Aflevering 1-2

Gepubliceerd op 12 januari 2016

100 jaar brandweermedailles

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Het jaar 2015 is inmiddels ten einde, een jaar dat natuurlijk werd beheerst door de gigantische vluchtelingenstroom die vanuit het Midden-Oosten op gang kwam, de aanslagen in Parijs en door de voortdurende strijd in Syrië en Irak. Een jaar met verschillende vliegrampen waaronder de crash van een toestel van Germanwings in de Franse Alpen. Een jaar waarin het Nederlands elftal zich niet kwalificeerde voor het EK2016 én het jaar waarin de 24e Bond film Spectre uitkwam. Een bewogen jaar, waarbij voor mij de vele menselijke drama’s blijven hangen.

Aanhoudende onduidelijkheid bij LMO

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) conclu-deert in het reviewrapport Grip herpakken! over de Landelijke Meld-kamer Organisatie (LMO) dat een geslaagde implementatie van de LMO onzeker is. Er bestaat geen gemeen-schappelijk beeld van de LMO.

Amsterdam-Amstelland organiseert symposium robotica

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Kan een robot bijvoorbeeld door verkenningen in complexe gebouwen de repressie veiliger maken? En wat zijn de beperkingen van een op afstand bestuurbare verkenner? Brandweer Amsterdam-Amstelland onderzoekt al langer de mogelijk-heden en onmogelijkheden van robots bij de brandweer. Om de ervaringen te delen organiseert Amsterdam op 16 juni een symposium robotica op oefencentrum BOCAS.

Brandende tankwagen met lpg zorgt voor spannende momenten

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
Brandweerlieden uit Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant worden op 28 december geconfronteerd met een incident dat ze waarschijnlijk alleen in hun opleiding eerder voor de kiezen hebben gekregen. Een tankwagen met twintigduizend liter lpg vliegt bij een tankstation in brand. Het zorgt voor spannende momenten. Mede door een goede eerste inzet van de eerste TS blijven de twee worst case scenario’s uit.

Brandweer en advocatuur, twee totaal verschillende werelden

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
Chris Spekschoor heeft al jaren samen met twee partners een eigen advocatenbureau. Vanuit zijn kantoor keek hij jarenlang uit op de brandweerkazerne in Lochem. Als hij in 2011 op Koninginnedag de brandweer ook met een stand op de markt ziet staan, meldt hij zich aan als vrijwilliger. Het is een mooie aanvulling op zijn kantoorbaan, zo blijkt. ‘Mijn werk bij de brandweer zorgt voor een stukje ontspanning.’

Brandweer lopend naar brand

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Brandweerlieden in Hoogezand zijn begin januari te voet uitgerukt naar een brand. Ze moesten dit doen omdat de TS waarmee ze onderweg waren, van de weg was geglibberd. Gelukkig waren ze al op loopafstand van het incidentadres. Of ze de opkomsttijden hebben gehaald, is onduidelijk.

Combinatie van maatregelen nodig om veilig ouder te worden

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Haven, J.
Voorlichting geven aan ouderen en hun directe omgeving, het bevorderen van technische maatregelen en de wet- en regelgeving aanpassen door bijvoorbeeld de maximale lengte van de vluchtroute te beperken. Dat zijn drie belangrijke preventieve maatregelen die genomen moeten worden om het aantal doden door brand boven de 65 jaar te beperken. Tot die conclusie komen de Brandweeracademie en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ze schreven drie rapporten over de invloed van vergrijzing op brandveilig

Effectiviteit waterscherm grootst bij gekantelde opstelling

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
De Brandweeracademie heeft in samenwerking met een student van Saxion Hogeschool onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het water-scherm in de defensieve buiteninzet. Hieruit blijkt dat de inzet het meest effectief is wanneer het waterscherm gekanteld wordt opgesteld waarbij ook de aangestraalde wand nat wordt gehouden. Bij deze opstelling vindt er nauwelijks opwarming van de aangestraalde wand plaats.

Gezamenlijke uitrukken zijn schaars voor vader en zoons Van Rooij

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Bij grote incidenten in Rosmalen rennen vader en zoons in huize Van Rooij zo snel mogelijk het huis uit. Totaalalarmeringen zijn de enige mogelijkheid om met z’n drieën uit te kunnen rukken. Normaal gesproken zit vader Martien van Rooij met zijn jongste zoon in de A-ploeg en Guido van Rooij in de B-ploeg. Een uitruk met z’n drieën komt dan ook niet vaak voor.

Grote verschillen in 
drukte jaarwisseling

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
Waar enkele regio’s tientallen uitrukken hadden tijdens de jaarwisseling, kregen andere er enkele honderden voor de kiezen. De verschillen tussen regio’s zijn groot. Waar bijvoorbeeld in de veiligheidsregio’s Fryslân, Noord- en Oost-Gelderland en Rotterdam-Rijnmond het aantal uitrukken tussen 18.00 uur op 31 december en 8.00 uur op 1 januari sterk afnam, nam dit bij Gelderland-Zuid en Zuid-Holland Zuid sterk toe.

Heb jij hart 
voor je hart?

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
‘Als brandweerman- en vrouw heb je hart voor je vak, maar heb je ook hart voor je hart?’ Dat vroeg sportdiëtist Annet Brons zich af. Brandweerlieden hebben namelijk onder andere een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ze schreef het artikel Een gezond hart voor de brandweer, om gezonde voeding en een gezonde levensstijl onder de aandacht te brengen. Het artikel is veel gedeeld op social media. Hoewel het onderwerp leeft, krijgt het niet overal evenveel prioriteit. In Alkmaar gaf ze vier works

Inzetten met slangenbundels: sneller en effectiever

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
In België werken ze al een aantal jaren met gecombineerde zigzag gevouwen slangen en o-bundels. Hiermee kan sneller en efficiënter worden ingezet. De manier van werken wordt ook in Nederland op steeds meer plaatsen ontdekt en ingevoerd. Zo ook in Apeldoorn. Het korps onderzocht de mogelijkheden om brandbestrijding bij complexe bouwwerken te optimaliseren en kwam daarbij uit bij de slangenbundels. In België maakten ze kennis met het systeem. In maart starten ze met een pilot.

Koude rook zorgt voor rookgas-
ontsteking bij woningbrand Hattem

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
Een woningbrand in het Gelderse Hattem zorgt half juni voor veel commotie. Twee brandweerlieden zijn in de woonkamer om fotoboeken van de bewoners veilig te stellen als zich een ontsteking in koude rookgassen voordoet. Het loopt goed af. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Is iets over het hoofd gezien? Nee, zo luidt de conclusie uit het onderzoek dat naar dit incident is gedaan. Brandweerlieden hebben de koude rook als veilig beschouwd, maar ook koude rook is brandbaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Landelijk protocol levensreddend handelen vernieuwd

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
De derde versie van het Landelijk procotol levensreddend handelen door de brandweer (LPLHB) is begin januari verschenen. Hiermee is het protocol op enkele punten gewijzigd om beter aan te sluiten op de werkwijze en maatregelen die de ambulancezorg hanteert.

Met asbest besmette kleding schoon door wassen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Kleding die na een inzet zwaar met asbest is besmet, kan na het wassen weer veilig gedragen worden. Dat concludeert GGD Drenthe uit onderzoek dat ze in samen-werking met de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid, TNO, gemeente Emmen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Belas Asbestverwijderingen en acht woningcorporaties in het noorden, heeft gedaan.

Nationaal Veiligheidsinstituut heeft monumentenstatus

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI) is toegelaten tot het Museumregister Nederland en heeft daarmee officieel de monumentenstatus gekregen. Onder het NVI vallen Veiligheidsmuseum PIT, het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis, het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum, Museum Bescherming Bevolking en de Nationale Collectie Politie. Door deze status mogen de locaties de museumkaart voeren.

Ricardo Weewer: 
‘Kennis ontwikkelen en delen is een must’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
De lectorale rede van Ricardo Weewer heeft even op zich laten wachten, maar nu is hij er dan toch. Kennis en ervaring, de rode kroonjuwelen, spelen in zijn rede een belangrijke rol. Brand&Brandweer spreekt Weewer over zijn rede, de plannen en uitdagingen die hij als lector heeft en over de internationale rol van zijn lectoraat.

Slim brandweerpak genomineerd voor The Edison Challenge

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016
Annemiek Otto is met een slim brandweerpak genomineerd voor The Edison Challenge. Dit is een prijs voor het beste innovatieve idee waarbij een Intel Edison wordt gebruikt. Otto ontwikkelde hiervoor een brandweerpak met intelligente functies om veiliger in te kunnen zetten.

Specialisme Technische Hulpverlening nog volop in ontwikkeling

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
In het tweede kwartaal van dit jaar gaat het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) operationeel. Het is het eerste landelijke specialisme dat wordt uitgerold. De projectgroep moet het wiel voor de implementatie van de teams volledig uitvinden. ‘Een uitdaging’, zo noemt projectleider Arjan Stam van Veiligheidsregio Hollands Midden het. ‘Het geheel komt met stoom en kokend water tot stand.’ Terwijl de leden van de STH-teams bezig zijn met de opleidingen, wordt het laatste deel van de opleidi

‘Kritiek van WRB op Brandveilig Leven is ongenuanceerd’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 12-01-2016 geschreven door Visser, J.
Het artikel Brandveilig Leven moet professioneler in de novembereditie van Brand&Brandweer over de bundel Gedragsverandering voor Brandveilig Leven van de Wetenschappelijke Raad Brandweer (WRB) heeft nogal wat reacties opgeroepen. ‘Marnix Eysink Smeets noemt natuurlijk een aantal goede punten, maar is daarnaast bijzonder ongenuanceerd. Bovendien geeft hij een te eenzijdig beeld van de activiteiten in het kader van Brandveilig Leven’, zo laat Marcel van Galen, voorzitter van de Vakgroep Brandvei