Aflevering 5, 9 mei 2019

Gepubliceerd op 9 mei 2019

Filter
Een goede organisatie op het gebied van de bestrijding van scheepsincidenten wordt steeds belangrijker. Dat was de boodschap van een 24-uurs sessie die eind maart in Enkhuizen is georganiseerd.
Weet jij wat je moet doen als je tijdens een binnenaanval vast komt te zitten? Of als één van je collega’s in de problemen komt? Met het programma Brandweerman In Nood leren Belgische brandweerlieden vaardigheden om zichzelf en hun collega’s in noodsituaties te redden.
Met het thema Maak van je roze wolk geen rookwolk is vorig jaar voor het eerst in het hele land dezelfde campagne gevoerd tijdens de Brandpreventieweken. En dat was succesvol, blijkt uit een steekproef de Brandwondenstichting en Brandweer Nederland.
Als een eenmotorig vliegtuig met twee inzittenden noodgedwongen een noodlanding moet maken, eindigen ze in de boomtoppen op een defensieterrein in Hilversum. Het vliegtuig ligt instabiel en er lekt brandstof in de cockpit.

De lessen van een ademluchtongeval

Geschreven door Jildou Visser
Een ademluchttoestel waar plotseling geen lucht meer uitkomt, het is de nachtmerrie van iedere brandweerman of -vrouw. Het overkomt een brandweerman uit Veiligheidsregio Noord-Holland Noord als hij met zijn ploeg op een oefencentrum in Wijster een oefening kelderbrandbestrijding doet.
Met een brede blik kijken naar de behoeften en wensen van de doelgroep en op een speelse manier leren, om gedragsverandering te bereiken. Dat zijn belangrijke succesfactoren in projecten op het gebied van Brandveilig Leven.
Er zijn relatief veel branden bij zonnepanelen met een in-dak systeem ten opzichte van een op-dak systeem. Dat blijkt uit een inventarisatie van een aantal incidenten met brand bij zonnepanelen door TNO in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.
Jeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Dijsselbloem wordt op 1 mei benoemd voor een periode van vier jaar.
Het nieuwe lespakket Uit de brand! maakt jongeren bewust van de gevaren en gevolgen van brand in hun directe omgeving en vergroot daarmee hun zelfredzaamheid. De interactieve lessen stimuleren jongeren na te denken over brandveiligheid en het thema bespreekbaar te maken.
Welke strategie en tactiek kun je toepassen bij brandbestrijding in een wegtunnel? Welke factoren spelen daarbij een rol? En wat is de meest effectieve aanpak? Tot op heden waren er nog geen landelijke richtlijnen voor een effectieve, efficiënte en veilige tunnelbrandbestrijding.
Brandweerlieden uit Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid staan 1 april voor een grote uitdaging als brand uitbreekt in een hal van een papierrecycling bedrijf in Dordrecht. Er wordt snel opgeschaald, maar een plotselinge branduitbreiding is niet te voorkomen.
Bij dertig woningbranden zijn vorig jaar 33 dodelijke slachtoffers gevallen. De meeste branden, 33 procent, zijn ontstaan door onvoorzichtigheid bij het roken. In dertig procent van de branden is een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur de oorzaak van de brand.

Snel als het kan, rustig als het moet

Geschreven door Lucas de Lange
Ons vak kent veel verrassingen, zoals bijzondere meldingen, uitdagende vraagstukken of onverwachte bedankjes. Hoe snel de ontwikkelingen in ons vakgebied ook gaan, deze verrassingen zijn een constante factor van het brandweerwerk van voorkomen en bestrijden.

Sneller ter plaatse met Talking Traffic?

Geschreven door Jildou Visser
Wat zijn de effecten als verkeersregelinstallaties al vroegtijdig weten dat er een voorrangsvoertuig aankomt? Kun je dan sneller ter plaatse komen? Of heb je dan juist hinder van drukker verkeer doordat weggebruikers die voor je rijden ook groen licht hebben? Het zijn enkele vragen die aan bod komen...
Intro Waar je ook naartoe gaat deze zomer, de kans bestaat dat je tijdens je vakantie de brandweer tegenkomt. Of je nou op een citytrip bent, de natuur in trekt of geniet van een vakantie op een tropisch eiland, de brandweer is altijd dichtbij.
Tijdens de Odyssey Hackathon hebben honderd teams met deelnemers van 29 nationaliteiten gewerkt aan twintig vraagstukken, waaronder twee van Brandweer Nederland. Het eerste vraagstuk ging over het stimuleren van het delen van informatie over gevaarlijke stoffen.
Hulpverleningsvoertuigen van de overheid krijgen vanaf 16 april een nieuw uiterlijk. De striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping) van brandweer, politie en ambulance worden vernieuwd.

Wat is de brandweerzorg waard?

Geschreven door Jildou Visser
Burgers en bestuurders kennen vooral waarde toe aan een parate brandweer en een gegarandeerde uitruk. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Ron de Wit naar de waardering van brandweerzorg.