Aflevering 1-2

Gepubliceerd op 17 januari 2018

Brandweer zonder Grenzen helpt brandweerkorpsen in ontwikkelingslanden

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door Marco van der Leest
Brandweerkorpsen in ontwikkelingslanden naar een hoger plan tillen. Dat is het doel van Brandweer zonder Grenzen. Ruim tien jaar geleden is de stichting opgericht door Clemens Kamp, Thorsten Hackl en Alfred Hamers. Inmiddels hebben ze samen met tien tot vijftien vrijwillige instructeurs projecten opgezet in Nicaragua, Guatemala, Benin, Kirgizië, de Filipijnen, Bosnië en Paraguay.

Documentaire over cellenbrand van 1987

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Eerste Kerstdag 1987 staat bij veel brandweerlieden in Den Haag in het geheugen gegrift. Als om 17.56 uur bemanning van de TS van de brand-weerkazerne Archipel in Den Haag aanschuift voor het kerstdiner, wordt ze gealarmeerd voor een brand in het naastgelegen politiebureau. De brand in het cellencomplex van het bureau heeft een fatale afloop voor twee arrestanten en twee brandweerlieden, Fred la Haye en René de Ruiter. Dertig jaar na deze fatale inzet heeft Brandweer Haaglanden een korte documentaire over de inzet gemaakt. In de documentaire komen de ontroe-rende verhalen van nabestaanden en (oud)collega’s aan bod.

Extra drukte brandwondencentra: 135 brandwondenslachtoffers tijdens feestdagen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
135 brandwondenslachtoffers hebben zich tijdens de feestdagenperiode, van 23 december tot en met de ochtend van 3 januari, in de brandwondencentra gemeld. Bij 27 personen zijn de verwondingen zo ernstig dat ze moesten worden opgenomen. Bij 75 personen kunnen de verwondingen poliklinisch worden behandeld. De meest voorkomende oorzaken waren ongelukken tijdens het koken, thee drinken en het afsteken van vuurwerk

Grote rubberbranden nauwelijks te blussen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Hoe blus je een grote brand bij een grootschalige opslag van autobranden? Voor die vraag heeft Brandweer Brabant-Zuidoost lange tijd gestaan toen in november 2016 bij een opslagbedrijf voor autobanden brand uitbrak. Het rubber van de autobanden vormt, door de intense hitte op de stapels een dikke korst, waardoor het water niet bij de brand kan komen. Veel verschillende blustactieken en middelen zijn bij deze brand onderzocht en uitgeprobeerd.

Handboek Basis voor brandveiligheid is herzien

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Door veranderde wet- en regelgeving, voortschrijdende inzichten en wensen en reacties van gebruikers is het handboek Basis voor brandveiligheid herzien. De eerste versie verscheen in 2013. Het biedt een denkraam en aanpak voor brandbeveiliging van gebouwen, gebaseerd op wettelijke kaders en wetenschappelijke kennis.

Handboek C2000 Brandweer vernieuwd

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Brandweer Nederland heeft eind vorig jaar een nieuwe versie van het Handboek C2000 Brandweer gepubliceerd. Het handboek bevat landelijke procedures en afspraken over C2000 en informatie die regio’s kunnen gebruiken om C2000 optimaal in te richten. In de nieuwe versie is onder andere de jaarlijkse update van het Landelijk Kader Fleetmap Brandweer (LKF-B) doorgevoerd. Hiermee zet Brandweer Nederland een stap in de harmonisatie van de verbindingen en het gebruik van C2000.

Holmatro presenteert nieuwe serie accu-aangedreven redgereedschappen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Holmatro lanceert een nieuwe generatie accu-aangedreven redgereedschappen onder de naam eVo 3. de volledige serie bestaat uit scharen, spreiders, combitools en (telescoop)rammen. in vergelijking met de vorige serie bieden de eVo 3-gereedschappen meer snelheid wanneer nodig (onder zware belasting). in combinatie met exact dezelfde krachten die Holmatrogereedschappen met een Core-slang kunnen uitoefenen, resulteert dit in optimale prestaties bij nieuwe voertuigconstructies.

IJsselland werkt mee aan Europees programma voorbereiding op crisis

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Om de voorbereiding op landsgrensoverschrijdende crises beter vorm te geven is het Europese programma INtegrated-PREParedness programma IN-PREP gestart. Veiligheidsregio IJsselland werkt hieraan mee. Twintig organisaties en bedrijven uit zeven verschillende landen werken in het programma aan twee producten: een Coördinatie handboek en een Multidisciplinair opleidingsplatform. Daarnaast werken ook onderzoeksinstituten en bedrijven uit de technische sector mee aan het project.

Langdurige afvalbranden, een groter risico?

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door J. Visser
Branden bij afvalverwerkings- en recyclingbedrijven lijken de afgelopen paar jaar steeds vaker voor te komen. Of dat ook daadwerkelijk zo is, is onbekend. Daarvoor wordt nog te weinig geregistreerd. Om te onderzoeken of dit type branden echt een groter risico vormen, neemt de Vereniging Afvalbedrijven brand als specifiek onderdeel mee in de eigen ongevallenenquête. Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft zelf een pilotproject opgestart om de risico’s en impact ervan. Eén van de knelpunten bij grot

Leergang chauffeur vernieuwd, meer focus op praktijk

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door J. Visser
De leergang chauffeur en het examen zijn volledig vernieuwd. Dit was nodig, volgens Jaap Molenaar, decaan bij de Brandweeracademie van het IFV. In de afgelopen jaren is wet- en regelgeving veranderd, er is een nieuwe brancherichtlijn optische en geluidssignalen van kracht en de Elektronische Leeromgeving (ELO) is ingevoerd in het brandweeronderwijs. Vanaf 1 februari kan elk opleidingsinstituut starten met de nieuwe leergang. De grootste wijziging? Er ligt meer focus op de praktijk.

Over de gewone brandweerman én we waren de beste vorig jaar!

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Het is inmiddels januari 2018, het nieuwe jaar is in volle gang. Het gaat een mooi jaar worden. De oneven jaren zijn vaak wat saaier dan de even jaren. We krijgen in ieder geval de Olympische Winterspelen met een paar mooie medailles, een WK voetbal waarbij we maar voor de Belgen moeten juichen en misschien wel een wereldkampioen Formule 1 met Max Verstappen. En last but not least, gaat Tom Dumoulin de Giro weer winnen? We zullen het meemaken in 2018. Het wordt ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, het huwelijk van Harry en Meghan Markle in mei en uiteraard ons eigen brandweercongres in oktober.

Reinigen wegdek van silicone grote uitdaging voor Brandweer Antwerpen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door J. Visser
Waar de brandweer in Nederland niet verantwoordelijk is voor het reinigen van het wegdek, zijn de collega’s in België dat wel. En juist die taak leverde eind november een grote uitdaging op. Een vrachtwagen verloor op de drukke ring van Antwerpen ongeveer tweeduizend liter vloeibare silicone. Ruim zeventien uur lang halen brandweerlieden alles uit de kast om de stof van het wegdek af te halen. Tevergeefs. Nadat alle opties zijn uitgeprobeerd, moet het Agentschap Wegen en Verkeer de volgende och

Voldoende water cruciaal bij inzet brand glasfabriek Maastricht

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door J. Visser
Een kapotte oven zorgt er op 30 december voor dat in de glasfabriek in Maastricht driehonderd ton vloeibaar glas de werkvloer op stroomt. Het glas heeft een gemiddelde temperatuur van 950 °C. Dat zorgt ervoor dat onder andere elektriciteitskabels vlam vatten terwijl de elektriciteit niet kan worden afgeschakeld. De enige manier om de stroom vloeibaar glas te stoppen, is volgens de ingezette brandweerlieden om het glas te koelen en te laten stollen. Maar daar is veel water voor nodig. Het duurt

Vrouwen bij de brandweer, leren van andere landen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door E. Schat
Zes procent van de Nederlandse repressieve brandweerlieden is vrouw. Internationaal gezien is dat best een goede score, al kan het cijfer nog wat omhoog. ‘Met tien procent moeten we uiteindelijk denk ik heel blij zijn’, aldus Saskia Pouw van de kerngroep van het netwerk brandweervrouwen en lid van het netwerk Women in Fire and Rescue Services van de International Association of Fire and Rescue Service (CTIF). In dit internationale netwerk wisselt Pouw kennis en ervaring uit met zeventien andere

Zes van de zeven dagen grootschalig brandweeroptreden

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018
Uit een eerste analyse van de dataverzameling grootschalig brandweeroptreden van de Brandweeracademie van het IFV blijkt dat in 2016 291 grootschalige inzetten waren. Gemiddeld zijn dat zes inzetten per week waarbij gemiddeld vijf TS’en zijn ingezet met veertig brandweerlieden. De gemiddelde inzet om het incident meester te worden duurde 2,5 uur, variërend van 25 minuten tot 127 uur. In 281 gevallen ging het om brand.

‘Hoe werk je zo veilig mogelijk als je de spanning niet kunt uitschakelen?’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 17-01-2018 geschreven door Jildou Visser
Steekvlammen van een meter of twee, dat is wat eerste bevelvoerder John Bonestroo ziet als hij ter plaatse komt na de melding van een brand op het industrieterrein in Almere. Het knettert er bovendien op los. ‘Hoe het zat en wat er precies aan de hand was? Dat had ik toen nog niet in de gaten’, begint hij. Hoewel er geen sprake is van een grote brand, wordt het wel een ingewikkelde inzet vol dilemma’s.