

De eerste keer was gelijk een groot succes. In datzelfde jaar startte ook het Twents Golf Kampioenschap. Aan dit kampioenschap doen spelers mee van alle kazernes uit de regio. Deze competitie wordt op negen verschillende banen in de regio gespeeld en de winnaar mag zich een jaar lang Twents Kampioen noemen en last but not least het Black Jacket dragen. Tot mijn vreugde mocht ik dit kampioenschap in 2015 op mijn naam schrijven. Voor mij staat spelplezier bovenaan en met mijn brandweercollega’s is het zeker op de 19e hole altijd weer heel gezellig.

09_BB05_Column WPFG.html-image2
Berjan Vrielink.

Een kans

Onze coach Peter Peperkamp vertelde ons een aantal jaar geleden enthousiast over het bestaan van de WPFG. Het leek me geweldig om aan dit evenement deel te nemen. Nu de WPFG in Rotterdam plaatsvinden, kan ik deze kans natuurlijk niet laten schieten. Samen met drie collega’s uit Delden en nog vijf andere collega’s uit de regio, heb ik me ingeschreven voor het onderdeel Golf. Samen met mijn Deldense collega’s Jeroen en Jan probeer ik me zo goed mogelijk voor te bereiden op de WPFG door wekelijks samen te spelen en mee te doen aan het Twents Golf Kampioenschap.

Verrassing

Het is natuurlijk belangrijk om fit en lenig te blijven. Daarom sport ik twee keer per week bij EV Fysiotherapie & Fitness in Delden om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het is heel fijn dat de veiligheidsregio Twente ons faciliteert met goede sportkleding en een financiële bijdrage levert aan het fitness-abonnement. Gezien mijn leeftijd en handicap heb ik niet de illusie dat ik na drie wedstrijddagen op de WPFG de beste speler zal zijn. Maar het helpt dat ik deelneem aan de spelvorm Stableford - waarbij niet het aantal slagen wordt geteld, maar het aantal punten dat wordt behaald op elke hole. En als ik drie ‘goede dagen’ heb, zou er zómaar eens iemand als verrassing uit de bus kunnen komen!

We gaan het zien. Deelnemen is belangrijker dan winnen en plezier staat voorop, maar tóch: ‘Ik goa d’r veur!’

Andere artikelen in deze aflevering