Aflevering 6

Gepubliceerd op 1 juni 2017

Brandweeracademie gaat samenwerken met VBE tijdens seminar

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
De Brandweeracademie en de Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE) zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Brandweerprofessionals op het terrein van risicobeheersing en (innovatieve) brandbestrijding hebben daarmee een multidisciplinair netwerk in handen om kennis te delen.

Database bedrijfsbrandweren in gebruik

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
Met de in gebruikname van de database bedrijfsbrandweren is er een totaaloverzicht van de stand van zaken met betrekking tot de bedrijfsbrandweeraanwijzingen en het aantal actieve bedrijfsbrandweren in Nederland. Na de brand bij ChemiePack in Moerdijk in 2011 bleek dat er een flinke achterstand was in de bedrijfsbrandweeraanwijzingen. Het tempo van de aanwijstrajecten is sindsdien opgevoerd. Met de database is dit nu ook inzichtelijk.

Eerste keurmerk voor veiliger buitengebied uitgereikt

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
Het buitengebied Hengelo/Vorden in de gemeente Bronckhorst in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft als eerste in Nederland de eerste ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied gekregen. Het keurmerk is uitgereikt door directeur Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Hytrans AutoBoost opgewaardeerd met PowerFoam

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
Vier van de zeven Hytrans AutoBoost 1200 die in 2013 aan Saudi Aramco in Saudi Arabië zijn geleverd, worden opgewaardeerd met een schuiminjectie systeem van Hytrans, de PowerFoam. Het voordeel van de hydraulisch aangedreven PowerFoam is dat deze geheel onafhankelijk is van waterflow en druk en zich volledig automatisch regelt. De operator stelt het gewenste schuimpercentage in op het bedienpaneel en het systeem doet regelt de instellingen efficiënt en zeer nauwkeurig. Hytrans heeft dit systeem ontwikkeld, omdat er in de markt geen nauwkeurig systeem te krijgen was voor zulke grote capaciteiten.

Indrukwekkende kennismissie naar Fukushima

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
Echt leren doe je niet vanuit rapporten, maar door naar het verhaal te luisteren van hulpverleners die een incident hebben meegemaakt. Dat was het idee van Thorsten Hackl uit Midden- en West-Brabant. Als stralingsdeskundige liep hij tegen vraagstukken aan waarop hij de antwoorden niet in de rapporten over de kernramp in Fukushima terug kon vinden. Hij legde contact met de Nederlandse ambassade in Japan en plande samen met Tim van Sliedregt een tiendaagse kennismissie naar het land. Ook twee and

Landelijke stuurgroep start belevingsonderzoek

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
Het onafhankelijke bureau AEF gaat in opdracht van een speciaal ingerichte landelijke stuurgroep vanaf eind mei een belevingsonderzoek uitvoeren onder alle repressieve beroeps- en vrijwillige brandweerlieden. In de stuurgroep zitten een bestuurder van de vakbonden, een bestuurslid van de Vereniging voor Brandweervrijwilligers, de voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten en een burgemeester.

Lastig bereikbare dakbrand in Herten moeilijk te blussen

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
Een brand in het dak van een voormalig bejaardentehuis in het Limburgse Herten zet de ingezette brandweerlieden in de nacht van 15 op 16 mei voor een uitdaging. Gecontroleerd laten uitbranden is geen optie, een offensieve binneninzet ook niet en met de hoogwerker is de brand lastig bereikbaar. De brand in het isolatiemateriaal in het dakbeschot breidt zich makkelijk uit en laait steeds opnieuw op. Het is de derde brand in het gebouw in vier maanden.

Lessen van een onzichtbare brand

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door Rob Jastrzebski
Paradoxaler kan het niet. Een zware explosie blaast het dak van een opslagtank met een inhoud van miljoenen liters bij een chemiebedrijf in Rotterdam-Europoort. Een grote tankbrand volgt. Maar buiten het bedrijfsterrein wordt de brand nauwelijks opgemerkt en de aandacht in de media is marginaal. Niettemin is het een serieus incident met leerzame lessen en ervaringen voor de brandweersector en de chemiebranche. Die ervaringen wil de Gezamenlijke Brandweer graag met het land delen.

Recordaantal bezoekers Landelijke Veiligheidsdag

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
De vierde Landelijke Veiligheidsdag in Almere trok zaterdag 13 mei met vijftigduizend bezoekers een recordaantal mensen. Doel van het evenement is het publiek te laten zien hoe de verschillende hulpdiensten samenwerken bij een grote calamiteit. Dit jaar deden meer hulpdiensten mee dan de jaren ervoor. Ook startte het evenement eerder op de dag. Daarnaast was op alle beschikbare pleinen in het centrum dit jaar van alles te zien en te beleven.

Slang-Brand-spuitenboek van Jan van der Heijden naar Veiligheidsmuseum PIT

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
Het Slang-Brand-spuitenboek van Jan van der Heijden is onderdeel geworden van de vaste collectie van Veiligheidsmuseum PIT. Dit unieke geschrift is als eerste verschenen in 1690 en behandelt onder andere de brandbestrijding in Amsterdam en het gebruik van leren brandemmers en oude brandspuiten. Ook beschrijft Jan van der Heijden zijn eigen uitvindingen, waaronder zijn belangrijkste vondst: de brandslang. Het boek is nu te zien in het museum.

Stuur uw brandweer vakantiefoto’s in

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
In het septembernummer van Brand&Brandweer publiceren we ook dit jaar weer de leukste en meest bijzondere brandweervakantiefoto’s. Ziet u tijdens uw vakantie in het buitenland een inzet van dichtbij, brengt u een bezoek aan een kazerne, komt u bijzondere brandweervoertuigen tegen of stuit u op een oefening, maak een foto en stuur deze in. Foto’s van minimaal 500 kb kunt u, onder vermelding van de locatie waar de foto’s zijn gemaakt, tot 14 augustus sturen naar b&b@sdu.nl.

Terrorismegevolgbestrijding: ‘We moeten ons maximaal voorbereiden’

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
‘Met aanslagen in Frankrijk, België, Duitsland, Zweden en Engeland komt de dag dat in Nederland een aanslag wordt gepleegd steeds dichterbij’, laat Arjen Littooij, portefeuille-houder Terrorismegevolgbestrijding van Brandweer Nederland, weten. ‘En dus moeten we ons maximaal voorbereiden. De basisopleiding terrorismegevolgbestrijding is daarbij een belangrijke stap. We willen dat iedereen wordt bijgeschoold, want een aanslag kan overal gebeuren.’

Torch Run: de vlam ontsteken

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door E. Schat
De brandweer doet sinds vorig jaar mee aan de Torch Run. Deze ceremonie gaat vooraf aan Special Olympics evenementen, sportevenementen voor atleten met een verstandelijke beperking. In uniform komen brandweer en politie ter plaatse, soms voorafgegaan door een run, en ontsteken het Special Olympics vuur. ‘De sporters vinden het fantastisch’, aldus voorzitter van het bestuur van Torch Run en oprichter van Torch Run NL Jan Branderhorst.

Verbeteren van kennisuitwisseling tussen preventie en repressie

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
De Brandweeracademie van het IFV heeft de online les Brandbestrijding voor brandpreventieadviseurs uitgebracht. Preventieadviseurs kunnen beter advies geven als zij ook iets weten van brandbestrijding. ‘Met deze les en de bijbehorende publicatie willen we dat de relatie tussen preventie en repressie wordt verbeterd om op die manier zowel het preventieadvies als de repressieve inzet naar een hoger plan te tillen’, vertelt René Hagen, lector Brandpreventie.

Zaanstreek-Waterland breidt pilot met Snel Interventievoertuig uit

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017
De pilot die Brandweer Zaanstreek-Waterland in 2015 met het Snel Interventievoertuig (SI) is gestart, wordt uitgebreid. Al twee jaar wordt vanaf de posten in Purmerend en Volendam met een uitrukvoertuig met twee bemanningsleden uitgerukt. Sinds begin mei rukt ook de post Prins Bernhardplein in Zaandam uit met dit voertuig. Deze post rukt op werkdagen met het SI uit binnen de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

‘Als je de brandweer nodig had, moest je de politie bellen’

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door M. van der Leest
Brand&Brandweer bestaat dit jaar veertig jaar en dat vieren we met een reeks verhalen. Daarin kijken we met een aantal jubilarissen vier decennia terug én vooruit. Deze keer is het de beurt aan oudgediende Bert Wageman en nieuweling Peter Klein, beiden uit Oldenzaal.

‘Gezamenlijk optrekken bij scheepsbrandbestrijding van groot belang’

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
Scheepsbranden zijn complexe branden en vragen vaak om een langdurige inzet. Juist daarom is het volgens Twan Langenhuizen, commandant van het Korps Marinebrandweer, van belang om in dit specialisme samen te werken. De veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Kennemerland, Noord-Holland Noord en Groningen hebben samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de Koninklijke Marine, het Korps Marinebrandweer en de Gezamenlijke Brandweer hiervoor een Letter of Intent onderteken

‘Ik kijk nu met andere ogen naar brand’

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door J. Visser
Als vrijwillig brandweerman blust Evert-Jan Noordhoff uit Veiligheidsregio Groningen al 32 jaar branden. Dat een brand ooit zo dichtbij zou komen, had hij nooit verwacht. Eind december is zijn woning flinke tijd bedreigd door een forse brand bij de buren. ‘Je kunt niks. Je staat op straat en kunt je woning niet meer in.’

‘Overdreven’ oefening blijkt realistisch bij interregionale gaspakinzet

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door C. Ferwerda
Een ammoniaklek bij Koelhuis WFO in Zwaagdijk in de ochtend van 29 april is de eerste grote interregionale inzet volgens de nieuwe IBGS-procedures van gaspakdragers René Hoekenga uit Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Niels Landsman uit Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Het is een spannende en zware inzet. Het gaspak geeft weinig bewegingsvrijheid en bij de minste beweging breekt het zweet uit. Maximaal twintig minuten kunnen de gaspakdragers binnen zijn. Mede door het gezamenlijk oef

‘Red je eerst een kind en daarna een bejaarde?’

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-06-2017 geschreven door G. Bouwmeester
In ons uitrukvoertuig onstond laatst een aardige discussie toen we terugreden van het incidentadres naar de post. Een van de jongens had een foto gemaakt van het object dat in brand had gestaan. ‘Handig voor de oefenavond die ik binnenkort hierover organiseer.’ Nuttig, dacht ik, maar toen die gedachtelijn werd doorgetrokken naar ‘handig voor op de regionale facebookgroep, dan kunnen anderen er ook gebruik van maken’, werd ik sceptischer. Wanneer mag je een foto waarvoor wel en niet gebruiken?