De zomer van 2020

De zomer van 2020

Maren, A.-J. van

‘Deze zomer is er één voor de boeken.’ Dat stelde een collega laatst toen we terugkeken op de afgelopen tijd. Vanaf maart dit jaar heeft het coronavirus Nederland (en de rest van de wereld) behoorlijk beziggehouden. Ons leven is er op veel manieren door beïnvloed. We hebben ons gedrag, zowel privé als in het werk, moeten aanpassen. En daar waar we normaal in de zomermaanden in groten getale op vakantie gaan in andere delen van Europa en/of de wereld, lag dat nu helemaal anders. Veel mensen zijn in Nederland gebleven voor een vakantie in eigen land. Soms vanuit de eigen achtertuin. Maar ook de campings, bungalowparken en particuliere huisjes zaten vol.

De zomer van 2020 was ook meteorologisch bijzonder. Warm, droog en in augustus een lange hittegolf met veel dagen van boven de dertig graden. De brandweerinzet wordt er dan niet makkelijker op. Ons werk is zwaar en intensief. Ook zonder deze hoge buitentemperatuur. Voldoende drinken en maatregelen om af te koelen waren dan ook nodig. Op meer punten is ons werk deze zomer door het warme weer en de droogte beïnvloed.

Natuurbranden

De langdurige droogte heeft veel invloed op de natuurgebieden. De natuur lijkt in augustus soms al in de herfststand te staan. Bomen en struiken zijn bruin of hebben het blad al verloren. Door de droogte en de harde wind was het natuurbrandrisico hoog. Telkens weer heeft de brandweer mensen opgeroepen om voorzichtig en alert te zijn. Het herhalen van deze boodschap lijkt te werken. In ieder geval was er deze zomer een relatief laag aantal meldingen van natuurbrand.

Watertekort

Op en om het water in Nederland zou je het niet direct kunnen zien. Maar er was ook een behoorlijk tekort aan kraanwater (uit de kraan) in Nederland. Met name in het oosten van het land. Daar was de drinkwatermaatschappij nog wel in staat om voldoende water op te pompen en te verwerken, maar de afname van het drinkwater was zo groot, dat zelfs de bufferkelders leeg raakten. Deze kelders zijn er om onder normale omstandigheden bijvoorbeeld de piekvraag van de ochtend (als iedereen opstaat en gaat douchen) op te vangen. Door de dag heen worden die kelders dan weer netjes aangevuld. Op dezelfde manier wordt de piek van de avond in de nacht weer hersteld. Nu was de afname van water zo groot, dat er ’s nachts al niet meer voldoende kon worden geproduceerd om de kelders op niveau te krijgen. Dit heeft ook voor de brandweer grote gevolgen. Niet alleen neemt de druk in het hele stelsel aanzienlijk af, ook is de levering van water uit de brandkraan daarmee onzeker. En als we dan een brandkraan gebruiken is het vrijwel zeker dat daarmee een deel van de omliggende straten tijdelijk zonder water zit.

Reddingsbrigade

Met al het toerisme in Nederland, waren er ook veel mensen op en om het water. Ik denk niet dat er nog ergens een bootje te huur was. Ook langs de kust en bij recreatieplassen was het bijzonder druk. Daarmee ontstonden voor vrijwilligers van de brandweer, de Reddingsbrigade en KNRM veel uitrukken. Met name aan de kust waren er bijzonder veel incidenten met drenkelingen. Op de vaarwateren is er geregeld uitgerukt voor schepen en bemanningen in nood. Mooi is het om de samenwerking te zien tussen al die hulpverleners op het water.

Ja, het was een bijzondere zomer. Veel mensen hebben genoten van het heerlijke warme weer en de lange zomeravonden. En in al die drukte en warmte zie ik al die brandweermensen. Die het hoofd koel houden en zich vol energie inzetten voor iedereen die hulp nodig heeft.

De zomer van 2020-image2

Andere artikelen in deze aflevering

Natuurbranden Australië, een jaar later

Een jaar geleden braken in Australië de eerste van een hele serie natuurbranden uit. Dat deze branden tot en met maart zouden duren, durfde op dat moment nog niemand te bevroeden. In totaal is twaalf ...