Aflevering 10, 27 september 2017

Gepubliceerd op 27 september 2017

Filter
Alles
Over business intelligence wordt in brandweerland al jaren gesproken. Het lijkt nog weleens science fiction, maar wanneer het goed werkt kan het slim omzetten van uiteenlopende data naar stuurinformatie veel tijdwinst opleveren en een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid van brandweerlieden ...
De veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Twente zijn in pilotvorm al enkele jaren bezig om ervaring op te doen met de inzet van drones. Deze kennis en ervaring worden gebruikt voor het landelijke project Drones van Brandweer Nederland.
De brandweer in de Duitse stad Worms is half september gealarmeerd voor een ongetwijfeld pijnlijke inzet. Een ongelukkige krachtpatser had een halterschijf van 2,5 kilo aan zijn geslachtsdeel gehangen en was daarin klem komen te zitten.
Brandweer Gelderland-Zuid is gestart met een bewonersonderzoek onder mogelijk verminderd zelfredzame senioren. In de laatste vier maanden van het jaar bezoeken brandweerlieden zoveel mogelijk woongebouwen verspreid over de regio om in gesprek te gaan met de senioren.
De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) voert de komende vijf jaar een groot onderzoek uit voor het IFV naar de mentale veerkracht bij meer dan vijfhonderd brandweerlieden uit elf regio’s.
Net als vorig jaar is Hé doe de deur dicht dit jaar het thema van de Brandpreventieweken in oktober. In dit thema zijn de actiepunten die eerder uit het onderzoeksrapport Gebrand op inzicht van de Brandweeracademie verwerkt.
Veiligheidsregio’s Twente en IJsselland werken sinds 2013 bij de bestrijding van natuurbranden in het team Handcrew Overijssel. Te voet en met bijvoorbeeld waterrugzakken van 20 liter en Pulaski’s (soort van bijlen) trekken ze de natuur in om de brand te bestrijden, zowel offensief als defensief.
In de nieuwe aflevering van Mythburners van de Brandweeracademie van het IFV stelt Brandweer Gelderland-Midden de vraag of het veilig is om op te treden terwijl er nog spanning aanwezig is.

Nieuwbouw voor P&G

Geschreven door Redactie
Volgend jaar wordt het nieuwe pand van P&G aan de Rondgang in Gameren gerealiseerd. P&G Safety is in 2005 opgericht. Al meer dan 1400 bedrijven vertrouwden de zorg en een brandveilig bedrijf toe aan de deskundige handen van P&G Safety.
De brandweer in Dordrecht beschikt over een nieuw brandweerhulpvaartuig. De boot wordt ingezet bij hulpverlening op en bij het water voor met name het redden van te water geraakte mensen, ondersteuning van de brandweerduikers en het blussen van scheepsbranden.
De Roughneck OPH is een multifunctionele reddingsboot/blusboot die door de geïntegreerde blusinrichting verschillende branden kan bestrijden. Ophardt Maritim heeft deze boot gebouwd op basis van aluminium en uitgerust met een hogedruk brandblussysteem.
Sentaz heeft vijf OvD-voertuigen van Brandweer Groningen uitgerust met tactiele navigatie. Tactiele navigatie bestaat uit een matje met zes trilmotoren dat is ingebouwd in de stoel van de chauffeur en is aangesloten op de navigatie software.
De zeer grote brand bij Holland Casino in de oude binnenstad van Groningen op 27 augustus bezorgt de ingezette brandweerlieden enkele verrassingen en spannende momenten. In eerste instantie blijkt een van de beveiligers nog binnen te zijn, terwijl de brand snel uitbreidt.
Na een eerste verkenning door een USAR.nl verkenningsploeg van vier personen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten een volledig USAR.
De brandveiligheid in studentenhuizen laat regelmatig te wensen over. Nu het nieuwe studiejaar net is begonnen zetten veel regio’s projecten op om studenten opnieuw bewust te maken van brandrisico’s.

Winst, gemak en leuk!

Geschreven door Galen, M. van
In een van mijn vorige artikelen voor de Van de redactie heb ik het belang van de dialoog met de inwoners binnen onze regio’s benadrukt. Samen met deze inwoners zorgen we er immers voor dat het niveau van veiligheid wordt verhoogd en we veilig kunnen wonen, werken en recreëren.

eRIC krijgt internationaler karakter

Geschreven door Redactie
eRIC, de vakbeurs voor incidentbestrijding en crisisbeheersing krijgt volgend jaar op 18 en 19 april een internationaler karakter. Tijdens de beurs wordt ook een congres georganiseerd over grensoverschreidende samenwerking.
P1 letsel ijssalon Intermezzo Heuvelring Tilburg. Voor die melding wordt eerste bevelvoerder Pieter Jan Fonken op 22 juli gealarmeerd. ‘We rukten uit naar de kermis, maar ik had nog geen idee wat er aan de hand was.
Brand&Brandweer bestaat dit jaar veertig jaar en dat vieren we met een reeks verhalen. Daarin kijken we vier decennia terug én vooruit. Deze keer met oudgediende Jos Zwinkels en nieuweling Shayron Jones uit Veiligheidsregio Haaglanden.