En de winnaar van de Jan van der Heydenprijs is...

En de winnaar van de Jan van der Heydenprijs is...

Redactie

Drie genomineerden strijden om de Jan van der Heydenprijs 2015. De strijd gaat dit jaar tussen Risicobeoordeling 16.0 van Brandweer Hollands-Midden, Intervention Mapping: de nieuwe routeplanner voor Brandveilig Leven van Brandweer Limburg-Noord en RedSuit van Brandweer Twente. De winnaar wordt op vrijdag 2 oktober tijdens het Brandweercongres bekend gemaakt en leest u op www.brandenbrandweer.nl.

Risicobeoordeling 16.0 van Brandweer Hollands-Midden is een leidraad om risicogericht te werken. Het is een methodiek waarin veiligheidskundige principes worden omschreven en toepasbaar zijn op een risicogerichte benadering binnen Risicobeheersing.

Intervention Mapping: de nieuwe routeplanner voor Brandveilig Leven van Brandweer Limburg-Noord is een onderzoek naar meer inzicht in brandveilig gedrag van burgers en factoren die hierop van invloed zijn. Het onderzoek maakt gebruik van de wetenschappelijke methodiek Intervention Mapping. In de zomerspecial over Brandveilig Leven vindt u een langer verhaal over dit onderzoek.

Met RedSuit kunnen brandweerlieden trainen in een virtuele omgeving. Door het gebruik van het lichtgewicht sensorvest, een headset met virtuele bril en fysieke componenten zoals een straalpijp, waant de manschap, bevelvoerder, Officier van Dienst of zelfs een compleet team zich met RedSuit middenin het oefenscenario. De straalpijp en meetapparatuur, zijn geïntegreerd in het systeem, zodat de fysieke handelingen via de virtuele bril terug te zien zijn. Door toevoeging van rook, vuur of uitstroom van gassen en/of vloeistoffen aan het scenario, wordt de oefening als levensecht ervaren.

Andere artikelen in deze aflevering

Focus brandpreventieweken op voorkomen van brand

De brandpreventieweken zijn weer gestart. Met het thema ‘Verklein de kans op brand’, wordt dit jaar ingezet op het voorkomen van brand. Andere jaren was het thema ‘Wat doe jij bij brand?’ ‘We willen s...

Innovatief gedrag bij de brandweer

De repressieve kant van de brandweer stimuleert innovatief gedrag. Dit komt met name doordat geen incident hetzelfde is en brandweerlieden binnen hun vakkennis moeten improviseren.