Home

KNMR-Terugblik op 2022

KNMR-Terugblik op 2022

Gegevens

Nummer
2023
Publicatiedatum
18 januari 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan het jaar ervoor, maar 20% minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een indrukwekkend jaar door een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen.

Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week, onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2022 meer dan 4.000 personen en 155 dieren veilig aan wal.

Ook de KNRM Lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden hadden met 843 hulpverleningen een drukke zomer. De zomermaanden was het ideaal strandweer, maar door de stevige branding en sterke stroming kwamen veel zwemmers in moeilijkheden. Naast het verlenen van eerste hulp, redden de lifeguards tijdens 31 acties 49 personen.

Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zag dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot meer dan 1.000. Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp. Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven dit jaar 936 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld. Deze adviezen gaan over het behandelen van zieke bemanningsleden en zijn soms levensreddend. Zoals elk jaar komt 95% van de adviesverzoeken van de beroepsvaart.

In 2022 zette de KNRM belangrijke stappen in het kader van haar vlootvernieuwing. De eerste reddingboot uit de elf meter lange Van Wijk-klasse, de Riet en Jan van Wijk, kwam in de vaart. Komend jaar start de bouw van de volgende zeven reddingboten van deze klasse.