Aflevering 7-8

Gepubliceerd op 1 juli 2017

#hetwashetweekjewel

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Wevers, S.
Een belletje van de hoofdredacteur: ‘Stephan, denk je nog aan de Van de redactie? Graag uiterlijk aanstaande zondag aanleveren.’ Pff, dat is waar ook. Zondag maar even zitten om een stuk te schrijven. Het grote piekeren over het onderwerp is begonnen, waar ga ik over schrijven? En dan zit je op zondag 18 juni achter je computer, een dag na de landelijke herdenkingen van onze omgekomen collega’s, en begint te typen, tja, #hetwashetweekjewel.

Alternatief aangedreven voertuigen: onbekend maakt onbemind

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
Het is al lang geen vanzelfsprekendheid meer dat voertuigen rijden op traditionele brandstoffen als benzine of diesel. Steeds vaker wordt gekozen voor voertuigen die rijden op elektriciteit of bijvoorbeeld CNG, LNG of waterstof. Deze nieuwe typen brandstoffen brengen ook nieuwe aandachtspunten en risico’s met zich mee. In hoeverre wordt daar rekening mee gehouden als het voertuig wordt toegelaten op de openbare weg? Hoe kun je herkennen dat een voertuig rijdt op een alternatieve brandstof? En w

Brand en explosie grootste risico’s bij CNG

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
CNG is al een flink aantal jaar sterk in opkomst als relatief schone brandstof voor voertuigen. Door een brand in een CNG-aardgasbus in Wassenaar in oktober 2012, is het besef ontstaan dat er ook veiligheidsrisico’s met deze alternatieve brandstof gepaard gaan. Bij de brand zijn horizontale steekvlammen ontstaan van vijftien tot twintig meter die vier minuten lang aanhielden.

Brandweerboot bij Canal Parade

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Voor het eerst vaart een boot van het netwerk Roze Rood van Brandweer Nederland mee tijdens de Canal Parade op 5 augustus. Voorgaande jaren voeren leden en ambassadeurs van het netwerk namens de brandweer mee aan boord van Defensie en van het Ministerie van Veiligheid & Justitie. ‘Ons netwerk is niet alleen roze, maar vooral rood. We willen het publiek laten zien dat iedereen bij de brandweer kan werken, ongeacht wie je bent’, aldus Ton Boer, secretaris van het netwerk. Het netwerk Roze Rood maakt zich hard voor de LHBT-gemeenschap binnen de brandweer.

Brandweer redt man uit boom

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
De brandweer in Winschoten is eind mei uitgerukt voor een man in de boom. De man probeerde een kat te redden die al een paar dagen vastzat in de boom, maar moest zelf van zijn reddingspoging worden gered.

Eerste dag van de wijkbrandweerman-vrouw

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
De wijkbrandweermannen en –vrouwen uit verschillende regio’s zijn tijdens de dag van de wijkbrandweerman-vrouw voor het eerst allemaal bij elkaar gekomen. Elise Pastoor, buurtbrandweervrouw in gemeente Vlagtwedde in Groningen nam het initiatief voor de dag. ‘Juist omdat de functie relatief nieuw is, had ik behoefte aan sparring-partners. We hebben veel te delen.’

Europees advies voor testen brandveiligheid meubilair

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Jaarlijks overlijden in de Europese Unie ongeveer vijfduizend mensen als gevolg van een woningbrand. Het aantal doden en gewonden kan flink dalen als fabrikanten bij de productie van bankstellen en matrassen beter testen op brandveiligheid. De Federation of the European Union Fire Officer Associations (FEU) komt met aanbevelingen en wil met meubelfabrikanten in gesprek.

Haaglanden schrijft handleiding elektrische voertuigen na bezoek aan Tesla in VS

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Ferwerda, Casper
Een delegatie van Brandweer Haaglanden was eind vorig jaar te gast bij de fabriek van Tesla Motors in de Verenigde Staten. Het doel: meer kennis opdoen over elektrische voertuigen. Een week lang is gesproken met medewerkers van het bedrijf en met de Amerikaanse brandweercollega’s over hun ervaringen met Tesla’s en vergelijkbare auto’s. Ook gingen de brandweerlieden knippen en zagen in een Model S. Naar aanleiding van het bezoek heeft Brandweer Haaglanden dit voorjaar een handleiding opgesteld v

Hoog voltage grootste aandachtspunt bij elektrische en hybride voertuigen

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
De bekendste en meest voorkomende alternatieve aandrijving is elektriciteit. Elektrische en hybride voertuigen komen al veelvuldig op de Nederlandse weg voor. In hoeverre incidentbestrijding met een elektrisch of hybride voertuig uitdagend en spannend wordt, hangt af van het accupakket. Zo lang deze intact is, is er volgens Jetty Middelkoop, AGS van Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jaap Molenaar van de Brandweeracademie van het IFV niet veel aan de hand.

LNG kent door extreem lage temperatuur andere risico’s

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
Liquefied Natural Gas, ofwel LNG, is vloeibaar gemaakt aardgas. Het wordt bij een temperatuur van -162 °C in een dubbelwandig geïsoleerd vat opgeslagen. De lage temperatuur van de brandstof zorgt voor andere risico’s dan de andere alternatieve brandstoffen. Zo kan LNG bij direct contact zorgen voor bevriezing. LNG is geurloos. Door de lage temperatuur kan er geen geurstof aan worden toegevoegd.

Minister Blok bij zesde nationale herdenking

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Tweehonderd nabestaanden en brandweercollega’s zijn op 17 juni voor de zesde keer bijeen gekomen tijdens de nationale herdenking bij het Brandweermonument. Minister Blok sprak er zijn waardering uit voor de brandweerlieden.

NVWA: ruim helft onderzochte koolmonoxidemelders is onveilig

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Ruim de helft van de 29 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte koolmonoxidemelders voldoet niet aan de veiligheidseisen. Bij acht van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. Zes van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is. Dat concludeert de NVWA uit onderzoek dat zij in 2016 hebben gedaan. De verkoop van de betreffende onveilige melders is verboden.

Nog niet veel incidentonderzoek bij alternatief aangedreven voertuigen

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Ferwerda, Casper en Visser, Jildou
Waar brandonderzoek bij gebouwbranden in de verschillende veiligheidsregio’s vaak al heel normaal is, wordt nog nauwelijks onderzoek gedaan naar brand bij alternatief aangedreven voertuigen. ‘Jammer’, aldus Jetty Middelkoop, Adviseur Gevaarlijke Stoffen bij Brandweer Amsterdam-Amstelland. ‘Door onderzoek te doen kunnen we meer kennis vergaren die vervolgens bij inzetten van pas kan komen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Dat geldt niet alleen voor onderzoek naar brand, maar ook voor te

Onderzoek inspectie repressieve brandweerzorg na zomer klaar

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Het onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de inrichting van de repressieve brandweerzorg is naar verwachting pas na de zomer klaar. De inspectie heeft de regiobeelden al opgesteld en gedeeld met de verantwoordelijke bestuurders in de regio’s en gebruikt de informatie uit de regiobeelden en de gesprekken voor het opstellen van een landelijk beeld. Dat moet nog worden afgestemd met de Bestuurlijke Adviescommissie Brandweer van het Veiligheidsberaad en de Raad van Brandweercommandanten. Daardoor vergt het opstellen van het landelijk beeld meer tijd dan verwacht en duurt het tot na de zomer voordat de uitkomsten kunnen worden gepubliceerd.

Onderzoek naar alternatieven fluorhoudend blusschuim

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Het Landelijk Expertisecentrum BrandweerBRZO (LEC Brandweer BRZO) laat een verkennend onderzoek doen naar mogelijke alternatieven voor fluorhoudend blusschuim. Een literatuurstudie en interviews met specialisten van de overheid en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland moet inzicht geven in welke alternatieven op de markt beschikbaar zijn en hoe effectief zij zijn in vergelijking met fluorhoudend schuim.

Personeelsbestand brandweer gelijk gebleven

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
27,8 duizend personen werkten op 1 januari 2017 in Nederland bij de brandweer. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder. Daarmee lijkt de daling van het aantal personeelsleden bij de brandweer van afgelopen jaren afgevlakt. In zeven jaar tijd is het aantal medewerkers met elf procent afgenomen, meldt het CBS.

Voertuigen op waterstof, bij brand een onzichtbare vlam

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J. en Ferwerda, C.
Waterstof is in Nederland nog een brandstof waarmee nauwelijks rekening gehouden hoeft te worden. Slechts enkele voertuigen op de Nederlandse weg worden aangedreven door deze nieuwe alternatieve brandstof. Als er een incident mee gebeurt, is het goed te weten hoe te handelen. ‘Waterstof gedraagt zich anders dan andere brandstoffen’, vertelt Jan Piet van der Meer van de branchevereniging Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie. ‘Het is een licht gas. Als het ontbrandt is de vlam onzich

Waterwinning groot aandachtspunt bij dakbrand Middelharnis

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
Een dakbrand bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Middelharnis lijkt in de vroege middag van 2 juni een simpele klus. Toch ontwikkelt de brand zich in korte tijd tot een grote uitslaande brand. De ingezette eenheden moeten vol aan de bak om te voorkomen dat het vuur doorslaat naar naastgelegen muziekschool. Groot aandachtspunt tijdens de hele inzet is de waterwinning. Een geboorde put blijkt niet bruikbaar te zijn en acht slangen worden kapotgereden.

Zelfrijdende voertuigen, het vervoer van de toekomst?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Visser, J.
Op kleine schaal wordt er al mee geëxperimenteerd: zelfrijdende auto’s. Vaak gaat het om kleine automatische voertuigen met een snelheid van ongeveer 20 km/u op een vooraf vastgesteld parcours. Of om personenauto’s van bijvoorbeeld Tesla die wel zelfsturende functionaliteiten hebben, maar in veel situaties nog wel met de handen aan het stuur bestuurd moeten worden. Hoe ver is de technologie? Op welke termijn komt er geen bestuurder meer aan te pas? En in hoeverre hebben brandweerkorpsen erv

‘Stoom en stroom? Dat deden we honderd jaar geleden al!’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Leest, Marco van der
Wie denkt dat elektrische voertuigen nieuw zijn, heeft het mis. In 1901 reed in Amsterdam namelijk al het eerste exemplaar rond. ‘Alternatief aangedreven brandweervoertuigen hebben misschien de toekomst, ze hebben ook een indrukwekkend verleden’, zegt brandweerhistoricus Gerard Koppers.

‘Vroeger werkten we met een telefooncirkel’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017 geschreven door Leest, M. van der
Brand&Brandweer bestaat dit jaar veertig jaar en dat vieren we met een reeks verhalen. Met een aantal brandweerlieden die dit jaar veertig jaar in dienst zijn blikken we terug op vier decennia brandweer. Hoe zag de brandweer er veertig jaar geleden uit? En we blikken vooruit. Bestaat over veertig jaar de brandweer nog? In deze editie is het de beurt aan Jan Verlaat en Thomas Mathot uit Wervershoof, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

‘Vroeger werkten we met een telefooncirkel’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2017
Hoe kan de brandweer satellieten benutten om vrijkomende stoffen in de lucht te detecteren en te monitoren? Volgens Paul van Dooren van Brandweer Nederland is in deze zoektocht een volgende fase bereikt. Tien studenten van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft zijn begonnen met hun onderzoeksopdracht. In een periode van drie maanden moeten zij komen met een oplossing voor het vraagstuk.