Brandweerdrone bij Brabant Robot Challenge

Brandweerdrone bij Brabant Robot Challenge

Studenten van de Avans en Tilburg University hebben in opdracht van Brandweer Brabant-Zuidoost en Blue Jay een brandweerdrone ontwikkeld. Hiermee hebben ze meegedaan aan de Brabant Robot Challenge. ‘Drones zijn slimmer dan rookmelders en detecteren veel sneller’, licht student Liza Boormans het product toe.

Blue Jay Eindhoven is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat werkt aan een indoor, autonome en interactieve drone die in de toekomst kan worden ingezet in de gezondheidszorg. Brandweer Brabant-Zuidoost werkt samen met hen aan de mogelijkheid om de drone ook in te zetten bij de preventie en het bestrijden van brand. Eén van de vraagstukken daarbij is hoe de drone kan worden ingezet om de brandveiligheid van ouderen te verbeteren. Voor hun onderzoek hebben de studenten interviews gehouden met ouderen en brandweerlieden. Daarnaast hebben ze de bevindingen van verschillende onderzoeken in hun onderzoek meegenomen, waaronder het onderzoek naar brandveiligheid en vergrijzing van het IFV. De studenten erkennen dat brandweerlieden onvervangbaar zijn, maar pleiten ervoor dat de brandweer meer met technische snufjes gaat werken. ‘Met de Blue Jaydrone kan brand sneller worden opgemerkt door bewoners. Tegelijkertijd helpt onze drone brandweerlieden bij het inschatten van de precieze locatie en de drone weet hoe groot de brand is’, vertelt Boormans. De drone van Blue Jay kan in de toekomst autonoom informatie verzamelen voor de brandweer in een brandend huis met veel rook.

Het onderzoek van het studententeam is door Blue Jay en Brandweer Brabant-Zuidoost enthousiast ontvangen. ‘Het is mooi om te zien hoe enthousiast deze jonge mensen meedenken over hoe nieuwe technologische ontwikkelingen bij kunnen dragen aan de (brand)veiligheid van kwetsbare mensen. Dit onderzoek helpt ons bij de verdere ontwikkeling van de toekomstige brandweerdrone’, aldus Paul van Dooren, adviseur repressie en innovatie bij Brandweer Brabant-Zuidoost.

Andere artikelen in deze aflevering

CBS: personeelsbestand brandweer gegroeid

Ruim 28 duizend personen waren op 1 januari 2018 in dienst van de brandweer. Dat is ongeveer een procent meer dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in acht jaar dat het aantal personeelsleden toe...