Aflevering 12

Gepubliceerd op 29 november 2018

Batterijen zorgen voor nieuwe ­uitdagingen

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
Hoe blus je een batterij? Wat zijn de risico’s en aandachtspunten? Hoe ga je om een thuisbatterij waarin de opgewekte energie van zonnepanelen wordt opgeslagen? En wat te doen bij een grote batterij in een container, de buurtbatterij, die de hele omgeving van stroom moet voorzien of een grootschalige opslag van batterijen? Het zijn allemaal vragen die komen kijken bij de energietransitie. Op die vragen is nog niet altijd een antwoord, toch is al veel bekend.

Beeldvorming

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Gerard Bouwmeester
Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar bij mij wordt tegenwoordig anders gereageerd dan pak ‘m beet een jaar geleden, als ik op een feestje of bij de koffieautomaat vertel dat ik bij de brandweer werk. Tot voor kort ging het dan over de meisjes- en jongensdromen van de gespreksgenoot, over hoe spannend het werk is en over grote branden. Maar in de loop van dit jaar ging het steeds vaker over andere dingen. Over witte mannen, macho’s, gesloten bolwerken en overconservatieve bedrijfsculturen. Soms vraag ik me af wat de nasleep zal zijn van het mediatumult van de afgelopen zomer. Wat al die, niet bepaald alleen maar positieve, aandacht voor onze bedrijfscultuur doet met de publieke opinie over de brandweer.

Brand USA Cars Assen beperkt gebleven door afsluiten pand

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
Als brandweerlieden uit Assen in de nacht van 13 november worden gealarmeerd voor een brand bij autobandenbedrijf Euromaster, gaan ze uit van een groter scenario. Aanrijdend geeft eerste bevelvoerder Arend Barkhof de manschappen mee dat ze eerst uitgebreid gaan verkennen. Op basis van de verkenning besluit hij het pand volledig gesloten te houden tot de waterwinning volledig is opgebouwd. Dat pakt goed uit.

FSS Congres verbindt wetenschap met praktijk

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
250 deelnemers uit tien verschillende landen waren op 13 en 14 november aanwezig op het elfde Fire Safety and Science Congres bij het IFV in Arhem. Het programma was gevarieerd en bedoeld om de wetenschap met de praktijk te verbinden en een koppeling te maken tussen brandpreventie en brandbestrijding. Een greep uit de presentaties.

Firefront, situatiebewustzijn voor bevelvoerders

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
Het IFV is samen met onderzoekers uit Engeland, Denemarken, Portugal, Estland en België een onderzoek gestart naar een nieuwe tool om het situatiebewustzijn bij bevelvoerders te verbeteren. Het project Firefront is een vervolg op het eerdere Firemind voor Officieren van Dienst (OvD’s). Die tool was met name gericht op de waarneming. Met Firefront willen de onderzoekers een stap verder gaan door ook in te gaan op het begrijpen van het incident en het inschatten van de ontwikkeling.

Inzet met uitdagingen na onwelwording door fosfine

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
Een melding voor koolmonoxide in een appartement boven een hostel in Amsterdam blijkt in de nacht van 9 op 10 oktober totaal anders uit te pakken. Naast koolmonoxide wordt ook zwavelwaterstof (H2S) gemeten. In eerste instantie wordt gedacht dat dit uit het riool afkomstig is. Pas na lang zoeken wordt de daadwerkelijke bron gevonden. In het onderliggende hostel is in twee kamers het verboden en dodelijke bestrijdingsmiddel fosfine gebruikt om de bedwants te bestrijden. Het is een inzet met verrassingen waar na verloop van tijd langzaam de puzzelstukjes op hun plek vallen.

Leren van incidenten met realistische oefenscenario’s

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018
Echt leren van incidenten doe je niet door dikke rapporten op te stellen en de lessen eruit te bespreken, maar door te ervaren en te beleven, met echt vuur en echte hitte. Met die gedachte heeft Brandweer Amsterdam-Amstelland samen met CFBT-NL het trainingsprogramma Ervaren en Beleven ontwikkeld waarin alle manschappen en bevelvoerders uit de regio de scenario’s van onder andere het Hoofddorpplein en de Marnixstraat zelf kunnen ervaren en beleven. Centraal tijdens de hele dag staat het kijken en duiden van de situatie, het analyseren van de risico’s en het kiezen van een passend handelingsperspectief.

Nieuwe TS Haaglanden ingericht op uitdagingen van de toekomst

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door JILDOU VISSER
Branden veranderen, er zijn minder brandkranen beschikbaar en er moet meer gebruik worden gemaakt van open water. Het is slechts een greep uit de uitdagingen van de toekomst waar het nieuwe voertuig van Brandweer Haaglanden op is ingericht. Welke functies heeft dit voertuig? En waarom? Deelprojectleider Wim Pronk van Veiligheidsregio Haaglanden legt alle functies uit.

Vuurwerkscenario in de Risk Factory, zien en ervaren

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
In aanloop naar de jaarwisseling heeft Veiligheidsregio Twente een vuurwerkscenario toegevoegd aan het lesprogramma voor basisschoolleerlingen. Aan de hand van verschillende onderdelen ervaren kinderen wat het letsel kan zijn bij het verkeerd omgaan met vuurwerk en leren ze hoe ze veilig met vuurwerk kunnen omgaan. Het scenario is eind oktober gestart. In totaal hoopt de Risk Factory voor het einde van het jaar ongeveer vijftienhonderd kinderen kennis te kunnen laten maken met dit nieuwe, tijdelijke scenario.

Waterongevallenbestrijding, worden de goede dingen gedaan?

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
In het onderzoek Tweede orde leren van (bijna-)ongevallen bij waterongevallen wordt niet alleen gekeken naar of de dingen goed worden gedaan, maar ook naar of de goede dingen worden gedaan. Daarbij is gekeken naar grijpreddingen, oppervlaktereddingen en het brandweerduiken. Door het analyseren van de 312 (bijna-)ongevallen die sinds 2002 door de 23 regio’s zijn geregistreerd, is de Brandweeracademie uitgekomen op vijf basisrisicofactoren, ofwel systeemfouten.

‘We hebben veel geluk gehad’

Aflevering 12, gepubliceerd op 29-11-2018 geschreven door Jildou Visser
Manschappen Dennis van Alst en Alwin den Besten hebben op 14 juli net de dienst van hun collega’s overgenomen als ze rond half negen in de ochtend worden gealarmeerd voor een brandgerucht. ‘Langs het spoor werd rook gezien. Dat kan van alles zijn’, aldus Van Alst. Op dat moment hebben ze nog geen idee van het incident dat ze te wachten staat. In een transformatorhuis in Hilversum blijkt brand te woeden. Een incident dat niet zo spannend had hoeven zijn, blijkt achteraf een inzet die de betrokkenen niet snel zullen vergeten.