Aflevering 7-8

Gepubliceerd op 20 juni 2022

Actueel

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022
De gevolgen van de energietransitie voor de omgevingsveiligheid zijn nog grotendeels onbekend. Het lectoraat Energie- en transportveiligheid van het NIPV onderzocht welke ontwikkelingen er tot 2030 aankomen en hoe die van invloed zijn op de veiligheid van mensen die in de buurt wonen en werken.

Blussen of laten uitbranden?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Post, R.
Repressief optreden door de brandweer kent verschillende belangen. Voorop staat veiligheid. Van slachtoffers, omgeving én de manschappen zelf. In hoeverre wordt duurzaamheid meegenomen in de afwegingen tijdens incidentbestrijding? Is het altijd noodzakelijk om veel water te gebruiken, dat bovendien vervuild raakt? Moet er vanwege milieuaspecten niet meer aandacht komen voor de optie om een object te laten uitbranden?

Hoe duurzaam zijn ze in Amsterdam-Amstelland (deel 2)?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022
Ondanks eerdere pogingen lukte het Brandweer Amsterdam-Amstelland nauwelijks om meer diversiteit in haar korps te realiseren. De gemiddelde medewerker is een stoere, autochtone man, maar in een internationale stad als Amsterdam is de ­zogenaamde afspiegeling van de maatschappij zeer gewenst.

Hoe duurzaam zijn ze in Amsterdam-Amstelland?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Ouwerkerk, R.
In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland hebben ze de ‘woeste’ doelstelling om in 2030 emissieloos te zijn. Bram Tromp, coördinator Bureau Vastgoed en projectleider nieuwbouw: ‘Dat de gemeente Amsterdam serieuze duurzaamheidsdoelstellingen heeft, is een steun in de rug.’

Hoe duurzaam zijn ze in Bodegraven?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Duinen, J. van
Na de bouw van een duurzame kazerne in Bodegraven besloot de veiligheidsregio Hollands Midden om een standaard modulaire kazerne te ontwikkelen. Ramon van Velzen, facilitair medewerker huisvestingsprojecten Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM): ‘Hierdoor besparen we veel kosten.’

Hoe duurzaam zijn ze in Lelystad?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Duinen, J. van
Gewoonlijk geven buurtvoorlichters bewoners voorlichting aan bewoners over allerlei ontwikkelingen in hun buurt. Bij de Brandweer Flevoland zijn ze ook opgeleid om woningchecks uit te voeren. De brandweer maakt gebruik van de wijkkennis van de buurtvoorlichters die vaker achter de voordeur kunnen komen, brandgevaren komen eerder aan het licht en buurtvoorlichters doen op hun beurt werkervaring op. Het mes snijdt dus aan drie kanten.

Hoe duurzaam zijn ze in Sassenheim?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Duinen, J. van
In kazerne Sassenheim is een projectplaats waar jeugddelinquenten hun taakstraf kunnen uitvoeren. Aanleiding was een groepje jongeren die een brandje in het dorp hadden gesticht. Naast ploegchef is Willem van Delft nu ook taakstrafbegeleider.

Hoe duurzaam zijn ze in Surhuisterveen?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Duinen, J. van
Veiligheidsregio Fryslân ontving in 2019 de CoBouw-nominatie Meest Duurzame Project voor haar circulaire brandweerkazerne in Surhuisterveen. Deze kazerne is demontabel en met zoveel mogelijk hergebruikt materiaal gebouwd. Daarvoor stelde de veiligheidsregio een blauwdruk op, die ook in Harlingen gebruikt is.

‘De kern van de brandweer ís verduurzaming’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Lamers, R.
Zonder dat de brandweer zichzelf ervan bewust is, is ze al met duurzaamheid bezig, zegt ‘innovatiewetenschapper’ Nicole Rijkens-Klomp. Ze ziet voor alle brandweermensen een rol weggelegd. ‘Of je nu in de vuurlinie staat of een beleidsfunctie bekleedt: iedereen kan een bijdrage leveren aan verduurzaming.’

‘De tijd dringt, ook voor de brandweerorganisatie’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022
We hebben maar één planeet en die hebben we te leen van onze toekomstige generaties. Een uitspraak die de kern van het begrip duurzaamheid wel raakt. We willen allen welvarend leven in het ‘hier en nu’. En we vragen ons af of de toekomstige generatie, onze kinderen, dat ook nog kunnen. We moeten dus met z’n allen een manier vinden om mensen, milieu en economie in evenwicht te brengen zodat we onze aarde niet uitputten.

‘Nieuwe materialen en bouwwijzen geven andere risico’s’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-06-2022 geschreven door Romein, A.
Duurzaam bouwen zit in de lift. Maar een duurzaam gebouw neemt ook andere, nieuwe risico’s met zich mee voor de brandveiligheid. Welke zijn dat? Johan van der Graaf, onderzoeker bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) zet zich in voor meer bewustwording rondom de brandveiligheid van duurzame gebouwen.