Gespot in de markt

Gespot in de markt

Pil, A.

Met deze robot verken je explosiegevaarlijke plekken op afstand!

ExRobotics uit Delft heeft een robot ontwikkeld die als eerste ter wereld ATEX-gecertificeerd is. Het systeem mag dus in explosiegevaarlijke omgevingen rijden. Dat maakt de detectierobot zeer interessant als verkenner bij calamiteiten omdat je geen mensen meer hoeft te sturen.

Bij Shell in Pernis rijden robots rond waarmee operators op afstand alle installaties op het complex in de gaten kunnen houden. De systemen, ontwikkeld door ExRobotics uit Delft, zijn uitgerust met camera’s, gasdetectors en een microfoon, en fungeert zo als de ogen, neus en oren van de inspecteur in de controlekamer. Het voordeel van de robot is meteen duidelijk: je hoeft geen mensen te sturen naar potentieel gevaarlijke plekken. Dat is helemaal interessant op bijvoorbeeld de verafgelegen boorsites van de Australische oliemaatschappij Woodside, die ook gebruikmaakt van de Delftse robots.

Een tweede pluspunt is dat de Delftse robots explosieveilig zijn. Als eerste bedrijf ter wereld is ExRobotics erin geslaagd om zijn robots ATEX- en IECEx-gecertificeerd te krijgen. In het geval van een calamiteit rijd je er met de robot naar toe om polshoogte te nemen. De robot kan en mag door een licht ontvlambare gaswolk rijden zonder dat het explosieve mengsel tot ontsteking komt.

Zintuigen op afstand

Juist vanwege die laatste eigenschap zijn de robots ook uitermate geschikt als hulpmiddel voor emergency response teams. Brandweerlieden hoeven zich niet in beschermende kleding te hijsen en hun leven in de waagschaal te stellen, maar sturen simpelweg de robot vooruit. Die maakt foto’s en video’s, registreert geluiden en detecteert potentieel brandgevaarlijke gassen. ‘We leveren dus geen blusrobot; onze robot zet je in voordat er brand ontstaat’, benadrukt Iwan de Waard, directeur van ExRobotics. ‘Als de alarmbellen in je systeem afgaan, dan stuur je de robot vanaf je tablet of telefoon naar de bewuste plek om de situatie op te nemen. Wellicht is er een lekkage. De gasdetector op de robot vertelt je dan om welk gas het gaat, bijvoorbeeld methaan, H2S of waterstofchloride, en wat de concentratie is. Veilig op afstand, zonder dat first responders in gevaar komen. De sensoren zijn hun zintuigen op afstand.’

Als de situatie daarom vraagt, biedt de robot de mogelijkheid om snel op te schalen. De ExR-1 stuurt alle gegevens – live beelden, live gasmetingen en live geluid – naar een server in de cloud. Vanaf daar kan de robotoperator de data eenvoudig delen. De Waard: ‘We doen dat via het zakelijke 4G-netwerk van KPN IoT. Je kunt de beelden bijvoorbeeld sturen naar collega’s van een aangrenzende veiligheidsregio die al zijn opgeroepen, een second opinion vragen bij een expert, of de leverancier van een pomp om advies vragen.’

Certificering

De crux van de robot zit hem in het ATEX-certificaat. Elke andere robot die je naar een explosiegevaarlijke omgeving zou sturen, zou onderdeel van het probleem worden. Een klein vonkje kan immers al fatale gevolgen hebben. De Waard: ‘Het Amerikaanse UL heeft alle modules in onze detectierobot stuk voor stuk goedgekeurd voor ATEX en IECEx Zone 1, de zwaarste zone buiten een installatie.’

De robot van ExRobotics is modulair opgezet en alle delen afzonderlijk hebben een eigen ATEX-certificaat. Dat betekent dat gebruikers zelf kunnen kiezen welke camera’s of gasdetectors ze op de robot willen, zonder dat daar een nieuwe certificeringstraject aan vast zit. Wel zo handig.

Robuuste bescherming voor telefoon of camera

Voor iedereen die een robuuste bescherming zoekt voor bijvoorbeeld z’n telefoon of kleine camera heeft Peli™ nu een oplossing in drie formaten. De Peli™ RuckCase wordt geleverd in 3 types, de R20, R40 en R60. Bijzonder aandeze RuckCaese is het Exoskelet.

Uitgerust met IP68 is de inhoud perfect beschermd tegen, vocht, stof en sneeuw. Het flexibele dekselinterieur houdt heel behendig allerlei erachter geplaatst pennen, sleutels of zakmes tegen, om het scherm van de telefoon niet te raken.

De ruimte onder de telefoon is door middel van een geperforeerde tray ook weer te gebruiken als extra bakjes voor mogelijk wat verbandmateriaal, pleisters of medicamenten.

Informatie: Tel. 088-0330300 – info@vonkbv.com – www.vonkbv.com

36_Gespot_1120-image1

Deze pagina’s zijn tot stand gekomen met bijdragen vanuit de markt.

Andere artikelen in deze aflevering

Inbraken in kazernes, een incident of een trend?

Dit kalenderjaar is al diverse keren ingebroken bij brandweerkazernes in het land. In alle gevallen hebben de inbrekers het gemunt op het redgereedschap van de brandweer. Wat zijn de ervaringen van de...