Aflevering 6, 28 mei 2016

Gepubliceerd op 28 mei 2016

Filter
Alles
Brandweerlieden worden van oudsher opgeleid om brand te bestrijden. Ook AED-inzetten maken tegenwoordig deel uit van het takenpakket. Steeds meer korpsen rukken uit met een Automatische Externe Defibrillator (AED) om mensen bij een hartstilstand te reanimeren.

Blushandschoen 2.0

Geschreven door Redactie
De handschoen 2.0 van Fire Defender is zo dun dat er hulpverleningsactiviteiten mee kunnen worden uitgevoerd, maar is tegelijkertijd ook geschikt om te dragen bij het blussen van brand.

Brandweer Groningen oefent in wijk

Geschreven door Redactie
De blusgroep Wehe-den Hoorn van Brandweer Groningen heeft half mei in een leegstaande woning in Kruisweg geoefend. De oefening was onderdeel van Oefenen in de wijk.

Brandweer bevrijdt jongetje uit boom

Geschreven door Redactie
Meestal zijn het katten die van grote hoogte gered moeten worden. Maar de brandweer in Almelo werd half mei gealarmeerd voor een jongen in de boom. De jongen was erin geklommen en durde niet meer naar beneden te komen.

Brandweer redt drijvend houtblok

Geschreven door Redactie
Medewerkers van de Groningse dierenambulance riepen eind april de hulp in van de brandweer om een dier uit het water te redden. Tijdens de reddingsactie, waarbij een duiker werd ingezet, bleek het echter niet om een dier, maar om een stuk hout te gaan.

Congres mentale veerkracht brandweer

Geschreven door Redactie
Het IFV organiseert op 7 juni een congres over mentale veerkracht bij de brandweer. Tijdens dit congres wordt stilgestaan bij het omgaan met de soms heftige situaties waar brandweerlieden in terecht kunnen komen.

Het juiste moment, 
de juiste plek

Geschreven door Ferwerda, C.
De brandweer nog beter maken; met die missie gaat Guido Legemaate van Brandweer Amsterdam-Amstelland elke dag naar zijn werk. De wellicht enige data scientist binnen de Nederlandse brandweer is dan ook wat blij met zijn wiskundig model voor optimale (her)positionering bij grootschalige incidenten wa...

HydroSub 1400

Geschreven door Redactie
Hytrans heeft de nieuwste pomp unit Hydrosub 1400 aan een grote tank farm in Singapore afgeleverd. Deze pomp heeft een vermogen van 1400KW wat resulteert in een pomp capaciteit van 46.
Brandweerduikers en duikploegleiders moeten voor de hercertificering met ingang van dit jaar naast de logboekcontrole een praktijkexamen afleggen. Bij de logboekcontrole wordt bovendien nadrukkelijker gelet op de branchespecifieke eisen.

Incidenten City laat het brandweerwerk zien

Geschreven door Leest, M. van der
Ze toeren er heel Nederland mee door: Incidenten City, de grootste mobiele rampenstad van Nederland. Opgebouwd uit meer dan honderdduizend LEGO-steentjes. Voor Evert de Graaf en André Overeem is het een hobby én een missie.
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) constateert in een onderzoek naar professioneel duiken dat dit vaak onveilig gebeurt. Niet alleen zijn de voorbereiding en instructies onvoldoende, ook het daadwerkelijk duiken gebeurt vaak met risico’s, concludeert de inspectie.
IJle Stelstra wordt per 1 september de nieuwe directeur brandweer bij het IFV. Hij moet ervoor zorgen dat het IFV verder wordt doorontwikkeld als ondersteunende organisatie voor Brandweer Nederland.
De Stichting Hulp voor Hulpverleners heeft de genomineerden voor de titel Hulpverlener van het jaar bekend gemaakt. De jury koos de genomineerden uit ongeveer vijfhonderd inzendingen.
De zomer komt er weer aan. Voor iedereen die op reis gaat, de tip: neem uw fototoestel mee. Ook dit jaar publiceren we in het septembernummer weer de leukste brandweer vakantiefoto’s uit het buitenland.
Brandweer Nederland heeft na alle ervaringen van de afgelopen jaren en op basis van nieuwe visies en onderzoeken vier speerpunten benoemd voor de toekomst van Brandveilig Leven.

Vragen voor de brandweer

Geschreven door Bouwmeester, G.
Vorig jaar was hij er ineens: de Nationale Wetenschaps-agenda. Iedere krant, nu.nl en uiteraard De Wereld Draait Door besteedden aandacht aan dit initiatief van de bewindslieden van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) en Sander Dekker (VVD).
Een zeer grote brand legt vanaf 3 mei de papieropslag van recyclingbedrijf Virol in Scheemda volledig in de as. ‘De aanwezige vuurlast gaf me al snel het idee dat het een langdurige brand zou worden’, vertelt Marcel Lasker, Officier van Dienst (OvD).
In navolging van de regio’s uit Oost-Nederland start ook Veiligheidsregio Zuid-Limburg met de campagne Wat doe jij bij zwaalicht en sirene? De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren op een naderend voorrangsvoertuig.
Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant betrekt al enkele jaren gemeenten bij brandveilig leven. Het voordeel? ‘Door ze zelf te laten nadenken en activiteiten te laten ontwikkelen ervaren ze het als een gedeelde verantwoordelijkheid en wordt er meer aan gedaan’, vertelt Louise Schneider uit de regi...

‘Het leven houdt niet op’

Geschreven door Visser, J.
Vijftien jaar na de cafébrand Volendam: 178.200,- euro is de opbrengst voor de Nederlandse Brandwonden Stichting tijdens het Brandwonden Benefiet. Het gala is dit jaar, ruim vijftien jaar na de cafébrand, in Volendam.

‘Pas op bij meterkastbranden’

Geschreven door Visser, J.
In deze nieuwe geschiedenisrubriek gaan we in op incidenten en gebeurtenissen uit het verleden. In hoeverre is ervan geleerd? Is er sindsdien iets veranderd? We trappen af met twee meterkastbranden.