Aflevering 4, 29 maart 2021

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Filter
Alles

Actueel

Geschreven door Visser, J.
Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland presenteren Duurzaam veilig Het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland presenteren samen de publicatie Duurzaam veilig.
Een persoon te water, dat is waar bevelvoerder Pieter Smit op 16 februari voor wordt gealarmeerd. Het blijkt te gaan om een schaatser die door het ijs is gezakt. De ingezette eenheid moet alles op alles zetten om het slachtoffer te redden, met de risico’s die daarmee gepaard gaan.
Een primeur voor zowel Nederland als Europa: Brandweer Twente start met de inzet van de eerste automatische drone. In eerste instantie vinden de testen ermee alleen plaats op het terrein van de Twente Safety Campus.
Is er hulp nodig? De brandweer komt in actie. Deze mentaliteit maakt dat beroepskrachten en vrijwilligers sinds het begin van de coronacrisis hun handen uit de mouwen steken. Van het instellen van een Corona Response Unit en het opzetten van een zorghotel tot aan het vasthouden van handen van bewone...
Na brand in een elektrische personenauto zet de brandweer soms een dompelcontainer in om spontane herontsteking van de accu te voorkomen. Uit recent onderzoek van het IFV blijkt dat een dompelcontainer een effectief middel is: relatief veilig in gebruik, een groot koelend effect en beperkte milieube...

Dé vrijwilliger bestaat niet

Geschreven door Visser, J.
Waar de ene post een tekort heeft aan vrijwilligers, heeft een andere post daar geen problemen mee. Waar bij de ene post het tekort komt door knelpunten in het werven van vrijwilligers, kan het bij een andere post komen door een knelpunt in het behouden van vrijwilligers.
Het is een normale schooldag voor de vijftienjarige Stefan van der Bie als plotseling twee meiden zijn klaslokaal in komen rennen. Ze vertellen dat tijdens hun wiskundeles een meisje plotseling van haar stoel is gevallen en niet bij bewustzijn is.
‘Mindfulness, kun je dat eten?, zeiden brandweermensen twintig jaar geleden. Nu is dat echt anders’, weet bedrijfsmaatschappelijk werker en coördinator van het Bedrijfs Opvang Team (BOT) Marcel van de Pol van Brandweer Amsterdam-Amstelland.
Misschien heb je er weleens wat over gehoord of gelezen. Als je toevallig binnen risicobeheersing werkt, dan weet je waar het over gaat als ik het heb over de Omgevingswet. Die nieuwe wet die begin 2022 in werking treedt, houdt me op het moment erg bezig.
Gehackt worden. Het is voor velen de ergste nachtmerrie. Het overkwam Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in september. Het is de eerste veiligheidsregio die is getroffen door zo’n grootschalige cyber security aanval.
Als in de nacht van 22 februari brand uitbreekt in de Kerkstraat in Veendam, schieten de gedachten van Hielko Sijsling, Officier van Dienst (OvD) even terug naar elf jaar geleden. Bij de brand die toen in de Kerkstraat woedde, komt een collega om het leven.
Er liggen ongeveer vijftig varkens in de gierkelder. Dat is de informatie die Eric van Engelen, manschap bij de brandweer in Nunspeet aanrijdend doorkrijgt. ‘Wij waren al gealarmeerd om een ploeg af te lossen.