Aflevering 9

Gepubliceerd op 22 augustus 2018

Ademhaling belangrijkste opnameroute schadelijke stoffen

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Niet de huid, maar de ademhaling is de belangrijkste opnameroute van schadelijke stoffen uit rook. Dat blijkt uit de resultaten van het totale onderzoek naar de blootstelling aan rook dat het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid van het IFV in opdracht van Brandweer Nederland heeft uitgevoerd. Daarvan zijn nu ook resultaten van de laatste twee deelonderzoeken bekend. Daaruit blijkt dat het percentage stoffen dat via de huid wordt opgenomen minimaal is en dat er met het wassen van pakken nog een wereld te winnen is.

Arbocatalogus Brandweer bundelt handvatten voor veiliger werken

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Na enkele jaren hard werken staat de Arbocatalogus Brandweer online. In deze catalogus worden alle aspecten die te maken hebben met arbobeleid en veilig werken gebundeld, waaronder alle brancherichtlijnen en handreikingen. ‘Het is een goed leesbaar handboek voor alle brandweermedewerkers waarin we de oplossingen voor de belangrijkste risico’s beschrijven’, legt Ellen Buskens, voorzitter van de vakgroep Arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland, uit.

Brandweerboot bij Canal Parade moet bijdragen aan acceptatie

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door Marco van der Leest
Het netwerk Roze Rood van Brandweer Nederland heeft voor het tweede jaar met een eigen boot meegevaren met de Canal Parade tijdens de Amsterdam Gay Pride. En dat is belangrijk, vindt Willy Piepenbrock, voorzitter van het netwerk. ‘Brandweer Nederland staat voor diversiteit, voor een organisatie waarin iedereen zichzelf kan zijn ongeacht geslacht, afkomst of seksuele voorkeur. Daarin is nog wel wat te verbeteren. De Canal Parade helpt daarbij.’

Evaluatie PPMO: geen verrassingen, wel enkele verbeteringen

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Bij de invoering van het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) in 2014 is vastgelegd dat na drie jaar moet worden geëvalueerd. Later dan verwacht ligt de evaluatie er nu, met een aantal heldere conclusies en aanbevelingen. Er wordt voorgesteld om de traplooptest te vervangen door een alternatief en de manier waarop regio’s met PPMO omgaan moet gelijk worden getrokken. Daarnaast is in de evaluatie te zien dat er een behoorlijk verschil is in de resultaten van PPMO tussen mannen en vrouwen. Beroepsbrandweerlieden lijken iets beter te scoren dan vrijwilligers en de scores worden met het stijgen van de leeftijd minder.

Gevaarlijke stoffen groot aandachtspunt bij zeer grote brand Venlo

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Welke gevaarlijke stoffen zijn in het brandcompartiment en naastliggende compartimenten aanwezig? En welke gevolgen heeft het vrijkomen van die stoffen in zowel de rook als het bluswater? Dit zijn de vragen die centraal staan bij de bestrijding van de zeer grote brand bij metaalcoatingbedrijf AHC Benelux in Venlo in de nacht van 7 augustus. Het is lange tijd een spannende inzet, omdat uitbreiding naar een naastgelegen compartiment waar magnesium ligt opgeslagen, op de loer ligt.

Met de groeten uit...

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018
Vanuit alle uithoeken van de wereld kwamen deze zomer de vakantiefoto’s weer binnen- stromen. Van voertuigen uit Amerika en de Filipijnen tot een brandweermuseum in Italië en de finale van het WK voetbal bij de brandweer in Kroatië. Een kleine selectie.

Met resQbelt sneller en veiliger dieren uit de sloot halen

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Wanneer veehouder Cor van Dongen met reddingslijnen een van zijn koeien uit de sloot heeft getrokken en hij de spanbanden wil losmaken, neemt het dier hem op de hoorns. Het is de aanleiding voor Van Dongen om de resQbelt te ontwerpen. Het is een soort broek van spanbanden waarmee dieren snel uit de sloot kunnen worden getrokken of getild en die erna met een afstandsbediening veilig ontgrendeld kan worden.

Natuurbranden: uitzonderlijk veel, groter en complexer

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door Jildou Visser
De bijzonder droge en hete zomer heeft geleid tot uitzonderlijk veel natuurbranden. Brandweer Nederland heeft bekendgemaakt dat in juni en juli de brandweer 2811 keer is ingezet als gevolg van natuurbranden, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen er in dezelfde maanden 1213 natuurbranden woedden. Bovendien waren er meer grotere en complexere branden. Wat waren de bijzonderheden van afgelopen zomer? En welke lessen zijn daaruit te trekken?

Social media, een zegen of een plaag!?

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door Marcel van Galen
De zomerweken zijn voor veel van onze collega’s druk geweest. En dan niet alleen met het blussen van een enorm aantal buitenbranden als gevolg van de enorme droogte. Met meer dan 2800 inzetten was sprake van een verdubbeling gemeten naar een regulier jaar. Droogte- en hittegolfrecords zijn gebroken. Lage waterstanden zorgden ervoor dat ook de voorbereiding op crises in onze nationale waterveiligheid, nadrukkelijk onder de aandacht kwam. Wederom hebben we kunnen laten zien welke enorme maatschappelijke waarde wij als brandweer, en breder als veiligheidsregio, hebben.

Veel vernieuwingen in leergang bevelvoerder

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door Ellen Schat
De leergang bevelvoerder is volledig herzien. Naast het gebruik van de ELO in de leergang is de opbouw van de opleiding volledig op de schop gegaan en zijn veel nieuwe ontwikkelingen en inzichten in de leergang verwerkt. Daarmee sluit de nieuwe opleiding beter aan op de al eerder vernieuwde opleiding Manschap A. In de veiligheidsregio’s Fryslân, Twente, Noord-Holland Noord en Kennemerland is de leergang bevelvoerder in mei en juni gestart. Wat zijn hun ervaringen met de nieuwe opzet?

Zorgen om veiligheid bij toepassing waterstof: koudwatervrees of terecht?

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J. Visser
Waterstof wordt in de energietransitie gezien als dé oplossing voor veel vraagstukken. Zo kan het worden gebruikt voor duurzaam vervoer, voor grootschalige opslag en transport van duurzame energie én is het mogelijk om met dit gas gebouwen te verwarmen. Nu waterstof in de toekomst steeds meer wordt toegepast in de publieke omgeving, rijst ook de vraag of wel voldoende wordt nagedacht over de veiligheidsaspecten. Wat zijn de kenmerken en risico’s van waterstof? En wat moet je doen als het vrijkomt?

‘Ik draaide me om en ineens zag ik ‘m liggen’

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2018 geschreven door J.Visser
Er zijn nog twee mensen binnen. Die informatie krijgt manschap Roy Kunst als ze aanrijden naar een brand in een woonwagen. ‘Dan wordt het serieus. Dat zijn de inzetten waar je het verschil wilt maken. Dat dat niet altijd lukt heeft impact, zeker als het gaat om kinderen. Ik heb zelf een zoontje van drie, dan komt het ineens erg dichtbij. Hem heb ik toen ik thuiskwam een extra dikke knuffel gegeven.’