Aflevering 11

Gepubliceerd op 1 november 2017

App helpt verkenningseenheden bij incident gevaarlijke stoffen

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
Brandweer Groningen neemt begin november de app LiveRecon in gebruik. Deze app helpt verkenningseenheden van de brandweer bij een incident met gevaarlijke stoffen om een sneller beeld te krijgen van de situatie. Kay Slagman van LiveOP overhandigde de eerste iPad met de applicatie aan Roelf Knoop, regionaal brandweercommandant van Veiligheidsregio Groningen.

Brandweer Nederland start gezondheidsmonitor

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
De vakgroep Arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland start het project Monitoring gezondheid bij de brandweer. Eén van de speerpunten van dit project wordt de registratie van blootstelling aan gevaarlijke stoffen in relatie tot beroepsziekten. ‘Om samen gezond oud te worden is het van belang om arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten zo vroeg mogelijk op te sporen, de blootstelling aan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid vast te leggen en preventieve interventies in te zetten om ziekte te voorkomen’, aldus Esther Lieben, portefeuillehouder van Brandweer Nederland.

Brandweer rukt uit voor wierrook

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
De brandweer in Alphen aan den Rijn is eind oktober gealarmeerd voor een wel heel klein brandje. Een bewoner bleek met wierrook te proberen om geesten te verdrijven.

Campagnes Brandpreventieweken groot succes

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Schat, E.
Veiligheidsregio’s ontwikkelden ook dit jaar weer creatieve en doeltreffende acties tijdens de Nationale Brandpreventieweken. Waar de ene regio zich voornamelijk richtte op basisschoolleerlingen en senioren, namen andere regio’s jonge ouders als belangrijkste doelgroep. Gemeenschappelijk was de aandacht voor het sluiten van binnendeuren en werkende rookmelders. Het thema Hé doe de deur dicht! is gelijk aan vorig jaar en een gevolg van onderzoek van de Brandweeracademie.

Casuïstiek uit brandonderzoek, trends om van te leren

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
De Teams Brandonderzoek en kennisregisseurs uit de regio’s hebben samen met de Brandweeracademie en Brandweer Nederland negentien casussen verzameld voor het derde deel van Casuïstiek uit brandonderzoek, trends om van te leren. In dit casuïstiekboek staan naast de casussen ook een rode draad van thema’s, trends en leerpunten.

Dode brand Diemen door samenloop van factoren

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
Brandstichting, een zeer heftige brand, een drukgolf die de deur naar het centrale trappenhuis open heeft gedrukt, een ontbrekend ontruimingsplan en geen gemeenschappelijk beeld van de situatie tussen de bevelvoerders en de Officier van Dienst, hebben er samen toe geleid dat bij de brand in een studentenflat in Diemen op 19 juli één dodelijk slachtoffer is gevallen. Het is onduidelijk of het slachtoffer nog had geleefd als de brandweer verder had verkend dan tot en met de zevende etage. Dat blijkt uit onderzoek van het IFV naar deze brand en de inzet van de brandweer.

Europese kennisuitwisseling over terrorismegevolgbestrijding

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
Een terroristische aanslag kan op elk moment en overal gebeuren en dus is het goed om voor-bereid te zijn en terrorismegevolgbestrijding naar een hoger plan te trekken. Met die gedachte hebben experts uit twaalf Europese landen hun kennis uitgewisseld over het brandweeroptreden na een terroristische aanslag. De Exchange of Experts is georganiseerd op initiatief van Brandweer Nederland, het IFV, Brandweer Antwerpen en de Federatie van Verenigingen voor Brandweercommandanten in de Europese Unie (

Grote order vanuit Japan voor Hytrans

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
Hytrans systems levert onder andere op dit moment tien Hydrosubs 1200 (30.000 lpm bij 12 bar) en veertien Hydrosubs 150 (3500 lpm bij 10 bar) aan één eindgebruiker in Japan. daarmee komt de duizendste Hydrosub in beeld.

Het belevingsonderzoek: trots, tevredenheid en kritische noten

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
Brandweerlieden zijn trots op hun vak. De eigen vakbekwaamheid en die van collega’s wordt positief beoordeeld. En er wordt een kloof ervaren tussen bestuurders en managers aan de ene kant en de werkvloer in de kazerne aan de andere kant. Dit zijn enkele uitkomsten van het belevingsonderzoek dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is uitgevoerd. In totaal hebben negenduizend brandweerlieden de vragenlijst ingevuld.

Het brandweercongres: droomvlucht door een rode wereld

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Ferwerda, C. en Visser, J.
In een wereld vol wonderen, wordt tijdens het Brandweercongres in De Efteling op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober fanatiek gedroomd over de brandweer van de toekomst. Het doen en doorzetten komen ruimschoots aan bod tijdens een groot aantal inspirerende workshops. En de eerste brandweerkruizen worden uitgereikt voor bijzondere verdiensten.

Het regeerakkoord: meer geld voor inzet vrijwilligers

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
Een snelle scan van het regeerakkoord leert dat het woord brandweer twee keer in het document voorkomt. De eerste keer is in de vermelding dat het kabinet de inzet van vrijwilligers bij politie en brandweer ondersteunt. De tweede keer is in het budgettair overzicht. Daarnaast wil het kabinet het aantal stalbranden verminderen door voor 2019 afspraken te maken met verzekeringsmaatschappijen en ketenkwaliteitssystemen over onder andere een periodieke elektrakeuring. Hoe kijken de voorzitters van

Les na transformatorbrand: 3D-vloeistofbranden blussen met poeder en schuim

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
De bedrijfsbrandweer van Tata Steel, Brandweer Schiphol en eenheden van Veiligheidsregio Kennemerland zijn in de nacht van 5 juni samen ingezet bij een transformatorbrand op het terrein van Tata Steel. Het is een spannende en unieke inzet, waarbij de drie verschillende korpsen nauw samenwerken. Het is een inzet met de nodige leerpunten. De grootste is dat een 3D-brand geblust moet worden met een combinatie van poeder en schuim.

Persoon gered bij grote brand in centrum Roosendaal

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
In de oude binnenstad van Roosendaal breekt in de vroege ochtend van 18 oktober brand uit in een woning boven een restaurant. Ter plaatse blijken nog twee personen in het pand aanwezig te zijn. De eerste is bezig met een bluspoging. De tweede treffen de brandweerlieden op zolder aan, voorbij de brandhaard. Door een snelle inzet wordt het slachtoffer gevonden en levend uit het pand gehaald.

Spanning is grootste gevaarsaspect bij beschadigde zonnepanelen

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, J.
Steeds meer woningen en bedrijfspanden worden voorzien van zonnepanelen. Dit brengt specifieke aandachtspunten met zich mee. Het uitschakelen van de elektriciteit in de meterkast is dan niet meer voldoende om de spanning volledig uit te schakelen. De zonnecellen blijven immers stroom opwekken. Hoe moet je hiermee omgaan? En hoe kun je toch de spanning volledig uitschakelen?

Tactiele navigatie wint Jan van der Heydenprijs

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
Veiligheidsregio Groningen heeft met het project Tactiele navigatie de Jan van der Heydenprijs gewonnen. Tactiele navigatie is een nieuwe techniek waarbij de brandweerchauffeur aanwijzingen ontvangt via trillingen in de stoel. Daardoor houdt de chauffeur meer aandacht voor het verkeer. Brandweer Nederland reikt de Jan van der Heydenprijs ieder jaar uit aan de regio met het meest innovatieve brandweeridee van Nederland.

Waar krijg jij energie van?

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Lange, L. de
Het zou een goede vraag kunnen zijn om te zorgen voor een gezond lichaam en een frisse geest. Wie goed wil presteren bij het voorkomen en bestrijden van incidenten kan natuurlijk niet zonder gezonde bronnen van energie. Voeding, sport en ontspanning zijn onderwerpen die we steeds belangrijker vinden om ons werk goed te doen.

Waarschuwing ‘bij brand geen lift gebruiken’ geldt niet voor senioren

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
‘Een lift is bij brand in een seniorencomplex vaak de meest veilige en enige vluchtweg voor een oudere die niet in staat is om zelfstandig via de trap te vluchten’, aldus René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. ‘We moeten daarom serieus overwegen om liften wél te gebruiken bij het vluchten bij brand. Dit is op korte termijn waarschijnlijk de oplossingsrichting voor de ontvluchtingsproblematiek bij ouderen in seniorencomplexen.’

Zeeland opent pop-upstore veiligheid

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
Veiligheidsregio Zeeland heeft een pop-up store over (brand)veiligheid in de Vlissingse binnenstad geopend. In de pop-up store is een huis nagemaakt. In zes kamers krijgen bezoekers op interactieve wijze uitleg over hoe ze brand kunnen voorkomen, wat ze moeten doen als er brand is en hoe ze zich kunnen voorbereiden op andere gevaren in Zeeland. Door middel van nieuwe technieken, zoals virtual reality, kunnen bezoekers bovendien ervaren hoe het is om in een brandend huis te staan.

de Chemische Verkenningseenheid (CVe)

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017
De Chemische Verkenningseenheid (CVe) is een applicatie die het communicatieproces tussen ags, verkenningseenheden en de meetploegleider van begin tot eind digitaal (en dus foutloos) ondersteunt. deze applicatie laat toe snel en accuraat de verrichte metingen vanuit het veld te delen bij incidenten waarvan de chemische consequenties niet duidelijk zijn.

‘Vroeger rukten we met acht of negen mensen uit’

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Leest, M. van der
Brand&Brandweer bestaat veertig jaar en dat vieren we met een reeks verhalen. Daarin kijken we vier decennia terug én vooruit. Deze keer is het de beurt aan oudgediende Bennie Lebbink uit Vorden en nieuweling Elske van Dijk uit Doetinchem, beiden uit Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

‘Wanneer hak je de knoop door om de inzet af te breken?’

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2017 geschreven door Visser, Jildou
Een persoon te water. Voor die melding wordt duiker Marcel van den Berg van Veiligheidsregio Gelderland-Midden op 11 maart gealarmeerd. Het wordt een lastige en heftige inzet. Het blijkt niet te gaan om één persoon, maar om vijf personen en de Nederrijn stroomt die dag snel. ‘Je weet dat je er alleen voorstaat. We hebben wel opgeschaald naar groot waterongeval, maar weten dat er geen hulp gaat komen. We zijn het enige duikteam nog in de regio.’