Aflevering 4

Gepubliceerd op 22 maart 2022

Actueel

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022
Welke rol speelt humor binnen de brandweercultuur in het algemeen en specifiek bij het verwerken van ingrijpende incidenten? Onderzoeker Karin Dangermond zocht het uit als onderdeel van haar promotieonderzoek Rol brandweercultuur bij verwerking heftige gebeurtenissen.

Besmet gebied en veertien kadavers na stalbrand in Limburg

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022 geschreven door Duinen, J. van
Een grote uitslaande stalbrand in het Limburgse Koningslust. Veertien paarden zijn niet meer te redden en een aantal moet worden geëuthanaseerd. Bovendien blijkt het dak asbest te bevatten. Door de taken slim te verdelen en de opgeroepen dierenartsen goed te begeleiden, wordt erger voorkomen.

Dossier Wet Veiligheidsregio’s

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022
Tien jaar na de oprichting van de veiligheidsregio’s presenteert de commissie Muller eind 2020 haar onderzoeksrapport evaluatie Wet veiligheidsregio’s met daarin een aantal belangrijke aanbevelingen. In het rapport concludeert de commissie dat het vernieuwen van de Wet veiligheidsregio’s noodzakelijk is. De veiligheidsregio’s functioneren goed bij regionale branden, incidenten en crises. Maar omdat crises ingewikkelder worden en regionale grenzen overschrijden, is meer samenwerking nodig. Tussen veiligheidsregio’s, met crisispartners en met het Rijk.

Je lot omarmen

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022 geschreven door Haasbroek, A.
Beroepsbrandweerman en ondernemer datagebruik Bart van Leeuwen geeft het stokje voor deze rubriek door aan Arthur Haasbroek, informatiespecialist bij brandweer Hollands Midden en informatiemanager in het CoPI. Hij las het boek ‘DRIVE: Train je stoïcijnse mindset’ van Mart Tuitert.

Op bezoek in ... Kamperland

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022
In Kamperland op het eiland Noord-Beveland – volgens ploegchef Sebastiaan van Goudswaard het mooiste dorp van Zeeland – vind je een brandweerpost met dertien vrijwilligers. ‘Ik wil niet zeggen dat we familie zijn, maar we weten echt wat we aan elkaar hebben.’

Toewijding, een overschat en uitstervend fenomeen

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022
In de vorige uitgave van Brand & Brandweer schreef redactielid Gerard Bouwmeester over de roodste familie van Nederland en het feit dat hij het leuk vindt om onderdeel uit te maken van een familie met veel rituelen en patronen.

Tót of óp de knieën, een groot verschil

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022 geschreven door Ridder, S.
Melding in Zeeuws-Vlaanderen: een dame staat tot haar knieën vast in het drijfzand. Een vreemde situatie want meestal zak je op dit stuk strand niet verder weg dan een centimeter of dertig. Ploegleider Alex Spanhaak van de post Breskens vertelt.

‘Continu bezig met sterker worden’

Aflevering 4, gepubliceerd op 22-03-2022 geschreven door Boogaart, B. uit den
Hoe bereiden collega’s zich voor op de World Police and Fire Games (WPFG)? Bob uit den Boogaart (31) doet mee aan het onderdeel CrossFit. Sinds 2017 werkt hij als manschap in de D-ploeg van kazerne Scheveningen.