Aflevering 1-2

Gepubliceerd op 26 januari 2021

Actueel

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021
Het landelijk kader uitruk op maat bij brand moet worden bijgesteld en er moeten hernieuwde afspraken komen over de naleving ervan. Daarnaast moeten bestaande zienswijzen, zoals de doctrine brandbestrijding met brandweerkundige uitgangspunten met het landelijk kader worden verbonden. Dat zijn de belangrijkste opgaven die de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) constateert na de evaluatie naar het landelijk kader uitruk op maat bij brand.

De rookstopper: wat zijn de ervaringen in de regio’s?

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
Het beperken van rookverspreiding en het beperken van zuurstoftoevoer naar de brand. Dat zijn de twee hoofddoelen van de rookstopper. Hoe kun je dit product toepassen? En hoeveel training is nodig om het blindelings en snel op te kunnen hangen in de deuropening? Als we Michael Reick, de uitvinder van de rookstopper, mogen geloven heb je het in tien minuten oefenen en tien keer ophangen in verschillende deuropeningen onder de knie. Is dat in de praktijk ook daadwerkelijk zo? De regio’s Gooi en Vechtstreek, Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland zijn gestart met een pilot en delen hun ervaringen.

De toegevoegde waarde van data

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
Het IFV heeft sinds 2019 het verzamelen en beheren van de brandweerstatistiek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) overgenomen. ‘We merkten dat regio’s zich niet altijd konden vinden in de cijfers van het CBS en dus zijn wij gaan kijken hoe het beter kan’, begint Kim de Valk, data-analist bij het IFV. Binnen het Kenniscentrum Informatiegestuurde Veiligheid van het IFV wordt gekeken welke data nog meer verzameld kan worden en op welke manier die van toegevoegde waarde kan zijn voor de brandweerpraktijk.

Een blik op de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
De Wet veiligheidsregio’s is op 1 oktober 2010 in werking getreden. De wet verving de Brandweerwet, de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen en de Wet rampen en zware ongevallen. Nu, ruim tien jaar later, ligt er een evaluatierapport. De belangrijkste conclusie? Veranderingen in zowel de Wet veiligheidsregio’s als de praktijk zijn volgens de evaluatiecommissie noodzakelijk. Wat betekent het rapport voor de brandweer? Martin Evers, plaatsvervangend Commandant Brandweer Haaglanden, en Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV), laten hun licht schijnen op de conclusies.

Elektrische schok bij ongeval elektrisch voertuig bijna onmogelijk

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
‘Je moet wel hele halsbrekende capriolen uithalen wil je na een ongeval met een elektrisch voertuig een schok krijgen’, begint Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij de Brandweeracademie van het IFV. Dat blijkt uit onderzoek dat de Brandweeracademie samen met een aantal veiligheidsregio’s en onderzoeksinstituut DNV GL heeft gedaan. Wat betekent dit voor de incidentbestrijding? Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen? En is het verstandig om de spanning op het voertuig te meten?

Grote brand in centrum Haarlem lastig vindbaar en bereikbaar

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
Rook, maar geen vlammen. Dat is wat de eerste eenheden in de nacht van 18 december aantreffen wanneer ze ter plaatse komen bij het brandadres in het centrum van Haarlem. Een bewoner heeft brand ontdekt op het balkon van zijn appartement boven een kledingwinkel.

Lachen en bewegen, in tijden van corona

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Schat, E.
Het einde van het jaar is traditioneel ook voor de brandweer een tijd om elkaar in informele setting te ontmoeten en het jaar af te sluiten. Zeker in deze pittige periode waarin brandweermensen met corona te maken hebben en thuis moeten werken is de behoefte aan onderling contact en ontspanning groot. Daar is wat op bedacht met verschillende digitale quizes, bingo’s en challenges om in beweging te blijven, een succes.

Maatregelen voor veilig gebruik waterstof binnenshuis

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
Het gebruik van aardgas moet de komende jaren drastisch verminderen. Dat kan door aardgas geheel of gedeeltelijk te vervangen door waterstof bij het verwarmen van woningen. Wat zijn de risico’s van waterstof in woningen? En wat kun je doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken? Het IFV heeft hiervoor in de publicatie Veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van waterstof binnenshuis bouwkundige, installatietechnische, organisatorische en repressieve maatregelen opgenomen.

Op zoek naar spuithuisjes

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Schat, E.
Vijf jaar lang waren Cees en Henny van Haasteren uit Heemstede bezig om alle bestaande brandspuithuisjes en opslagplaatsen voor brandweermateriaal tot 1940 op te sporen en in beeld te brengen. Een enorme klus waar ze veel plezier aan beleefden. Het boek dat ze uitbrachten, met ongeveer vijfhonderd foto’s van spuithuisjes en andere onderkomens van brandweermaterieel, vertelt het veelvormige verhaal van de spuithuisjes door de eeuwen heen.

Zelf onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
Tot 1 januari vorig jaar onderhandelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de arbeidsvoorwaarden voor alle gemeenten én de veiligheidsregio’s. Dat gaat veranderen. Alle veiligheidsregio’s richten dit jaar gezamenlijk een eigen werkgeversvereniging op, waardoor ze zelf collectief kunnen onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Peter Bos licht toe wat er gaat veranderen. Hij is algemeen directeur en commandant brandweer in Veiligheidsregio Utrecht en heeft dit onderwerp binnen de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio’s (RCDV) in zijn portefeuille.

‘Brandweer moet veel autobranden blussen’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021
Zo kopte de media het jaar 2021 in. Autobranden, het lijkt een alledaagse klus voor ons als brandweer maar het thema heeft veel impact. De auto blijft voor de Nederlanders een heilige koe waar je zuinig op bent en waar een ander niet aan moet komen. Autobranden zorgen voor veel onrust en emotie, oftewel het is zeker een thema voor 2021.

‘Je moest eens weten waaraan je jezelf blootstelt’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Visser, J.
‘Toen we de straat inreden schrok ik ontzettend van de enorme hoeveelheid toeschouwers. Er waren zelfs veel ouders met kinderen. Echt bizar’, blikt eerste bevelvoerder Wouter van Ommen terug. ‘Aanrijdend heb ik een keuze moeten maken welke manschappen ik mee naar binnen ging nemen. Je weet dat je ze blootstelt aan iets dat je helemaal niet wilt zien. Wij moeten wel, maar die toeschouwers… Ze kiezen ervoor om een traumatisch beeld op het netvlies te krijgen. Onbegrijpelijk.’