Aflevering 9

Gepubliceerd op 1 september 2021

Actueel

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
De vakraad Incidentbestrijding heeft het Infoblad energietransitie gepubliceerd. Hierin staat alle beschikbare operationele kennis en de handelingsperspectieven voor incidenten met nieuwe energiedragers overzichtelijk op een rij. Het gaat om incidenten met windturbines, (lithium-ion) accu’s, koolstofdioxide, Liquified Natural Gas (LNG), biomassa, zonnepanelen, waterstof, geothermie en multifuel tankstations.

Energiehotel Ede: risicogericht samen zoeken naar brandveiligheidsoplossingen

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Wat doe je als een projectontwikkelaar een vergunningaanvraag indient voor een project waar geen passende wet- en regelgeving voor is? Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden kwam voor die vraag te staan. In december vorig jaar is in Ede een vergunningaanvraag ingediend voor een energiehotel, een circulair hotel dat zelf de energie opwekt en dat wordt opgebouwd uit houten modules.

Even kennismaken, de nieuwe vakraden

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Een nieuwe en flexibele structuur die beter past bij de ontwikkeling van de veiligheidsregio’s. Dat is het doel van de vijf nieuwe vakraden die aan het begin van dit jaar in het leven zijn geroepen. De vakraden Incidentbestrijding, Brandveiligheid, Leren en ontwikkelen, Risico- en crisisbeheersing en Bedrijfsvoering sturen de landelijke projecten en programma’s aan en besluiten over de landelijke samenwerking op vraagstukken die het vakgebied raken. Wat zijn hun plannen voor de komende jaren?

Grootschalige inzet bij brand bedrijfsverzamelgebouw Soesterberg

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Een grote uitdaging, dat is waar de eenheden van Veiligheidsregio Utrecht voor komen te staan als zij op 19 juli worden gealarmeerd voor een brand in een bedrijfsverzamelgebouw in Soesterberg. De eerste eenheden treffen ter plaatse al een zeer grote uitslaande brand aan. In het garagebedrijf in het gebouw zijn de nodige gasflessen aanwezig en de kringloopwinkel in het pand zorgt voor een gigantische vuurlast. De brand ontwikkelt zich snel en is lange tijd nauwelijks tegen te houden. Toch weten de eenheden uiteindelijk de Kwantum in het gebouw te behouden.

Hoogwater in Limburg: immense klus met veel hulp uit het land

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Regen, regen en nog meer regen. Waar normaal gesproken in juli gemiddeld 80 millimeter valt, valt half juli in drie dagen tijd in het zuiden van Limburg 100 tot 200 millimeter regen en dat na een periode waarin al veel neerslag is gevallen. Het leidt tot grote problemen. Rivieren als de Geul en de Gulp overstromen, dijken dreigen door te breken, huizen worden onder water gezet en de Maas steigt naar recordhoogte. Voor de hulpverleningsdiensten is het alle hens aan dek bij deze grootschalige en langdurige crisis. Hulp komt uit heel het land en de Nationale Reddingsvloot, opgericht in 2018, wordt voor het eerst ingezet.

Meer aandacht voor brandveiligheid woongebouwen nodig

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert in het rapport Fatale flatbrand in Arnhem – Lessen voor brandveiligheid dat er meer aandacht nodig is voor de brandveiligheid van woongebouwen. Zo moeten volgens de Onderzoeksraad de uitgangspunten voor brandveiligheid worden aangepast op het scenario dat vuur en rook sneller dan nu wordt verondersteld, in een vluchtroute terechtkomt. Daarnaast moet wet- en regelgeving worden ingevoerd om zitmeubels en matrassen brandveiliger te maken.

Samenwerkende regio’s: kansen, uitdagingen en bedreigingen

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Minder kwetsbaar, hogere kwaliteit en minder meerkosten. Dat is het doel van de vergaande samenwerking tussen Veiligheidsregio Flevoland en Veiligheidsregio Gooi en Vechstreek. Op 4 december 2019 is het samenwerkingstraject officieel van start gegaan met de ondertekening een samenwerkingsovereenkomst. Wat is de ervaring tot nu toe? Liggen er vooral kansen of zijn er toch ook de nodige uitdagingen en bedreigingen? John van der Zwan, commandant brandweer van beide regio’s vertelt.

Samenwerking

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021
Halverwege augustus verscheen het klimaatrapport van de Verenigde Naties (IPCC) waarin niet alleen de verwachte verandering van het klimaat staat beschreven, maar ook de impact van die klimaatverandering op de maatschappij. In het rapport staan voorbeelden over extreme buien, langdurige hitte, droogte en noodweer. Los van al dat papier hebben we deze zomer ook gezien en ervaren hoe groot de krachten van de natuur zijn: extreme waterstanden in juli voor in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Grote natuurbranden in Griekenland en Turkije. Extreme hitte in Italië, Spanje en Portugal. En nog net iets voor de zomer een tornado die over Tsjechië raasde. De zomer van 2021 is voor de brandweercollega’s in Nederland en Europa één die niet snel wordt vergeten.

Van bewustwording naar gedragsverandering

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Schat, E.
Welke aspecten zorgen ervoor dat een burger niet alleen wéét dat een rookmelder nuttig is, maar er ook daadwerkelijk een ophangt? Gedragswetenschappers houden zich onder andere met deze vraag bezig. De landelijke werkgroep gedragsverandering van Brandweer Nederland helpt om de kennis over gedragsverandering in regionaal en landelijk beleid en campagnes Brandveilig Leven te implementeren. Voorzitter Nick Boersma: ‘Ons vakgebied is breed en kan ook op andere terreinen binnen de brandweer worden ingezet, vooralsnog focussen we ons op Brandveilig Leven.’

‘Brandweerassistent doet niet onder voor manschap’

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Schat, E.
De functie van brandweerassistent behelst veel meer dan de naam doet vermoeden. De in Noord-Holland Noord ontstane vrijwilligersfunctie biedt een grote meerwaarde. Meer dan twintig brandweerassistenten draaien na een opleiding van een half jaar op vijf posten mee en doen alles behalve brand binnen bestrijden en knippen of spreiden. Via de pilot wil de regio de komende tijd de functie gaan formaliseren. Projectleider Vicky Smit: ‘Het is niet dé maar wel een oplossing in de werving van nieuwe vrijwilligers.’

‘Toen het water zakte, kwam de confrontatie pas’

Aflevering 9, gepubliceerd op 01-09-2021 geschreven door Visser, J.
Het is donderdag 15 juli als Anthony Jacobs, vrijwilliger bij Brandweer Bergen in Veiligheidsregio Limburg-Noord, wordt opgeroepen voor een crisisoverleg. ‘We hadden de beelden van het hoogwater in Zuid-Limburg gezien. Het beeld was dat we moesten gaan pendelen. Dat is niks nieuws, dat doen we vaker. De verbindingsweg tussen Bergen en Nieuw-Bergen komt al snel onder water te staan. Dat ik een paar dagen later 32 cm water in mijn woning zou hebben, had ik nooit kunnen vermoeden.’