Aflevering 1-2, 17 januari 2018

Gepubliceerd op 17 januari 2018

Filter
Alles
Eerste Kerstdag 1987 staat bij veel brandweerlieden in Den Haag in het geheugen gegrift. Als om 17.56 uur bemanning van de TS van de brand-weerkazerne Archipel in Den Haag aanschuift voor het kerstdiner, wordt ze gealarmeerd voor een brand in het naastgelegen politiebureau.
Hoe blus je een grote brand bij een grootschalige opslag van autobranden? Voor die vraag heeft Brandweer Brabant-Zuidoost lange tijd gestaan toen in november 2016 bij een opslagbedrijf voor autobanden brand uitbrak.
Door veranderde wet- en regelgeving, voortschrijdende inzichten en wensen en reacties van gebruikers is het handboek Basis voor brandveiligheid herzien. De eerste versie verscheen in 2013.

Handboek C2000 Brandweer vernieuwd

Geschreven door Redactie
Brandweer Nederland heeft eind vorig jaar een nieuwe versie van het Handboek C2000 Brandweer gepubliceerd. Het handboek bevat landelijke procedures en afspraken over C2000 en informatie die regio’s kunnen gebruiken om C2000 optimaal in te richten.
Branden bij afvalverwerkings- en recyclingbedrijven lijken de afgelopen paar jaar steeds vaker voor te komen. Of dat ook daadwerkelijk zo is, is onbekend. Daarvoor wordt nog te weinig geregistreerd.
De leergang chauffeur en het examen zijn volledig vernieuwd. Dit was nodig, volgens Jaap Molenaar, decaan bij de Brandweeracademie van het IFV. In de afgelopen jaren is wet- en regelgeving veranderd, er is een nieuwe brancherichtlijn optische en geluidssignalen van kracht en de Elektronische Leeromg...
Het is inmiddels januari 2018, het nieuwe jaar is in volle gang. Het gaat een mooi jaar worden. De oneven jaren zijn vaak wat saaier dan de even jaren. We krijgen in ieder geval de Olympische Winterspelen met een paar mooie medailles, een WK voetbal waarbij we maar voor de Belgen moeten juichen en m...
Zes procent van de Nederlandse repressieve brandweerlieden is vrouw. Internationaal gezien is dat best een goede score, al kan het cijfer nog wat omhoog. ‘Met tien procent moeten we uiteindelijk denk ik heel blij zijn’, aldus Saskia Pouw van de kerngroep van het netwerk brandweervrouwen en lid van h...
Uit een eerste analyse van de dataverzameling grootschalig brandweeroptreden van de Brandweeracademie van het IFV blijkt dat in 2016 291 grootschalige inzetten waren. Gemiddeld zijn dat zes inzetten per week waarbij gemiddeld vijf TS’en zijn ingezet met veertig brandweerlieden.