Aflevering 10

Gepubliceerd op 27 september 2019

Dubbel zoveel water met nieuwe Grootschalige Watervoorziening

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
Branden in met name grote industriële panden vragen om meer water dan de huidige Groot Water Transport Systemen (WTS) kunnen leveren. Twintig regio’s krijgen daarom de komende jaren nieuwe WTS’en die twee keer meer water kunnen leveren dan het oude. Het eerste exemplaar wordt 12 oktober overhandigd aan Veiligheidsregio Flevoland. Wat zijn de kenmerken van het nieuwe WTS? En waarom is hiervoor gekozen? Projectleider René Rieken legt het uit.

Gedrag en onderhoud leidend bij incidenten met portieren TS

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
Als begin augustus in het Duitse Hagen aanrijdend een portier van een brandweervoertuig opengaat, wordt een brandweerman eruit geslingerd. Hij overlijdt aan zijn verwondingen. Hoewel het type voertuig in Nederland niet rondrijdt, rijst wel de vraag of het hier ook kan gebeuren. Het antwoord: ja. ‘We hebben meerdere incidenten in verschillende regio’s gezien. Gelukkig geen dodelijke incidenten, maar wel enkele met letsel’, begint Ellen Buskens, voorzitter van de vakgroep Arbeidsveiligheid van Brandweer Nederland.

Gezamenlijke Brandweer Amsterdam, van A tot Z volledig nieuw

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
In de haven van Amsterdam wordt een nieuwe brandweerorganisatie opgezet. De organisatie ontstaat uit een samenwerking van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, het bedrijfsleven in het Westelijk Havengebied en Port of Amsterdam en moet vanaf 1 april volgend jaar operationeel zijn. De Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) verzorgt vanaf dat moment de industriële en de basisbrandweerzorg in het Westelijk Havengebied.

Jan van Amerongen neemt afscheid: van wedstrijd naar vaardigheidstoets

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Schat, E.
De directe feedback, het competitie-element en de vrijwillige deelname maken de vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) geliefd. Dit jaar hebben 650 ploegen meegedaan aan de provinciale, regionale en landelijke rondes. Alleen de allerbeste brandweerploegen halen de finales in september. Scheidend voorzitter Jan van Amerongen noemt de kampioenen ‘top of the bill.’ Maar ook andere deelnemers leren volgens hem iedere keer weer. ‘Ik zie voortdurend mensen groeien.’

Lange zoektocht naar mogelijke slachtoffers brand Leger des Heils

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
‘Het was een lastige en lange zoektocht. Op de betreffende verdieping was het heet en de rooklaag was ontzettend dicht’, blikken Arno Tromp en Gerard Zoetbrood van de aanvalsploeg van de eerste TS uit Beekbergen terug. De ploeg is eind augustus ingezet bij een grote brand bij het Leger des Heils in het dorp. Uit de eerste berichten van omstanders blijkt dat er nog twee personen binnen zijn terwijl de brand zich snel ontwikkelt.

Nieuw hulpmiddel helpt bij toetsen tijdige ontruiming zorggebouwenNieuw hulpmiddel helpt bij toetsen tijdige ontruiming zorggebouwen

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
Hoeveel ontruimers heb je nodig om een gebouw met een zorgfunctie te ontruimen? Het is de vraag die tot voor kort niet te beantwoorden was. Met de handreiking Ontruiming bij zorgfuncties komt daar een eind aan. Met het document kan een toezichthouder in enkele simpele stappen bepalen of een ontruiming snel genoeg kan verlopen en dus voldoet aan artikel 7.11a van het Bouwbesluit. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de bouwkundige staat van het gebouw, de hulp die bewoners nodig hebben bij het verlaten van het pand en het aantal ontruimers dat beschikbaar is.

Rood is het nieuwe blauw: brandweer gaat de wijk in

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Schat, E.
Wijkbrandweerzorg bestaat sinds een jaar of vijf. Steeds meer regio’s stellen een wijkbrandweerman of -vrouw aan, vaak eerst bij wijze van proef. Bewustwording via persoonlijk en laagdrempelig contact is het doel, door bijvoorbeeld presentaties te geven in ouderen­complexen. Aanwezig en zichtbaar zijn in de wijk is ook vaak al genoeg. Wijkbrandweerman René Wollaars: ‘Als ik ergens ga staan, komen mensen vanzelf met vragen.’

Veiligheid groot aandachtspunt bij grote brandrijksmonument

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
Brandweerlieden uit Veiligheidsregio Brabant-Noord staan 31 augustus voor een enorme uitdaging als in het dak van landgoed Haarendael in Haaren brand uitbreekt. Het rijksmonument stamt uit 1836. Het is een complex en groot gebouw met veel vuurlast en op het terrein is slechts een beperkte watervoorziening aanwezig. Tijdens de inzet is veel aandacht voor de eigen veiligheid, maar toch kunnen enkele hachelijke situaties niet worden voorkomen.

‘Brandveiligheid moet proactiever’

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
In 2040 ziet de samenleving er wezenlijk anders uit dan nu. Als het gaat om brandveiligheid lukt het de brandweer tot nu toe nog onvoldoende om te anticiperen op alle ontwikkelingen die op ons afkomen, stelt Clemon Tonnaer, onderzoeker bij het IFV. ‘Dat is jammer. Veel zaken die ons te wachten staan kunnen we vooraf al in kaart brengen, zodat we er proactiever op kunnen handelen.’ In zijn Toekomstverkenning Brandveiligheid schetst hij de maatschappelijke en technische ontwikkelingen die de komende jaren van invloed gaan zijn op brandveiligheid. Daarnaast heeft hij de risicogroepen in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Brandweer Nederland.

‘Oei, en nu? Dat was het eerste wat ik dacht’

Aflevering 10, gepubliceerd op 27-09-2019 geschreven door Visser, J.
Als eerste bevelvoerder Christiaan Blaakmeer uit Rutten, Veiligheidsregio Flevoland, wordt gealarmeerd voor een ongeval met beknelling op de A6, heeft hij in eerste instantie nog het idee dat er ‘vast niet zoveel aan de hand is’, zoals hij zelf zegt. Pas als hij aanrijdend de kladblokregels op z’n tablet leest, kantelt dat beeld en stapelen de vragen zich op. ‘Ik zag dat het ging om een ongeval met een vrachtwagen en een Tesla. Oei, en nu? Dat was het eerste wat ik dacht. Zo bekend zijn we nog