Aflevering 2

Gepubliceerd op 28 februari 2019

Brandweer met eigen boot in Canal Parade

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Het Brandweernetwerk Roze Rood vaart ook dit jaar met een eigen boot mee in de Amsterdam Canal Parde. ‘Het is en blijft belangrijk om de boodschap uit te dragen dat wij als brandweer in Nederland staan voor een organisatie waarin iedereen zichzelf kan zijn’, aldus Bernadette Bakker, bestuurslid van het netwerk Roze Rood.

Complexe inzet na explosie en instorting in Den Haag

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
Vier personen raken bedolven onder het puin wanneer zondagmiddag 27 januari als gevolg van een grote explosie enkele portiek­woningen instorten. Het is een grote ravage. Verdiepingsvloeren zijn naar beneden gekomen en het aantal slachtoffers is lange tijd onduidelijk. Ingezette brandweerlieden en later ook het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) staan voor een grote uitdaging bij het redden van de slachtoffers. De redding duurt in totaal ruim acht uren.

Cyberveiligheid thema bij zesde Landelijke Veiligheidsdag

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Het thema van de zesde Landelijke Veiligheidsdag is cyberveilig­heid. Tijdens deze dag op zaterdag 25 mei laten landelijke en regionale hulpdiensten zien wat hun werk precies inhoudt. Daarbij hebben ze dit jaar speciale aandacht voor de gevaren van digitale criminaliteit. Ook besteden ze aandacht aan preventie.

Drones, op weg naar een landelijke dekking

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
De pilotregio’s Twente en Midden- en West-Brabant hebben in juni vorig jaar een ontheffing gekregen voor het dichter vliegen op mensenmenigtes, boven aaneengesloten bebouwing, industrieobjecten en infrastructuur en om te vliegen in het donker. Het was de start voor het opzetten van een landelijk dekkend dronenetwerk van de brandweer. Een opleiding is opgezet. Het droneteam uit Veiligheidsregio Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond hebben die gevolgd en zijn inmiddels operationeel.

Gezin met drie kinderen schiet brandweer te hulp

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Stichting Opkikker
De alarmbellen in de centrale gaan af, er blijkt brand te zijn tijdens de Opkikkerdag! Commandant Snorrebaard heeft alle troepen opgeroepen om te komen helpen. De Opkikkergezinnen snellen zich in hun outfit en rennen richting de brandweerwagen. Met ­gillende sirenes scheuren ze over het park. Daar is de brand! Snel stappen ze uit en beginnen ze met blussen. De brand is gelukkig snel geblust. Rustig rijden ze met de brandweerwagen terug naar de centrale. Daar aangekomen staat Commandant Snorrebaard ze al op te wachten, wat blijkt: er zitten (knuffel)dieren vast in de boom! Met de hoogste ladder rennen de kinderen ernaartoe en klimmen stoer de boom in. Wat een dag!

Gezondheidsmonitoring, integreer PPMO en PAGO

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
Kan de individuele gezondheidsmonitoring bij de brandweer worden verbeterd? Die vraag stond centraal in het project Gezondheidsmonitoring bij de brandweer. Een projectgroep van medewerkers uit verschillende veiligheidsregio’s, het IFV en PreventPartner hebben die vraag uitgebreid onderzocht. Het advies? Integreer het verplichte Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) met het vrijwillige Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), meet en registreer blootstelling aan rook en roet en verzamel op structurele wijze data, zodat er ook onderzoek mee kan worden gedaan.

Handreiking buurtbatterijen en opslag lithium-ion accu’s

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Brandweerlieden, bedrijven en overheidspartijen hebben de handen ineengeslagen en twee handreikingen geschreven, één voor buurtbatterijen en één voor de opslag van lithium-ion accu’s. Deze handreikingen geven zowel overheidspartijen als het bedrijfsleven houvast hoe om te gaan met buurtbatterijen en de opslag van lithium-ion accu’s.

Overslag voorkomen bij zeer grote brand papierloods Tilburg

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
Als in de ochtend van 4 februari een grote brand uitbreekt in een opslagloods voor papier, dreigt lange tijd branddoorslag en brandoverslag. Het brandcompartiment is in totaal 3500 m2 en staat vol met wc-papier en keukenrollen. Het tweede compartiment in de loods is een papieropslag van nog eens 5500 m2. Er zit een brandwerende muur tussen beide compartimenten, maar de deur erin staat open. Bovendien bezwijkt in de loop van het incident het bovenste deel van de brandwerende scheiding, waardoor vliegvuur in de tweede papierloods terechtkomt.

Pelotonscommandant logistiek, een nieuwe functie

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
In het onderdeel logistiek van het programma Grootschalig en Specialistisch Optreden Brandweer Nederland (GBO-SO) is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe functie van pelotonscommandant logistiek (PC-LOG). Voor deze functie is ook een cursus ontwikkeld. De pilot daarvan is inmiddels afgerond. Wat houdt deze functie in? En hoe heeft de eerste lichting de pilotopleiding ervaren?

Risico op koolmonoxide­vergiftiging onderschat

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 85% van de mensen denkt geen risico te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Ook komt naar voren dat een derde niet weet hoe hij een koolmonoxidevergiftiging voorkomt. Een schril contrast met de praktijk. ‘Alleen al in de regio Rotterdam-Rijnmond krijgen we dagelijks meerdere meldingen over een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van de gevallen blijkt het ook daadwerkelijk te gaan om een kool­monoxidevergiftiging. Een verontrustend aantal’, aldus Peter Schuurmans, Officier van Dienst bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Samenwerken met nieuwe technologieën

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Albert-Jan van Maren
Het werk bij de brandweer vraagt veel kwaliteiten. Kunnen werken onder druk, veilig en creatief omgaan met de beschikbare middelen en op stel en sprong klaarstaan voor de klus. Werken bij de brandweer vraagt ook dat je kunt samenwerken. Of het nu gaat om onze klus op straat, de opleidingen, oefeningen, het maken van nieuwe procedures of het bevorderen van brandveiligheid. Wij doen het samen. Er zijn in deze tijd veel technische mogelijkheden om die samenwerking te ondersteunen. Begin deze eeuw kreeg eerst de mobiele telefoon een vaste plaats bij de brandweer. Daarna kwamen de snellere, betere pc’s, gevolgd door een volgende belangrijke stap: de mobiele data terminal. Ineens kon vanaf afstand informatie rechtstreeks naar een voertuig worden gebracht. De eerste stappen met routenavigatie werden door collega’s gezet. Om daarmee maar gelijk aan te geven; er zit innovatiekracht bij de brandweer. De laatste jaren is er veel ontwikkeling op het gebied van business intelligence, het slim benutten van beschikbare data. Het goed beeldend weergeven van die informatie is hier een belangrijk element. Ik denk dat we daarmee nog aan het begin staan.

Slimme camera’s voor onder een drone

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Aerialtronics’ Pensar is ‘s-werelds eerste slimme camera waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet voor analyse van beeldmateriaal. De hoogwaardige geïntegreerde SONY daglicht- en FLIR thermische sensor samen met een krachtige Nvidia GPU zorgen voor een uniek samenspel waarbij de gebruiker in real-time informatie ontvangt over zijn missie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het veelvoud aan algoritmes in de camera.

Stijging van aantal meldingen voor Stichting Salvage

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Stichting Salvage heeft vorig jaar aan 17.752 slachtoffers hulp verleend. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging het om 8.069 objecten, waarbij het grootste aantal (82%) het gevolg was van brand. Het overige deel van de meldingen had betrekking op schade door water, storm, blikseminslag of explosie.

Studenten ontwerpen mobiel meetstation voor natuurbranden

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Studenten van de Academie Creatieve Technologie van Saxion Hogeschool hebben in opdracht van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de technische basis van een mobiel meetstation ontworpen dat alle weersomstandigheden monitort. De komende periode wordt het meetstation klaargemaakt om in het veld te testen.

Twee dodelijke branden op Cold Case kalender politie

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
De Nationale Politie heeft dit jaar twee dodelijke branden opgenomen op de coldcasekalender. Het gaat om een brand in de nacht van 15 op 16 september 2007 in Hilversum waarbij de 20-jarige Kim Veerman is omgekomen en om een brand op 5 juli 2007 in Tilburg waarna de 41-jarige Abdeljabbar Tebbaa dood wordt gevonden. Met de coldcasekalender brengt de politie langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak.

Uitdaging bij brand gerenoveerde portiekwoning Vlaardingen

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Jildou Visser
Een dakbrand in een portiekwoning in Vlaardingen stelt de ingezette brandweerlieden in de nieuwjaarsnacht voor grote uitdagingen. De brand breidt zich tegen de windrichting in bijzonder snel uit en er komt veel vieze rook vrij. Waar het op het eerste oog gaat om een dakbrand bij nieuwbouwwoningen, komen de brandweerlieden pas later in het incident tot de ontdekking dat het gaat om oude gerenoveerde en volledig geïsoleerde woningen. Zowel het dak als de muren zijn voorzien van een achttien centimeter dikke laag EPS isolatie.

Vaardigheidstoetsen veranderen mee met brandweerpraktijk

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019 geschreven door Ellen Schat
Met de vaardigheidstoetsen wil het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) het lerend vermogen van de brandweer bevorderen. Aansluiting houden met de realiteit van de brandweerpraktijk is van belang, door nieuwe ontwikkelingen in het veld te integreren. De klasse TS-HD verandert daarom in de klasse Brandbestrijding en mogelijk komt er een nieuwe klasse: Klasse TS4. De scenario’s van de toetsen kunnen volgens landelijk coördinator Gert Mulder nog realistischer. ‘In ruim de helft van de brandscenario’s vallen twee of meer slachtoffers. Dit strookt niet met de werkelijkheid.’

Zaanstreek-Waterland organiseert proefproject burgerhulpverlening

Aflevering 2, gepubliceerd op 28-02-2019
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland organiseert samen met Stan een proefproject voor burgerhulpverlening aan de senioren van wooncomplex Lambert Melisz in Westzaan. Deelnemende burgerhulpverleners worden in geval van een calamiteit ­gealarmeerd om in de eerste minuten hulp te verlenen. Zij krijgen vooraf voorlichting over brandveiligheid en een training hoe ze om moeten gaan met blusmiddelen.