Aflevering 9

Gepubliceerd op 22 augustus 2019

Beweging

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Albert-Jan van Maren
Een brandweer in beweging. Dat was mijn gedachte toen ik onlangs door de afgelopen edities van Brand&Brandweer en de Brandweerkrant van deze zomer bladerde. Heel letterlijk is dit het geval bij de deelnemers aan de World Police and Fire Games (WPFG) in Chengdu. Zij hebben zich in verschillende disciplines in augustus kunnen meten met collega’s van over de hele wereld. Naast de sportieve uitdaging is tijdens dit evenement ook genoeg ruimte voor informele ontmoetingen. Een bijzonder evenement om verschillende hulpverleners en hun achtergronden te leren kennen. Nederland is in augustus 2021 gastland voor de WPFG. Met twee jaar voorbereidingstijd zou het mooi zijn als in 2021 de nodige Nederlandse individuele deelnemers of teams aan de startlijn staan. Kom in beweging.

Brandweer Schiphol, een uniek korps

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Brandweer Schiphol bestaat dit jaar zeventig jaar. In die tijd is de luchthaven uitgegroeid tot een categorie tien luchthaven, een luchthaven waar de grootste categorie vliegtuigen mogen stijgen en landen. Wat betekent dit voor de luchthavenbrandweer? Waar moeten ze aan voldoen? Wat voor materieel hebben ze? En hoe bereid je je voor op incidenten die praktisch nooit voorkomen?

De groeten uit…

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Vanuit alle uithoeken van de wereld kwamen deze zomer de vakantiefoto’s binnenstromen. Van helmen uit Madagaskar tot een te kleine brandweerkazerne in Griekenland en een duinbrand in Denemarken die met omgebouwde pantservoertuigen van Defensie wordt geblust.

De lessen van de brand bij ABT in de Haven van Antwerpen

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Verbeter de informatievoorziening van opgeslagen stoffen bij bedrijven. Alarmeer standaard een AGS bij incidenten bij BRZO-bedrijven en bij incidenten met gevaarlijke stoffen in de haven. Zorg dat je altijd aandacht houdt voor de nazorg. Het zijn enkele lessen van de brand bij ABT in de Haven van Antwerpen in augustus vorig jaar. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft samen met Brandweer Zone Antwerpen het incident geëvalueerd.

Drie Veiligheidsregio’s richten Brandweerschool Noord-Holland op

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland hebben begin juli een eigen brandweerschool opgericht. Met de Brandweerschool Noord-Holland willen de drie regio’s meer samenwerken op het gebied van de opleidingen in het district en de kwaliteit van de opleidingen verbeteren. De opleidingen blijven gegeven worden vanuit de drie regio’s.

Drone maakt het verschil bij zeer grote brand Rotterdam

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Brandweerlieden uit Rotterdam-Rijnmond staan in de nacht van 5 augustus voor een uitdaging als ze worden ingezet bij een grote brand aan de Industrieweg in Rotterdam. De uitslaande brand woedt aan de achterkant van het gebouw, maar lange tijd is onduidelijk wat er precies brandt. Wanneer de situatie met de drone van de Gezamenlijke Brandweer in kaart is gebracht, wordt het vermoeden bevestigd dat het gaat om een grote woonwagen achter het betreffende bedrijfsverzamelgebouw. Met behulp van de dronebeelden kan de inzet effectief worden gedaan en wordt de brand geblust.

Finalisten vaardigheidstoetsen bekend

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
De finalisten van de vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) zijn bekend. Dit seizoen streden ruim 650 ploegen om de felbegeerde finaleplaatsen. De finale in de landelijke klasse TS-HD wordt op 14 september gespeeld in Harskamp. De finale in de landelijke klasse 112 is op 21 september in Maarn-Maarsbergen en de finale van de landelijke Hoofdklasse volgt op 28 september in Schijndel. Voor de klasse oppervlakteredding zijn geen provinciale rondes georganiseerd. Deze ingeschreven ploegen spelen de finale op 7 september in Vianen.

IFV publiceert aandachtskaarten waterstof bij incidentbestrijding

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Om een veiligere inzet van de brandweer bij waterstofincidenten mogelijk te maken, heeft het Lectoraat Transportveiligheid van het IFV zes aandachtskaarten ontwikkeld. De kaarten helpen bij het veilig bestrijden van een brand waar waterstof bij is betrokken. In eerste instantie zijn de aandachtskaarten ontwikkeld voor Adviseurs Gevaarlijke Stoffen en Officieren van Dienst. De kaarten worden ook geschikt gemaakt voor bevelvoerders. De zes aandachtskaarten hebben de volgende onderwerpen: algemene procedure, brandstoftanks, lokale productie, tankstation, voertuigbrand, wegtransport.

Inspecties starten onderzoek naar storing 112

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
De Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Agentschap Telecom doen gezamenlijk onderzoek naar de grootschalige storing van 112. Door een ernstige storing in het telefonienetwerk van KPN was ook het noodnummer enkele uren niet bereikbaar. De Inspectie JenV kijkt in het onderzoek met name naar de crisiscommunicatie rondom de uitval. Agentschap Telecom onderzoekt in hoeverre KPN voldeed aan alle wettelijke en technische verplichtingen.

Internationaal dezelfde basisprincipes bij brandbestrijding

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Een groep van 35 brandweerlieden en wetenschappers heeft vlak voor de zomer tijdens de elfde International Fire Instructors Workshop (IFIW) in Arnhem acht universele basisprincipes voor brandbestrijding benoemd die over de hele wereld geldig zijn. Met deze uitgangspunten willen ze het brandweervak veiliger maken. Hoe zijn ze tot deze principes gekomen? Wat betekent dit? En wat gaan brandweerlieden in Nederland hiervan merken?

Kazerne Victor viert de diversiteit met de Victor Pride

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Kazerne Victor in Amsterdam heeft in de Amsterdam Pride week de diversiteit gevierd, niet alleen met de eigen collega’s, maar ook met de buurt en de LHBTIQ-gemeenschap. ‘Wij zijn trots dat we deel uit mogen maken van een diverse gemeenschap, zowel binnen als buiten de brandweer. En dat wilden we met de Victor Pride laten zien’, vertelt Ryan de Haan, bedenker van de Victor Pride.

Lukas waterdicht accu-redgereedschap

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Met de waterbestendige eWXT accu-redgereedschappen van Lukas kan onderwater sneller en veiliger hulp worden verleend. De capaciteiten, zoals de krachten, openingswijdtes en snelheid, van de gereedschappen zijn hetzelfde vergeleken met hun E2-tegenhangers.

Nieuwe Handreiking Haakarmconfiguratie

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
Om de behoefte aan beschrijving van verschillende laadbaklengtes en gewichten te stroomlijnen is de Handreiking Haakarmconfiguratie opgesteld. Deze handreiking vervangt de Rijksstandaard Haakarmbakframe uit de jaren tachtig. De nieuwe handreiking is opgesteld door het IFV in opdra ht van de landelijke vakgroep Materieel, Service en Ondersteuning (MSO) van Brandweer Nederland.

Nieuwe kleding, modern en comfortabel

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Het is al jarenlang een grote wens: moderne en comfortabele brandweerkleding. Vanaf 2020 wordt de huidige kazernekleding vervangen door een nieuw operationeel uniform dat ook bij laag-risico taken gedragen mag worden. Daarnaast is een ontwerp gepresenteerd voor landelijk uniforme uitrukkleding. Wat voor kleding komt er? Per wanneer? En bij welke taken mag wat worden gedragen? Projectleiders Arjan Stam en Maurice Kemmeren van het IFV vertellen alle ins en outs over het nieuwe operationeel uniform en het nieuwe uitrukpak.

Praktijkonderzoek rookverspreiding, uniek in de wereld

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Negentien praktijkexperimenten in tien dagen. In een voormalig woonzorgcentrum in Oudewater heeft de Brandweeracademie samen met Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Nederland getest hoe rook zich door een gebouw verspreidt en wat het effect van verschillende brandveiligheidsmaatregelen op de rookverspreiding is. ‘Dit is wereldwijd een uniek onderzoek. Nog nooit eerder is rookverspreiding op deze schaal in de praktijk onderzocht’, vertelt René Hagen, lector Brandpreventie van de Brandweeracademie.

Sensorpakket onder drone detecteert gevaarlijke stoffen

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
Brandweer Twente heeft samen met Hogeschool Saxion en Robor Electronics een sensorpakket ontwikkeld waarmee de twintig meest gevaarlijke stoffen gemeten kunnen worden. Het pakket kan onder de drone worden gehangen. ‘Hiermee krijgen we sneller, veiliger en beter inzicht in welke stoffen bij een brand vrijkomen. Bovendien kunnen we met een drone dichter bij de bron komen om meetgegevens op te halen’, vertelt David Bornebroek van Brandweer Twente.

Toename miljoenenbranden eerste half jaar

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019
In het eerste half jaar van 2019 waren er 47 miljoenenbranden. Dat is volgens Stichting Salvage een stijging van 27% ten opzichte van het eerste half jaar in 2018. De miljoenenbranden zijn volgens Salvage mogelijk veroorzaakt door werkzaamheden, accu’s, menselijk handelen en elektra. Het totaal aantal meldingen voor Salvage ligt daarentegen 0,7% lager dan vorig jaar.

Van congres naar event

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Ellen Schat
Het jaarlijkse Brandweercongres wordt toekomstbestendig en omgedoopt tot Brandweerevent. Maar niet alleen de naam is nieuw, het hele tweedaagse evenement in oktober krijgt een metamorfose. Brandweercollega’s komen 3 en 4 oktober samen in congrescentrum Hart van Holland in Nijkerk om kennis te delen, mee te denken over actuele kwesties en elkaar te inspireren. Het thema is dan ook: van delen word je rijk.

Vrijwilligheid in een veranderende wereld

Aflevering 9, gepubliceerd op 22-08-2019 geschreven door Jildou Visser
De wereld verandert en daar moet de brandweerorganisatie zich aan aanpassen. Die constatering is negen jaar geleden met Brandweer over morgen al gedaan, maar is nog steeds actueel. ‘Al helemaal als het gaat over vrijwilligers’, aldus Fred Heerink, portefeuillehouder vrijwilligheid binnen de Raad van Brandweercommandanten (RBC). Binnen het programma zijn de ontwikkelingen in kaart gebracht en wordt nu gekeken hoe daar met vrijwilligheid binnen de brandweer op ingespeeld kan worden.