Aflevering 3

Gepubliceerd op 21 februari 2018

Brandweer en Reddingsbrigade in Nationale Reddingsvloot: samen sterker

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
De Nationale Reddingsvloot is met ingang van 1 januari 2018 officieel niet langer een taak van de Reddingsbrigade, maar van de 22 veiligheidsregio’s waar overstroming tot de risico’s behoort. Iedere regio moet vier vaartuigen paraat hebben staan met bijbehorende bemanning die overal in het land ingezet kunnen worden bij een dreigende overstroming. Waar de ene regio ervoor kiest om deze taak volledig bij de brandweer onder te brengen, kiest een andere regio voor het inkopen van de taak bij de Re

Gebruik satellietdata bij natuurbranden naar volgende fase

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
Sinds de allereerste kennismaking van de brandweer met satellietdata in 2015 is veel gebeurd. Met ingang van april kunnen de vegetatiekaarten die met behulp van satellietbeelden worden gemaakt, door alle regio’s worden geraadpleegd via de Geo4OOV server. Daarnaast wordt deze vegetatiekaart ook gebruikt in de Risico Index Natuurbranden (RIN) en in het natuurbrand- verspreidingsmodel. Het is een nieuwe stap in de goede richting, aldus Nienke Brouwer, onderzoeker bij het IFV. De komende periode wi

Grensoverschreidende voorbereiding kernongeval moet beter

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
Om goed voorbereid te zijn op een kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen is het noodzakelijk dat Nederland de samenwerking met België en met Duitsland verbetert. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Samenwerken aan nucleaire veiligheid. Naast het verbeteren van de crisisplannen, moeten de landen meer samen oefenen en organiseren dat ze de te treffen maatregelen en de communicatie hierover onderling afstemmen.

Hoogwater in Nederland

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Albert-Jan van Maren
In Nederland zijn veel incidenttypen waar we als brandweer rekening mee moeten houden. Eén daarvan is hoogwater. Het jaar 2018 was nog niet begonnen of de eerste aankondiging van dit natuurgeweld kwam al op ons af. Net na de kerstdagen doken bij de waterschappen in Nederland, het watermanagementcentrum (ministerie Infrastructuur en Waterstaat) in Lelystad en bij de regio’s de eerste geluiden op van een mogelijke hoogwatergolf vanuit Zuid-Duitsland over de Rijn naar Nederland. Hoogwater over de Rijn is een bijzonder verhaal. Het is één van de weinige ramptypen die zich aankondigt. Met een behoorlijk zekere voorspelling van drie dagen kunnen we zien wat er op ons afkomt. En heel praktisch, als de Duitse steden langs de Rijn natte voeten krijgen, dan is het ook voor ons tijd om in actie te komen.

Ingewikkelde hulpverleningsinzet op grote hoogte na instorten steiger

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
Een ingestorte steiger bij een bedrijf in Westpoort Amsterdam bezorgt Brandweer Amsterdam-Amstelland de nodige uitdaging en hoofdbrekens. De steiger is instabiel en onder de ingestorte delen ligt een slachtoffer bekneld. Volgens Marijn de Groot, manschap op het hulpverleningsvoertuig, is de hele inzet een soort goed doordachte mikado op hoogte en onder tijdsdruk. ‘We waren continu bang dat het slachtoffer dusdanig inwendig letsel had dat hij er tussenuit zou knijpen.’

Ingrijpende keuzes bij aanbesteding nieuwe blusvoertuigen Utrecht

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
Ruim drie jaar heeft een projectgroep van Veiligheidsregio Utrecht gewerkt aan de aanbesteding van 105 nieuwe blusvoertuigen. In het project zijn, samen met brandweerlieden van allerlei afdelingen, scherpe keuzes gemaakt. Zo is gekozen voor slechts drie typen voertuigen, wordt afscheid genomen van de hoge druk, worden o-bundels op de TS’en geplaatst, is rekening gehouden met variabele voertuigbezetting en is gekozen voor accugereedschap in plaats van hydraulisch gereedschap.

Meer tijd voor vernieuwing C2000

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft begin februari laten weten dat de vernieuwing van het C2000-netwerk pas in de tweede helft van dit jaar start. Het gaat daarbij om de overgang naar het vernieuwde spraaknetwerk. Volgend jaar volgt de invoering van de nieuwe radiobediening in de meldkamers. Eerder werd nog rekening gehouden met invoering van het vernieuwde C2000 in 2017.

Meeste branden in Zeeland in schoorsteen

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
194 woningbranden waren er vorig jaar in Veiligheidsregio Zeeland. De meeste ontstonden in de schoorsteen. Dat blijkt uit het project Woningbranden 100% waarmee de veiligheidsregio onderzoek doet naar de oorzaken van woning-branden. Met de resultaten uit dit pro-ject wil de regio zowel de processen risi-cobeheersing als incidentbestrijding versterken.

Minder meldingen en minder loze meldingen

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
Bij de meldkamers zijn vorig jaar 219 duizend meldingen binnengekomen. Dat zijn er drieduizend minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het aantal brandmeldingen daalde met zeven procent, het aantal verzoeken voor hulpverlening steeg met zes procent. Onder hulpverleningsinzetten verstaat het CBS alle inzetten die niets met brand te maken hebben.

Noord-Holland Noord helpt senioren met Makkelijke Home Make Over

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is samen met partners in de gemeente Alkmaar het initiatief De Makkelijke Home Make Over gestart om het groeiende aantal branden en valongelukken tegen te gaan. Op www.mijnhuisisveilig.nl kunnen inwoners zelf interieurinspiratie opdoen om hun huis gezellig en veiliger te maken. Op deze manier hoopt de veiligheidsregio op een leuke manier inwoners te bewegen maatregelen te nemen.

OMS-melding sociaal pension blijkt grote brand met slachtoffers

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
‘Wees altijd scherp, ook bij automatische brandmeldingen van een Openbaar Meld Systeem (OMS)’, vertelt eerste bevelvoerder Peter Tuithof. Het is de les die hij heeft geleerd bij een grote brand in sociaal pension De Binnenvest in Leiden in de avond van 3 februari. Hij wordt gealarmeerd voor een OMS. Pas ter plaatse ontdekt hij dat er echt brand woedt in één van de kamers en er een slachtoffer moet worden gered. ‘Dan moet je wel even schakelen.’

Onderzoek naar incidenten met pelletkachels

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
Als in de eerste drie weken van dit jaar in Friesland, Groningen en Drenthe acht incidenten met pelletkachels zijn, besluit het Team Brandonderzoek Noord-Nederland een onderzoek te beginnen. ‘Dat aantal viel op en gaf ons aanleiding om te denken dat het niet puur toeval was’, begint brandonderzoeker Peter Jaarsma van Veiligheidregio Drenthe. ‘Het valt ons mee dat pelletkachels nu pas tot problemen leiden’, reageert Gert Kooij van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). ‘Wij ro

Ongevalsdata alternatief aangedreven voertuigen binnen handbereik

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Jildou Visser
Data en kennisuitwisseling zijn de sleutelwoorden als het gaat om een betere voorbereiding op incidenten met nieuwe risico’s. En juist die componenten ontbreekt het aan, zo liet Nils Rosmuller, lector Transportveiligheid bij het IFV, in het juli / augustusnummer van Brand&Brandweer vorig jaar weten. Maar daar lijkt verandering in te komen. Rosmuller heeft begin februari een partij ontdekt die én beschikt over ongevalsdata van alle voertuigen in Nederland én bereid is die te delen.

Risico Analyse Monitor wint ASPO Jaarprijs

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
De Risico Analyse Monitor (RAM) van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft na de Jan van der Heydenprijs in 2016 nu ook de ASPO Jaarprijs gewonnen. Het Algemeen SchadePreventie Overleg (ASP) is de Nederlandse branchevereniging op het gebied van risicobeoordeling en risicoverbetering in de zakelijke markt en reikt jaarlijks een prijs uit voor initiatieven die hier het beste bij helpen. Adriaan Verstoep, bedenker van de RAM krijgt de prijs op 31 mei uitgereikt.

Rotterdam-Rijnmond start met waarschuwingsapp

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft eind januari een waarschuwingsapp gelanceerd van de crisiswebsite rijnmondveilig.nl. Met de app die is te downloaden via Google Play en de App-store kunnen omwonenden een melding ontvangen op hun mobiele telefoon op het moment dat er een grote brand woedt, een gifte stof vrijkomt of ander gevaar dreigt.

Structurele hulp voor Caribisch Nederland

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Ellen Schat
Nadat orkaan Irma in september over Caribisch Nederland raasde, zette Nederland noodhulp van USAR, de brandweer en het noodfonds in. De hulp van Brandweer Nederland krijgt vanaf dit jaar een meer structureel karakter. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland bezocht begin dit jaar de BES-eilanden en Sint Maarten. ‘De orkaan heeft de hulp en samenwerking versneld.’

Vaardigheidstoetsen: alleen als team word je kampioen

Aflevering 3, gepubliceerd op 21-02-2018 geschreven door Marco van der Leest
De Vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) gaan weer beginnen. Vanaf 3 maart strijden 580 teams in vier klassen verspreid door heel Nederland. Tip van de organisatie aan de deelnemers: let goed op de onderlinge samenwerking!