Aflevering 10

Gepubliceerd op 29 september 2021

Actueel

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021
Het beheersen en bestrijden van natuurbranden is een landelijk specialisme van de brandweer. Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Daarom is kennis gebundeld, wordt onderzoek gedaan en samengewerkt met anderen. Niet alleen binnen de brandweerregio’s, maar ook buiten de regiogrenzen en zelfs buiten de landsgrenzen.

Digitale trainingsmiddelen onmisbaar

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021 geschreven door Duinen, J. van
Digitale trainingsmiddelen krijgen een steeds grotere rol binnen vakbekwaamheid. Om dat in goede banen te leiden is structureel onderzoek nodig. Dat stelt Mark Groenen, Hoofdofficier van Dienst (HOvD) bij Brandweer Twente. Die veiligheidsregio oefende het afgelopen jaar met het virtuele trainingsinstrument REDSUIT. De voordelen zijn legio, een digitale transformatie binnen Brandweer Nederland lijkt een kwestie van tijd.

Mensenmassa’s en piekmomenten tijdens Formule 1

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021 geschreven door Klaassen, S.
Na 36 jaar en met anderhalf jaar uitstel vanwege corona keerde de Formule 1 begin september terug in Zandvoort. Adviseur incidentbestrijding Sander Boon van de Veiligheidsregio Kennemerland was er het hele evenement bij. Zijn grootste zorg: de mensenmassa’s die in korte tijd het badplaatsje overspoelden.

Waar blijft de brandweerpodcast?

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021 geschreven door Lamers, R.
Naar schatting een op de vijf Nederlanders luistert zeker eens per maand naar een podcast. Voor veel mensen het ideale tijdverdrijf in de file, bij het strijken of tijdens het hardlopen. Geen wonder dat steeds meer organisaties de podcast ontdekken. Waarom gaat de brandweer nog niet in deze trend mee?

‘Er is snel een landelijke aanpak nodig’

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021 geschreven door Duinen, J. van
Er moet een landelijke procedure komen voor het opruimen van resten die vrijkomen bij grote branden met zonnepanelen, stelt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Verbrandingsproducten en onverbrande resten van zonnepanelen kunnen soms tot kilometers in de omgeving verspreid worden. Recent gebeurde dat bij een brand in Noordbergum in Friesland. De deeltjes kunnen vanwege de scherpe randen schadelijk zijn voor mens en dier.

‘Jubilea, diploma’s en afscheid: momenten om te markeren’

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021
Mijn eerste korpsavond als aspirant-brandwacht herinner ik me nog als de dag van gisteren. Ik herinner me de aandacht en waardering voor collega’s die naar voren kwam uit de speeches, anekdotes en het grote aantal bossen bloemen. Maar ook de aanwezigheid van de commandant en burgemeester vond ik heel bijzonder. Niemand leek de lange zit erg te vinden: het was een avond vol aandacht voor het afgelopen jaar en de bijzondere momenten uit iemands carrière.

‘Niet repareren, maar aan de voorkant beter regelen’

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2021 geschreven door Broekhuizen, K.
Na de brand in verpleeghuis Aafje Smeetsland, waarbij de hulpdiensten compleet overvallen zijn door de ernst van situatie, blijft de brandweer Rotterdam-Rijnmond met veel vragen achter. Hoe kon het zo misgaan? Om daarop een antwoord te vinden heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) samen met het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) de oorzaken onderzocht. Remco van Werkhoven, hoofd Onderzoek & Analyse van de VRR: ‘Deze situatie in een instelling met kwetsbare mensen is niet uniek. We moeten hiervan leren om dit in de toekomst te voorkomen.’