Home

DCMR genomineerd voor Innovatieprijs 2022 van ToeZine

DCMR genomineerd voor Innovatieprijs 2022 van ToeZine

Gegevens

Nummer
2022
Publicatiedatum
2 juni 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Gedragswetenschappers van DCMR ontwikkelden, in samenwerking met de Universiteit Leiden, TU Delft, Deltalinqs en een pilotbedrijf, een korte vragenlijst die meet hoe medewerkers de veiligheid binnen een bedrijf ervaren.

Het werken met gevaarlijke machines, installaties, materialen en stoffen brengt veel risico’s met zich mee, zowel voor medewerkers als voor de leefomgeving. Verkeerde keuzes kunnen grote gevolgen hebben. Hoe verkleinen we de kans dat medewerkers verkeerde keuzes maken? Door te meten hoe medewerkers het werken bij een bedrijf ervaren. Het gedrag van medewerkers hangt daar namelijk sterk af. De meting geeft een bedrijf ook inzicht in hoe het veiligheidsbeleid in alle lagen van het bedrijf wordt ervaren.

Met de vragenlijst, die bestaat uit 27 stellingen, worden niet alleen elementen van de (veiligheids-) cultuur binnen een bedrijf gemeten, maar ook hoe veilig medewerkers zich voelen binnen hun team en in welke mate zij zich uit durven te spreken over onveilige situaties. Dat wordt ook wel psychologische veiligheid genoemd.

Deelnemende bedrijven ontvangen een rapport met resultaten en aanknopingspunten om de veiligheid in het bedrijf verder te verbeteren. Dat wordt opgesteld en afgestemd met een klankbordgroep van het betreffende bedrijf. Met deze kennis is een van de bedrijven meer aandacht gaan besteden aan de communicatie over het beleid, waarom er bepaalde veiligheidsregels gelden en wat er wordt gedaan met meldingen over onveilige situaties. De Meting Veiligheidsperceptie is inmiddels bij een aantal bedrijven uitgevoerd.

De Meting Veiligheidsperceptie is als een van vijf genomineerd voor de prestigieuze Innovatieprijs. De Verkiezingen worden georganiseerd door de Inspectieraad, beroepsvereniging VIDE en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) Je kunt nog tot 15 juni 12.00 uur stemmen voor de publieksprijs op de Op de website Verkiezingen Handhaving en Toezicht.