Aflevering 5

Gepubliceerd op 8 mei 2020

Basisprincipe: een offensieve binneninzet onder voorwaarden

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
De Brandweeracademie heeft vijf basisprincipes van brandbestrijding opgesteld, deze zijn vorig jaar door de Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland vastgesteld. Wat zijn deze principes? En hoe maken ze het werk veiliger en efficiënter? In de vorige editie van Brand&Brandweer heeft u kunnen lezen over de drie vragen die centraal staan bij de buitenverkenning. In deze vierde editie van de rubriek gaan we in op de zes voorwaarden voor het doen van een veilige offensieve binneninzet in een klein gebouw.

De do’s en don’ts bij inzet zendmastbrand

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
In de maand april wordt Nederland geteisterd door een reeks branden bij zendmasten. Soms blijven de branden dusdanig beperkt dat er geen brandweerinzet nodig is. Bij andere branden is inzet wel vereist. Wat kun je juist wel en wat kun je beter niet doen bij een brand in een zendmast? En wat zijn de risico’s en aandachtspunten? Brandweer Nederland heeft een advies uitgebracht over hoe te handelen bij dit type incidenten.

De risico’s en het boerenverstand bij brand zonnepark

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
Brandweer Flevoland is in een jaar tijd, twee maal ingezet bij een brand in een transformatorhuis van een zonnepark bij Emmeloord. Bij de tweede brand op 8 april kunnen de ingezette brandweerlieden de kennis die ze bij het eerste incident hebben opgedaan, goed gebruiken. ‘Gebruik je boerenverstand en ren er niet direct op af’, aldus eerste bevelvoerder Joost Rood. ‘Bij de tweede brand hadden we een goed plan: niks doen. Dat heeft gewerkt.’

Gebiedsgerichte opkomsttijden doen meer recht aan de praktijk

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
Op dit moment is bij wet vastgelegd wat de opkomsttijd van de brandweer is per gebouw. De brandweer wordt getoetst op het halen van deze opkomsttijd. Worden die gehaald, dan voldoet de brandweer aan alle eisen. Worden die niet gehaald, dan wordt vaak ten onrechte gesteld dat de brandweer te laat was. Dat is de huidige gang van zaken. ‘Die toetsing doet geen recht aan de kwaliteit van de brandweerzorg. Binnen de brandweer doen we veel meer zaken waarmee we de samenleving brandveilig houden. Dat moet veranderen, daarom komen we nu met een nieuwe uniforme systematiek en een gebiedsgerichte benadering’, begint projectleider Odiel Nolet van het project gebiedsgerichte opkomsttijden van Brandweer Nederland.

Gezamenlijke Brandweer Amsterdam uit de startblokken

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Jastrzebski, R.
De Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) is operationeel. Het korps opereert voorlopig vanuit een tijdelijke huisvesting in het Logistiek Centrum van Brandweer Amsterdam-Amstelland aan Pier Afrika. In juni verwacht de publiek-private brandweer voor het Westelijk Havengebied zijn nieuwe kazerne te kunnen betrekken. Het Logistiek Centrum en het grootschalig blusmaterieel van Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) verhuizen dan mee naar het nieuwe complex. Begin april namen de brandweerlieden van de GBA alvast een kijkje in hun toekomstige onderkomen in aanbouw.

Grote industriële bedrijfsbrandweren bieden landelijk bijstand

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
De grote industriële bedrijfsbrandweren van Nederland zijn sinds een paar jaar verenigd in het Platform Industriële Incidentbestrijding. In dit platform wisselen ze onderling kennis uit, bieden ze elkaar bijstand en kunnen ze ook door de publieke brandweer worden gealarmeerd voor bijstand bij grote chemische incidenten. Dit is onlangs ook vastgelegd in het deelproject specialistische en industriële ondersteuning binnen het specialisme IBGS.

Het LOT-C zorgt voor winst in crisisbestrijding tijdens en na corona

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
Hoe coördineer je de vraag- en aanbodkant van persoonlijke beschermingsmiddelen? Hoe monitor je de huidige en verwachte ontwikkelingen, de effecten en de (voorgestelde) maatregelen op het gebied van zorg, Openbare Orde en Veiligheid? Maar ook: hoe ga je om met vakbekwaamheidstrajecten, examinering en de PPMO in een tijd waarin je anderhalve meter afstand tot elkaar moet houden? Het zijn zomaar enkele vragen waar het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) zich over buigt. Het team ondersteunt en faciliteert de regio’s tijdens de coronacrisis bij alle mogelijk denkbare vraagstukken. En dat levert winst op, zowel tijdens als na de coronacrisis laten IJle Stelstra, leider LOT-C en directeur van het IFV, en Peter Bos, voorzitter van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum Nationaal (LOCC-N,) en directeur van Veiligheidsregio Utrecht, weten.

Het brandweervak uitdragen met LEGO

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Schat, E.
Brandweerlieden Evert de Graaf en André Overeem laten al zestien jaar lang met hun IncidentenCity zien wat het werk van de brandweer inhoudt. Bovendien blijkt de mini-rampenstad van een kwart miljoen LEGO steentjes ideaal voor het uitdragen van de brandveiligheidsboodschap. Dit voorjaar voegen De Graaf en Overeem het Nationaal Brandweermonument toe aan hun mini-rampenstad. ‘We laten de veelzijdigheid en de uitdaging van het vak zien, maar ook de keerzijde.’

Kwaliteitsslag Brandweer Bonaire bij grote loodsbrand

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Schat, E.
De brandweer op Bonaire omvat zowel de luchthavenbrandweer (categorie 9) als de basisbrandweerzorg en heeft normaal gesproken slagkracht tot middelbrand. Een grote brand in een loods met autobanden eind februari vormt dan ook een flinke uitdaging. De brandweer Bonaire treedt echter zeer vakkundig op, en toont daarmee aan dat zij in de afgelopen tien jaar enorm gegroeid is.

Toetsing nieuwe bouwwerken volledig op de kop

Aflevering 5, gepubliceerd op 08-05-2020 geschreven door Visser, J.
Met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat de manier waarop bouwplannen worden getoetst volledig op de kop. Waar op dit moment gemeenten de bouwplannen moeten keuren, kunnen ze straks alleen vooraf een toets uitvoeren of het bouwwerk past binnen het omgevingsplan en achteraf of het bouwdossier volledig is. Tijdens de bouw wordt de toetsing op het Bouwbesluit gedaan door private partijen. Een grote verandering, ook voor de afdelingen risicobeheersing van de brandweer. De wet treedt tegelijk met de Omgevingswet in werking. Aanvankelijk zou dat op 1 januari 2021 zijn, maar de ingang van deze wet is uitgesteld.