Aflevering 1-2

Gepubliceerd op 13 januari 2015

Brand Alkmaar: 
stoplijnen creëren en de brand opwachten

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Haven, J.
Drie pelotons worden ingezet bij de zeer grote brand in de binnenstad van Alkmaar tijdens de jaarwisseling. Er worden direct stoplijnen gecreëerd tussen de panden. ‘Soms is het beter om de brand op te wachten dan hem direct te lijf te gaan. Anders loop je al snel achter de feiten aan’, aldus Leider CoPI Ike Kortleven. ‘Het is altijd spannend hoe een brand in een binnenstad zich ontwikkelt gezien de oude en vaak verbouwde panden.’ En dat ervaart de brandweer aan den lijve als de brand zich tegen

Brandweer Hoogeveen blust autobranden met blusdeken

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
De brandweer in het Drentse Hoogeveen blust een groot deel van de autobranden met een blusdeken. ‘Wij zijn vorig jaar in Hoogeveen regelmatig uitgerukt voor het blussen van autobranden. Het lukte steeds niet om de daders ervan te lokaliseren. Als we blussen met water vernietigen we mogelijke sporen, daarom zijn we in samenwerking met de forensische opsporing de mogelijkheden van alternatieve blusmethoden gaan onderzoeken’, vertelt districtscommandant Albert Jan Giethoorn van Brandweer Zuidwest Drenthe.

Brandweer Twente geeft studenten brandweertraining

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Brandweer Twente gaf zeventig studenten van de opleiding Bouwinfra van het ROC van Twente half januari de training brandgedrag. De studenten deden kennis en ervaring op over brand- en brandgedrag op de Twente Safety Campus. Het maakt onderdeel uit van het lesprogramma brandveiligheid en is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Brandweer Twente en het ROC van Twente.

Brandweer redt vrouw uit schoorsteen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Begin januari kwam een Amerikaanse vrouw vast te zitten in de schoorsteen van haar ex. De vrouw wilde het huis betreden. Toen bleek dat de deur op slot zat, trok ze haar kleren uit waarna ze op het dak klom en via de schoorsteen naar binnen probeerde te klimmen. Ze kwam vast te zitten.

Brandweer rukt uit voor koukleum

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Een inwoner in Vlaardingen kreeg begin januari de brandweer op bezoek. De brandweerlieden waren gewaarschuwd omdat erg veel rook uit de schoorsteen kwam. Daarop rukte de brandweer met spoed uit voor een mogelijke woningbrand.

De vrachtwagen dummy als 
realistisch en goedkoop oefenobject

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Ongevallen met vrachtwagens hebben vaak bijzondere kenmerken en de incidenten zijn complexer dan met personenauto’s. Dat stelt speciale eisen aan de technische hulpverlening. Omdat realistisch oefenen met een complete vrachtwagen duur is, bedachten brandweer-lieden in Veiligheidsregio Groningen de vrachtwagen dummy. Met dit oefenobject kunnen brandweerlieden uit de hele regio technische hulpverlening bij ongevallen met vrachtwagens realistisch oefenen.

Gebroeders Meester gaan voor Meesterlijke inzet

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Dat het brandweervirus in het dna van de familie Meester zit, is wel duidelijk. Naast Rens en Rory Meester zitten ook hun oom en achterneef bij de brandweer in Medemblik. Als alle Meesters in één TS uitrukken, noemen ze dat een Meesterlijke inzet. Vader Theo Meester heeft ruim een jaar geleden afscheid van het korps moeten nemen. Zijn zoons Rens en Rory zorgen regelmatig voor verbaasde gezichten. Deze eeneiïge tweeling heeft niet alleen hetzelfde uiterlijk, ook qua innerlijk lijken ze op elkaar

Gezamenlijke brandweer naar scheepsbrand in Italië

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Twee specialisten van het scheepsbrandbestrijdingsteam van de Gezamenlijke Brandweer in Rotterdam vertrokken vlak voor de jaarwisseling naar Italië. Zij werden opgeroepen om ondersteuning te verlenen bij de grote scheepsbrand op de veerboot Norman Atlantic. De ferry was onderweg van de Griekse havenstad Igoumenitse naar het Italiaanse Ancona toen aan boord brand uitbrak. Aan boord van het schip waren meer dan 470 mensen.

Jaarwisseling 2015/2016!

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Wevers, S.
Het jaar 2014 is inmiddels ten einde, een jaar dat we ons vooral blijven herinneren als het succesvolste jaar op sportgebied ooit. Als brandweer zullen de incidenten van 2014 ons vooral bijblijven. In eerste instantie die in ons eigen verzorgingsgebied, dicht in de buurt, maar ook incidenten als met de vlucht MH17 en het Monstertruckdrama in Haaksbergen staan voor eeuwig op de kalender van 2014. En wat gaat 2015 ons brengen? Hoe gaan we ons straks dit jaar herinneren? Het jaar dat Bergen en Pilsen de culturele hoofdsteden van Europa zijn, er Provinciale Statenverkiezingen zijn en de Tour de France in Utrecht begint? Eén ding is zeker, we hebben eind 2015 weer een jaarwisseling, één van de vastigheden in het leven.

Jaarwisseling minder meldingen, maar meer schade

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Oud en nieuw is dit jaar voor de brandweer relatief beheersbaar verlopen. In totaal waren er volgens Brandweer Nederland een kwart minder meldingen dan vorig jaar. Mogelijk komt dit doordat dit jaar het vuurwerk pas vanaf 18.00 uur mocht worden afgestoken. Toch valt de eerste prognose van de schade tijdens de jaarwisseling met ongeveer dertien miljoen euro fors hoger uit dan de negen miljoen van vorig jaar. Net als voorgaande jaren bestaat het grootste deel van de meldingen uit buitenbranden, m

Landelijk kader uitruk op maat bij brand vastgesteld

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Haven, J.
Na jarenlange discussie, diverse pilots en wetenschappelijk onderzoek is de kogel door de kerk. Er ligt een landelijk kader uitruk op maat bij brand dat is goedgekeurd door het Veiligheidsberaad. Veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om bij branden, die afwijken van het maatgevende incident binnenbrand woning, met minder mensen uit te rukken dan met de standaard TS6. Het mag ook met een TS4 of een Snel Interventie Voertuig (SIV)/TS2 zijn. De VBV is echter niet blij met het kader.

Leerzame start landelijke 
inkooppilot

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Ferwerda, C.
Het startschot voor de pilot Faciliteit Landelijke Inkoop Brandweer Nederland (FLIB) klonk halverwege 2014. Gedurende twee jaar wordt gekeken naar de voordelen die gezamenlijke inkoop, bijvoorbeeld van materieel en verzekeringen, met zich mee kunnen brengen. Stuurgroep-voorzitter John van der Zwan liet een jaar geleden aan Brand&Brandweer weten hoge verwachtingen te hebben. Hij is nog net zo enthousiast, maar heeft ook een paar wijze lessen geleerd.

Meer mogelijkheden met het GWT+

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Kazerne Monster van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft enkele aanpassingen gemaakt aan het groot watertransport (GWT) zodat deze breder inzetbaar is. Het GWT wordt momenteel vooral als waterwinnings-eenheid ingezet, maar heeft volgens bevelvoerder Marco Middendorp en Lars de Niet meer te bieden. ‘Met het inbouwen van nieuwe elementen worden meer mogelijkheden gecreëerd. Vanaf februari start de test met het GWT+ in Monster en De Lier.

Met of zonder camera, 
Bart Meesters rukt altijd uit

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Of de pieper nu gaat voor een incident in het verzorgingsgebied van Helvoirt in Veiligheidsregio Brabant-Noord of ver daarbuiten, Bart Meesters rukt altijd uit. Bij het korps in Helvoirt is dit in bluskleding met zijn brandweercollega’s in de TS. Bij incidenten daarbuiten met camera en fototoestel. Naast vrijwillig brandweerman is Meesters freelance persfotograaf en cameraman.

Onderzoek naar commandovoering: kan het effectiever en flexibeler?

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
De praktijk bij grootschalig brandweeroptreden verloopt vaak anders dan de structuur in de commandovoering toelaat. Daarom startte de Brandweeracademie van het IFV samen met tien regio’s afgelopen jaar een onderzoek naar commandovoering. Welke factoren zijn bij commandovoering betrokken? Hoe worden die beoordeeld? En wat is de invloed ervan op de resultaten van een inzet? Fase één is inmiddels afgerond. De experimenten in fase twee van het onderzoek zijn in volle gang.

Opleidingsinstituut VNOG onderdeel van BOGO

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Het opleidingsinstituut van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is per 1 januari onderdeel van de BOGO. ‘In het district Oost-Nederland was de VNOG de enige regio die nog een eigen opleidingsinstituut had. De andere regio’s hadden dit al ondergebracht bij ons instituut’, vertelt Herry Ester van BOGO.

Op zoek naar gallethelmen

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Guido van Herten van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft in de afgelopen dertig jaar een bijzondere verzameling brandweerhelmen aangelegd. De teller staat nu op 526 exemplaren uit diverse landen. Door zijn passie is hij ook in aanraking gekomen met de Griekse brandweerman George Bogkias. Voor het Griekse korps is hij nog op zoek naar een honderdtal inzetbare gallethelmen.

Rotterdam-Rijnmond publiceert inspectierapporten online

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Brandveiligheid gaat iedereen aan. Vanuit die gedachte publiceert Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de inspectierapporten van de brandweer online. ‘Wij vinden dat de burger recht heeft op transparante informatie als het gaat om brandveiligheid. We hopen dat ze op de site gaan kijken wie er wel en wie er niet goed door de inspecties komen. Anderzijds willen we hiermee bedrijven motiveren in één keer goed door de inspectie te komen en eventuele overtredingen snel op te lossen’, vertelt Jasper v

Van ongevallen tot oefenen op de openbare weg

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Visser, J.
Brandweerchauffeurs die met optische en geluidssignalen rijden, hebben bijna vijftig keer meer kans op een ongeval met ernstig gewonden dan gewone automobilisten. ‘Een schrikbarende conclusie’, aldus projectleider Karin Groenewegen van het IFV. Door met optische en geluidssignalen op de openbare weg te oefenen gaan bestuurders van voorrangsvoertuigen beter rijden en kunnen ongevallen mogelijk worden voorkomen. Dat zijn twee conclusies uit onderzoeken die het IFV heeft gedaan. Men onderzocht ong

Zeer grote brand en GRIP2 bij schokbrekerfabrikant Koni

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015
Op het bedrijventerrein in Oud-Beijerland brak op 6 januari een zeer grote brand uit bij schokbrekerfabrikant Koni. De brand werd even na zeven uur ’s ochtends ontdekt. Vanwege de grootte van de uitslaande brand werd snel na de eerste alarmering GRIP2 afgegeven. De brand dreigde lange tijd over te slaan naar de productiehallen, maar dit werd uiteindelijk voorkomen.

‘We moeten veilig met 
ventilatie gecontroleerde branden leren omgaan’

Aflevering 1-2, gepubliceerd op 13-01-2015 geschreven door Vissser, J.
Branden zijn heter dan twintig jaar geleden, ontwikkelen zich sneller en hebben soms zoveel zuurstof nodig dat ze smoren. Dat is volgens projectleider Hans Hazebroek van de Brandweeracademie de belangrijkste conclusie van de praktijkexperimenten in Zutphen eind oktober. ‘We hebben veel ventilatiebeheerste branden gezien en als brandweerorganisatie moeten we daar nu veilig mee leren omgaan.’