Aflevering 1-2, 12 januari 2016

Gepubliceerd op 12 januari 2016

Filter
Alles

100 jaar brandweermedailles

Geschreven door Redactie
Het jaar 2015 is inmiddels ten einde, een jaar dat natuurlijk werd beheerst door de gigantische vluchtelingenstroom die vanuit het Midden-Oosten op gang kwam, de aanslagen in Parijs en door de voortdurende strijd in Syrië en Irak.

Aanhoudende onduidelijkheid bij LMO

Geschreven door Redactie
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) conclu-deert in het reviewrapport Grip herpakken! over de Landelijke Meld-kamer Organisatie (LMO) dat een geslaagde implementatie van de LMO onzeker is.
Kan een robot bijvoorbeeld door verkenningen in complexe gebouwen de repressie veiliger maken? En wat zijn de beperkingen van een op afstand bestuurbare verkenner? Brandweer Amsterdam-Amstelland onderzoekt al langer de mogelijk-heden en onmogelijkheden van robots bij de brandweer.

Brandweer lopend naar brand

Geschreven door Redactie
Brandweerlieden in Hoogezand zijn begin januari te voet uitgerukt naar een brand. Ze moesten dit doen omdat de TS waarmee ze onderweg waren, van de weg was geglibberd.
Waar enkele regio’s tientallen uitrukken hadden tijdens de jaarwisseling, kregen andere er enkele honderden voor de kiezen. De verschillen tussen regio’s zijn groot.

Heb jij hart 
voor je hart?

Geschreven door Visser, J.
‘Als brandweerman- en vrouw heb je hart voor je vak, maar heb je ook hart voor je hart?’ Dat vroeg sportdiëtist Annet Brons zich af. Brandweerlieden hebben namelijk onder andere een grotere kans op hart- en vaatziekten.
In België werken ze al een aantal jaren met gecombineerde zigzag gevouwen slangen en o-bundels. Hiermee kan sneller en efficiënter worden ingezet. De manier van werken wordt ook in Nederland op steeds meer plaatsen ontdekt en ingevoerd.
De derde versie van het Landelijk procotol levensreddend handelen door de brandweer (LPLHB) is begin januari verschenen. Hiermee is het protocol op enkele punten gewijzigd om beter aan te sluiten op de werkwijze en maatregelen die de ambulancezorg hanteert.
Kleding die na een inzet zwaar met asbest is besmet, kan na het wassen weer veilig gedragen worden. Dat concludeert GGD Drenthe uit onderzoek dat ze in samen-werking met de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid, TNO, gemeente Emmen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Belas Asbestverwijderingen en...
Het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI) is toegelaten tot het Museumregister Nederland en heeft daarmee officieel de monumentenstatus gekregen. Onder het NVI vallen Veiligheidsmuseum PIT, het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis, het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum, Museum Bescherming B...
Het artikel Brandveilig Leven moet professioneler in de novembereditie van Brand&Brandweer over de bundel Gedragsverandering voor Brandveilig Leven van de Wetenschappelijke Raad Brandweer (WRB) heeft nogal wat reacties opgeroepen.