Aflevering 6

Gepubliceerd op 2 juni 2021

Actueel

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021
De 25 veiligheidsregio’s hebben de handen ineengeslagen en een online lesmodule ontwikkeld, specifiek voor medewerkers van woningcorporaties. De module richt zich op basiskennis over rookmelders, in aanloop naar de rookmelderverplichting die op 1 juli 2022 ingaat.

Brandweerevent 2021 in hybride vorm

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Schat, E.
Informatie delen en netwerken zijn belangrijke pijlers onder het jaarlijkse Brandweerevent, dat op 7 en 8 oktober wordt georganiseerd. Het event heeft dit keer vanwege corona een hybride vorm: online en eventueel fysiek. Bezoekers kunnen makkelijk ‘aanschuiven’ bij actuele onderwerpen en sprekers die ze interessant vinden. ‘Maak je eigen event’, aldus Tanja Guyken van het Team Brandweerevent.

De valkuilen en meerwaarde van de inzet van camera’s

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Of het nou wordt gebruikt bij de operationele informatievoorziening, voor het lerend vermogen, ter bescherming van het eigen personeel, voor de promotie of de transparantie richting de burger. Het gebruik van videobeelden, zoals die van bodycams of dashcams, kan in veel opzichten waardevol zijn voor de brandweer. Wat zijn de ervaringen ermee in de regio’s die ze gebruiken? En waar moet je rekening mee houden als je ermee wilt starten?

Het specialisme brandbestrijding, voor advies en uniek materieel

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Na jarenlange voorbereiding is sinds vorig jaar het team Brandbestrijding Als Specialisme (BAS) operationeel. Aanleiding om het team op te richten is de constatering dat branden veranderen en er soms meer kennis, kunde en afwijkend materieel nodig is. Vanuit die gedachte is ongeveer tien jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een visiedocument over brandbestrijding. Daaruit vloeit de oprichting van het specialistische team voort. BAS beschikt over veel kennis en uniek materieel, zoals coldcutters, ventilatoren en drones. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? En hoe is dit specialisme tot stand gekomen?

Kloof tussen regelgeving en praktijk bij gebruik optische en geluidssignalen

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Wat doe je als je als brandweerchauffeur middenin de nacht wordt gealarmeerd voor een prio 1 melding, rijd je met optische en geluidssignalen aan of niet? De wet- en regelgeving verplicht brandweerchauffeurs tot het gebruik van optische en geluidssignalen, maar in de praktijk gebeurt dit niet altijd. Om dit op te lossen, werden vanuit de praktijk vaak twee opties aangedragen: of de wet moet worden aangepast of er moet beter worden gehandhaafd. Uit recent onderzoek van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het IFV blijken er echter meer oplossingsrichtingen te zijn. Het verlagen van het geluidsniveau van de sirene en het creëren van bewustwording bij chauffeurs worden gezien als meest kansrijk.

Lerend naar het einde

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021
Weten jullie het nog? Een hele dag hard werken op kantoor, op de zaak, op school, waar brandweervrijwilligers dan ook werken. Op een normale dag is een beetje overwerken om die ene klus af te krijgen natuurlijk geen probleem, maar die ene dag per week is geen normale dag. Op die ene dag moet je snel naar huis, die volle weg op, het drukke fietspad, of in die trein of tram waar nooit een zitplaats is. En ben je eindelijk thuis, dan begint het echte spitsuur pas: koken en eten, kinderen naar bed, voorlezen, tandenpoetsen. Tussendoor bereid je je voor op de rest van de avond: het brandweerblauw gaat aan, de interventiekleding, of gewoon een oud setje waarin je goed kunt zweten en wat vies mag worden. Inmiddels heb je haast en dus ga je vlug naar de post of kazerne om net op tijd te zijn om nog even een bakkie te pakken voordat we beginnen. ‘Oké jongens, binnenbrandoefening vanavond, maar eerst nog even een paar dingen vooraf!’ Plichtmatig de mededelingen aanhoren, maar dan vooral snel je pak aan en aan de slag: de oefenavond is begonnen.

Situationele commandovoering: vangnet moet beter geregeld

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Officieren van Dienst (OvD’s) worden in de praktijk met meer onzekerheid, druk en gelijktijdige vragen geconfronteerd dan ze aankunnen. Er wordt daarbij nog te veel van uitgegaan dat de mens onder druk in staat is zelf om hulp te vragen. Dat is volgens onderzoeker Hans Hazebroek van de Brandweeracademie één van de belangrijkste conclusies uit de pilot situationele commandovoering. Het is het vervolg op het onderzoek dat in 2015 is gedaan. Eén van de belangrijkste resultaten daaruit was dat de mensfactor te weinig werd onderkend. Hoewel de deelnemers aan de pilot een training hebben gekregen, lost dat de kwetsbaarheid van de mens dus niet automatisch op.

Uitslaande woningbrand blijkt grote uitdaging in Anderlecht

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Drie doden en ruim dertig gewonden. Dat is het gevolg van een grote brand in een appartementencomplex in het Belgische Anderlecht in de nacht van 19 april. Bij een reddingsactie raken bovendien drie brandweerlieden gewond. ‘Vanaf het begin wisten we dat we te maken hadden met een ernstige situatie. De eerste eenheden troffen al een grote ontwikkelde brand aan. Daar kwam bij dat bewoners waren ingesloten. De eenheden zijn vol voor de redding gegaan, totdat de eigen vluchtwegen begonnen in te storten’, begint Tom van Gyseghem, Kolonel en Officier Departementshoofd Operaties van Brandweer Brussel.

Volgende stap in taakdifferentiatie wacht op nieuw kabinet

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Oldenhave, M.
De Denktank Taakdifferentiatie heeft in februari 2021 een uitgewerkte denkrichting voor het realiseren van een fundamenteel onderscheid tussen vrijwilligers en beroepsmedewerkers opgeleverd. Hiermee is de opdracht van het Veiligheidsberaad en de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) afgerond. ‘We beraden ons nu op de volgende fase’, vertelt Wouter Kolff, portefeuillehouder Brandweer in het Veiligheidsberaad. ‘We gaan stap voor stap kijken wat er nodig is om de brandweerorganisatie aan huidige wet- en regelgeving te laten voldoen en tegelijkertijd toekomstbestendig te maken.’

Weet wat je doet bij bevrijding uit gepantserd voertuig

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Een aanrijding met beknelling, dat maakt iedere brandweerman of -vrouw weleens mee. Maar wat als ter plaatse blijkt dat het voertuig gepantserd is? Hoe herken je een gepantserd voertuig? In hoeverre kun je met je standaard redgereedschap iets uitrichten? En wat moet je vooral niet doen? Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft onlangs, in samenwerking met de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie en Veiligheidsregio Haaglanden een training gevolgd voor technische hulpverlening bij gepantserde voertuigen.

Zeer grote brand verwoest loods en appartementen in Werkendam

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Brandweerlieden uit Werkendam in Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant worden op 2 mei gealarmeerd voor een gebouwbrand aan de Beatrixhaven in het dorp. Ter plaatse treffen de eerste eenheden een grote uitslaande brand aan in appartementen boven een timmerfabriek. Ze moeten alles op alles zetten om doorslag naar de fabriek te voorkomen.

‘Apart, dat was dit incident zeker’

Aflevering 6, gepubliceerd op 02-06-2021 geschreven door Visser, J.
Geen kat in de boom of een vogel die verstrikt is geraakt en bevrijd moet worden, maar een inzet voor assistentie van de politie waarbij een man uit een boom moet worden bevrijd. De man heeft zich als vorm van protest verschanst in een boom en weigert eruit te komen. ‘Dit was een aparte inzet. Het komt vaker voor dat we de politie assisteren, maar niet dat we moeten helpen om een man uit de boom te krijgen’, aldus Youssef Boukyoua, chauffeur van de ladderwagen uit Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.