Aflevering 12, 24 november 2016

Gepubliceerd op 24 november 2016

Filter
Bij het ontwerp van de nieuwe kazerne Anton in Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is voor het eerst nadrukkelijk rekening gehouden met arbeidshygiëne. Schoon en vuil gebied is met twee deuren van elkaar gescheiden, er zijn douches en wasbakken bij de remise, er is een grote laarzenspoelbak en in ...
Brandweerlieden staan in de avond van 8 november in Weesp voor een lastige klus. Op ongeveer zeventig meter hoogte woedt brand in de toren van de Laurentiuskerk. ‘We kunnen die hoogte niet bereiken’, vertelt eerste bevelvoerder Raymond Terweij.

Brandweerteam doet mee aan de Dakar

Geschreven door Redactie
Drie brandweerlieden doen in januari met hun eigen truck mee aan de Dakar rally. ‘Ik rijd op de motor al jaren mee met deze race. Dit jaar heb ik een truck gekocht. In de voorbereiding raakten Gerard Beelen van Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jan Hulzebos van Brandweer Kennemerland betrokken.

Dé brandstichter bestaat niet

Geschreven door E. Schat
Bij maar liefst twintig procent van de binnenbranden en bijna negentig procent van de buitenbranden is opzet in het spel, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wie zijn deze brandstichters? Wat drijft hen? En hoe kan brandstichting worden voorkomen? Jurist en psycholoog Lydia Dalhuisen onderscheidt in ...
Hoe kun je de burger laten zien wat het werk van de brandweer inhoudt? ‘Die vraag stelden we onszelf’, vertelt Geertjan Veenstra van Brandweer Flevoland. ‘De kazerne is vaak een soort van vesting waarvan de poort altijd gesloten is.
Tijdens de Brandpreventieweken in oktober is onder andere aandacht besteed aan het belang van hoorbare rookmelders, maar ook aan het nut van gekoppelde rookmelders. Welke ervaringen hebben de regio’s in het land hiermee? Drenthe en Noord-Holland Noord zijn positief.
In het brandweeronderwijs wordt veel gebruik gemaakt van activerende werkvormen. Van zelf actief met de leerstof aan de slag gaan wordt het meest geleerd, is de gedachte. Wat zijn de leukste manieren om op een activerende wijze met de leerstof bezig te zijn? En wanneer pas je die toe? Voor een verha...

Iets minder boos

Geschreven door G. Bouwmeester
Niet alleen brutale (zoals het spreekwoord wil), maar ook boze mensen hebben de halve wereld. Het journaal, de kranten en de reageerpanelen van veel websites staan vaak vol met de woedende reacties op eigenlijk ieder soort bericht.
Lang nadat men de brand heeft verlaten worden brandweerlieden en medewer-kers van de werkplaats nog blootgesteld aan materiaal dat vol zit met toxische en kankerverwekkende stoffen.
Luchttoevoer bij ventilatiegecontroleerde woningbranden vergroot de gevaren voor zowel slachtoffers als brandweerlieden. Ventileren verkort de potentiële overlevingstijd. Het deel van het stromingspad waar uitstroom plaatsvindt, is een gebied met hoog risico.
Kun je met de verschillende varianten van variabele voertuigbezetting veilig en effectief optreden bij maatgevende incidenten? Die vraag staat centraal bij het project Gegevensverzameling Uitruk op Maat.
Een automatische melding van het Openbaar Meldsysteem (OMS) in het stadhuis in Hengelo. Dat is waar Ruud Bakker op 5 april 1999 voor wordt gealarmeerd. Het wordt een unieke en heftige inzet.