Aflevering 5

Gepubliceerd op 28 april 2022

Aanrijdtijden bij 30 km/uur: een ramp voor de hulpdiensten?

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Ouwerkerk, R.
Elke dag vallen er twee doden en zeventig zwaargewonden in het verkeer, voor het overgrote deel op wegen waar de maximumsnelheid 50 kilometer is. Veel gemeenten willen daarom binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid verlagen naar 30 kilometer. Dat is veiliger en beter voor het milieu. Ook de Tweede Kamer nam daarover een motie aan. Maar wat betekent dat voor de opkomsttijd van hulpdiensten?

Actueel

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022
Oekraïnse Brandweermannen dragen Nederlandse pakken.

De sleutel ben je zelf

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Vergouwen, R.
Arthur Haasbroek, informatiespecialist bij brandweer Hollands geeft het stokje voor deze rubriek door aan Richard Vergouwen, Operationeel Voorbereider Brandweer Hollands Midden en Regionaal Militair Operationeel Adviseur (RMOA) (reservist) bij de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland. Hij las het boek ‘Business Aikido’ van Peter Hoogeveen.

Driebruggen

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Colmjon, E.
‘In maart 2020 lag het scenario al klaar, maar werd alles op het laatste moment afgelast. Maar vandaag, op een prachtige lentedag, is het zover: negen ploegen uit alle hoeken van Zuid-Holland komen naar Driebruggen voor de Brandweerwedstrijd.

Een verwoestend trio

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Ridder, S.
Het was een verwoestend trio: Dudley, Eunice en Franklin. De drielingstorm op 18, 19 en 20 februari liet een spoor van vernieling achter en zorgde voor een ongekende belasting voor brandweer Nederland. Twee mensen over de inzet aan het woord: bevelvoerder Stephane Conings van Brandweer Amsterdam-Amstelland en Bas de Leeuw, hoofd Meldkamer Brandweer van de Meldkamer Den Haag.

Geen gehannes meer met traditionele sleutelkluis

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Post, R.
Veel veiligheidsregio’s gaan de komende jaren stoppen met het systeem om via traditionele sleutelkluizen toegang te krijgen tot gebouwen. Waarom is dat? Welke alternatieven komen ervoor in de plaats? En wat betekent dit voor het operationele werk van de brandweer? Veiligheidsregio Limburg-Noord is al redelijk ver in de nieuwe werkwijze, een tiental andere veiligheidsregio’s neemt die inmiddels over.

Mijn vuurdoop

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Udding, A.
En dan moet je wat je hebt getraind ineens in de praktijk brengen. Anna Udding schrijft over haar eerste ervaringen als brandweervrouw.

Risicovolle inzet op Kaageiland

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Duinen, J. van
Op Kaageiland in Zuid-Holland woedt op 20 februari een brand in een restaurant met daarboven een appartementencomplex. Een van de bewoners komt daarbij helaas om het leven. De inzet op het kleine eiland is risicovol en complex.

Wat we doen, doen we samen

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Maren, A.-J. van
Als ik op een feestje vertel hoe het is om bij de brandweer te werken, komt altijd weer de vraag: wat maakt het werken bij de brandweer zo leuk? Dan vertel ik bijvoorbeeld over de afwisseling in het werk of het gevoel dat ik een praktische bijdrage kan leveren onze maatschappij. Maar wat altijd de boventoon voert in mijn antwoorden, is het plezier dat ik samen met mijn opleidingsmaatjes had tijdens de verschillende opleidingen, de trots van het team bij het nabespreken van een geslaagde inzet of de betrokkenheid bij elkaar als het wat minder gaat met jou of je familie.

‘Gezond en gevarieerd eten zorgt voor betere prestaties’

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022
Voeding heeft directe invloed op de prestatie, alertheid en fitheid. Bij Defensie is er daarom al langer aandacht voor passende voeding. Wat heb je wanneer nodig? Hoeveel calorieën verbruik je en hoe meet je dat? Fieldlab manager Arno Heg vertelt hoe Defensie probeert de medewerkers zo fit mogelijk te krijgen. Wat kan de brandweer daarvan leren? Sevgi Arslan, voedingsconsulent bij Brandweer Twente, zet uiteen wat in haar regio wordt gedaan aan gezonde voeding.

‘Ik goa d’r veur!’

Aflevering 5, gepubliceerd op 28-04-2022 geschreven door Vrielink, B.
Hoe bereiden collega’s zich voor op de World Police and Fire Games (WPFG)? Berjan Vrielink (62 jaar) is al 36 jaar vrijwillig brandweerlid van het, zoals hij zelf zegt, prachtige korps Delden. Hij doet tijdens de spelen mee aan het onderdeel Golf.