Aflevering 11, 18 oktober 2016

Gepubliceerd op 18 oktober 2016

Filter
Alles

100% nabellen woningbranden geeft inzicht

Geschreven door Jildou Visser
84 procent van de woningbranden blijft beperkt tot de ruimte waarin de brand is ontstaan. Bij zestig procent van de branden verspreidt de rook zich door meerdere ruimten. 33 procent van de woningbranden ontstaat in de schoorsteen en een op de vier woningbranden is al geblust als de brandweer ter pla...

De kampioenen van de jeugdbrandweer

Geschreven door Jildou Visser
De landelijke finales van de jeugdbrandweer hebben ook dit jaar weer geleid tot leerzame momenten. Het draaide om details. In de landelijke finales moesten de ploegen uit de drie verschillende klassen alles uit de kast halen om de winst in de wacht te slepen.
De Brandweeracademie van het IFV heeft een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de optimale plaatsing van koolmonoxidemelders. Over de beste locatie voor koolmonoxidemelders, zowel in hoogte als de afstand ten opzichte van de bron was discussie.
Dat de brandweer in Detroit op een volledig andere manier werkt dan de brandweer in Nederland, is Paul IJtsma vorig jaar tijdens zijn vakantie al opgevallen. Om te ervaren hoe ze daar werken heeft hij in september met vier collega’s van de vrijwillige brandweer in Beverwijk, Veiligheidsregio Kenneme...

Fipro Benelux wordt Preficon Europe

Geschreven door Redactie
Voortbordurend op jarenlange ervaring en kennis in bouwkundige brand-preventie, voorheen onder de naam Fipro Benelux, brengt Preficon een scala aan nieuwe brandwerende plaatmaterialen op de markt.
C2000 is volop in ontwikkeling. Het netwerk wordt vernieuwd en de brandweer werkt toe naar één landelijke fleetmap volgens eenzelfde verbindingsschema. Voor zowel de operationele diensten als de meldkamercentralist verandert veel.

Het Brandweercongres: doen, denken en beleven

Geschreven door Casper Ferwerda, Jildou Visser
De Brandweer Experience was de noemer voor het Brandweercongres dit jaar. Twee volle programmadagen stonden in het teken van doen, denken en beleven en een mooi wapenfeit stond centraal: honderd jaar samenwerkende brandweer.
Het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid start met drie onderzoeken naar arbeidshygiëne. De stoffen op bluspakken worden onderzocht en met behulp van bijvoorbeeld huidmonsters van konijnenoren wordt onderzocht hoe de schadelijke stoffen door de huid dringen.

Meer brandclaims door zomerstormen

Geschreven door Redactie
Zomerstormen hebben vorig jaar regio-naal voor een piek in het aantal brand-claims gezorgd. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld.
Overlander BV uit Zeewolde heeft onlangs de nieuwe brandweerkazerne op de luchthaven van Bonaire mogen inrichten in opdracht van Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Rijksvastgoedbedrijf.

Pilot multi-intake LMO van start

Geschreven door Redactie
De Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) is gestart met de pilot multi-intake. De pilot is een eerste stap waarmee getest wordt wat de optimale reikwijdte van de multidisciplinaire intake is.
In de eerste zes maanden van dit jaar waren er in Nederland 23 stalbranden. 91.869 dieren kwamen daarbij om. Met de publicatie Brandweerzorg bij veestallen hoopt Lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie een bijdrage te leveren aan het beperken van het aantal branden en het aantal di...
Twee onderzoeksrapporten schudden zowel Brandweer Amsterdam-Amstelland als de zorginstellingen in de regio in 2011 wakker. Nu, vijf jaar later, heeft een deel van de zorginstellingen het convenant brandveiligheid in de zorg met Brandweer Amsterdam-Amstelland ondertekend.
Brandveiligheid leeft, maar je moet mensen de kans geven om op een laagdrempelige manier hun vragen te stellen. Dat is een van de eerste bevindingen van Veiligheids-regio Utrecht nadat zij begin oktober zijn gestart met het beantwoorden van vragen over brandveiligheid via WhatsApp.

Verhalen met een vervolg

Geschreven door Lucas de Lange
Brandweer en verhalen zijn een goede combinatie. Een bezoeker van een brandweerkazerne vermaken wij moeiteloos met de prachtigste verhalen over bijzondere meldingen, spectaculaire reddingen of hilarische situaties.
Om natuurbranden te kunnen beheersen is de visie Natuurbrandbeheersing opgesteld. Dit is een integrale benadering van risicobeheersing en incidentbestrijding, waarbij ook ideeën en meningen van natuurbeheerorganisaties zijn verwerkt.

‘Er staat iemand in brand’

Geschreven door Jildou Visser
De meest bijzondere inzet die Marcel de Jong in zijn carrière heeft meegemaakt is die van een persoon in brand. De Jong is tegenwoordig hoofd repressie bij de brandweer in Breda, maar werkte toen bij het korps in Almere.