Aflevering 4, 3 april 2020

Gepubliceerd op 3 april 2020

Filter
Alles
Alle veiligheidsregio’s ontvangen in april tien kledingpakketten met het operationeel uniform. ‘Vier weken lang gaan 250 brandweermensen de nieuwe kleding testen’, vertelt Arjan Stam, projectleider Operationeel Uniform.
Stel: je buren vragen waar ze het beste rookmelders kunnen ophangen en jij weet het antwoord niet precies. Een gemiste kans. Na het volgen van de basismodule Brandveilig Leven hoeft dat niet meer.
Over hoeveel bluswater moet je kunnen beschikken om een brand in een winkel of een kantoor te kunnen blussen? Om handvatten voor dat vraagstuk te bieden heeft een projectgroep van Brandweer Nederland de Handreiking Bluswatervoorziening en Bereikbaarheid herzien.
Hoe ga je ermee om als in je verzorgingsgebied een particulier bij zijn woning een waterstofinstallatie met cilinders met in totaal 1200 liter waterstof neerzet? Wat zijn de risico’s? En welke preventieve voorzieningen adviseer je? Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is voor deze vraagstukken komen ...
Hoe kun je het situatiebewustzijn, ofwel situation awareness, van hulpverleners verbeteren bij grote en complexe incidenten als natuurbranden, terroristische aanslagen en industriële incidenten? Hoe kun je daarbij drones, sensoren en robots inzetten? En hoe kun je hulpverleners met trainingsmethoden...
Nu de discussie rondom PFAS al bijna een jaar in alle hevigheid is losgebarsten, rijst ook de vraag: kan de basisbrandweerzorg overstappen op volledig fluorvrij blusschuim? ‘Ja’, antwoordt Marcel Verspeek, projectleider van het Specialisme Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) van Brandweer...

Groot bereik koolmonoxidecampagne

Geschreven door Redactie
Ieder jaar staat de maand februari in het teken van een koolmonoxidecampagne. ‘Dankzij een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse Brandwonden Stichting, alle veiligheidsregio’s en Brandweer Nederland hebben we met de campagne enorm veel mensen bereikt’, vertelt Jet Vroege van Brandweer Nederl...
De meldkamer van de brandweer kreeg in 2019 238 duizend meldingen te verwerken, dat is drie procent minder dan een jaar eerder. Zowel voor hulpverlening als voor brand daalde het aantal meldingen en alarmeringen.
Hoewel het land vanaf half maart gedeeltelijk op slot zit, moet het vitale proces van de brandweer door kunnen gaan. Belangrijk is te anticiperen op eventuele uitval van personeel en dus preventieve maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen.
Onder aansturing van de Raad van Commandanten Brandweer en Directeuren Veiligheidsregio’s (RCDV) en het LOCC-N is half maart het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) opgestart.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeerde in 2019 dat de kans op een stalbrand ongeveer één op duizend is bij varkens-, pluimvee-, of rundveehouderijen. Vorig jaar waren er in totaal 41 stalbranden waarbij in totaal 175.

Opeens draait alles om COVID-19

Geschreven door Schippers, H.
Na een lange dag thuiswerken achter de computer, veel bellen en facetimen om te overleggen met collega’s over de maatregelen die we in onze regio’s nemen in de bestrijding van de effecten van het coronavirus, kruip ik achter mijn computer om deze Van de Redactie te schrijven.
Nog voordat de eerste TS op maandagochtend 9 maart ter plaatse komt bij een zeer grote brand in een opslag voor kunststof pallets is al opgeschaald naar zeer grote brand. En dat is nodig, want ter plaatse treffen de eerste eenheden een inferno aan vuur aan.
Brandbestrijding vormt slechts een deel van de taken van de brandweer. Vanuit die wetenschap wil de landelijke vakgroep brandonderzoek van Brandweer Nederland kijken of ze brandonderzoek kunnen verbreden naar incidentonderzoek.
In opdracht van het Veiligheidsberaad hebben het IFV en Crisisplan onderzoek gedaan naar de gevolgen en aanpak van ongekende crises. Hierbij valt te denken aan een grootschalige cyberverstoring, de uitbraak van (nieuwe) infectieziekten of de gevolgen van extreem weer.