Aflevering 4, 1 april 2017

Gepubliceerd op 1 april 2017

Filter
Alles
In samenwerking met de lokale radiozender AAFM in Almelo is Brandweer Twente gestart met het maken van een radioprogramma. In vijf uitzendingen van een uur worden verschillende onderwerpen op het gebied van Brandveilig Leven behandeld.
Het delen van nieuwe invalshoeken, ontwikkelingen en concepten rond het leren van brandweerlieden. Dat was voor de Brandweeracademie de reden om de publicatie Leren en brandweer te schrijven.
Een inbraak in Schiedam is begin maart grandioos mislukt toen de inbreker vast is komen te zitten in de liftschacht, tussen de lift en de wand. Brandweerlieden moesten de lift gedeeltelijk demonteren om de dief te bevrijden.
Brandweerlieden uit het Overijsselse Goor hebben begin maart de politie ondersteund bij een wel erg opzienbarende aanhouding van een veroordeelde oplichtster. De hoogwerker moest eraan te pas komen om de vrouw uit haar appartement te halen.
Gebiedsgerichte aanpak, Vuistregels natuurbrandbeheersing, het Natuurbrandverspreidings-model en de Risico-Index Natuurbranden zijn vier deelprojecten die vallen onder het omvangrijke project Natuurbrandbeheersing van Brandweer Nederland.
De vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) zijn in maart weer van start gegaan. Tot en met eind september worden brandweerploegen in realistische en dynamische scenario’s tot het uiterste uitgedaagd.
Innovaties en vernieuwende ideeën kunnen tot 1 mei worden ingezonden voor de Jan van der Heydenprijs van Brandweer Nederland. Deze prijs is bedoeld om innovaties te stimuleren en bestaat uit een geldbedrag om de innovatie landelijk uit te rollen.
Het vierde International Safety Education Seminar wordt op 7 en 8 juni gehouden in Arnhem. Op dit congres komen brandweerlieden uit verschillende landen bijeen om hun ervaringen op het gebied van Brandveilig leven te delen.
Met de opleiding jeugdleider wil Jeugdbrandweer Nederland zorgen voor een betere aansluiting van de jeugdbrandweer op de brandweer. ‘We willen de jeugdleden beter opleiden, zodat ze makkelijker kunnen doorstromen naar de volwassen brandweer zodra ze achttien zijn’, aldus Marcel Jonkman, voorzitter v...
Het Vlaams Parlement heeft besloten dat vanaf 2020 rookmelders verplicht worden in alle Vlaamse woningen. In Vlaanderen is het installeren van een rookmelder nu al wettelijk verplicht bij nieuwbouwwoningen of renovaties.
Hoe kun je zorgen dat een nieuw havengebied met zware industrie voldoet aan de scherpste veiligheidseisen? Voor die vraag stond de havenautoriteit in Sohar in Oman. Het antwoord was simpel: je vraagt het mensen met ervaring.
Vrijwel elke veiligheidsregio beschikt over een Team Brandonderzoek (TBO). Doordat deze teams al in een vroeg stadium onderzoek doen, ontstaan waardevolle inzichten. Het resulteert in betere brandbestrijding en effectievere preventie.
Drones, het Fire Bucket Operations Team en teams voor scheepsincidentbestrijding. Het is een greep uit alle bijzondere eenheden en specialismen in het land. Soms zijn deze voortgekomen uit specifieke risico’s in het verzorgingsgebied.
In dit jubileumjaar van Brand&Brandweer blikken we met een aantal jubilarissen terug op veertig jaar brandweer. Hoe zag het brandweervak er veertig jaar geleden uit? En hoe verwacht de nieuwe generatie dat de brandweer er over veertig jaar uitziet? Klaas Mulder van brandweerpost Veendam in Veilighei...

Verwacht het onverwachte

Geschreven door Lange, L. de
Er was een tijd dat het nog best duidelijk was. Alles wat je kon bedenken, kon gebeuren. Deze brandweerspreuk is mij geleerd en nodigde uit om na te denken over de risico’s die gebouwen, treinen, schepen en veel meer liepen.
Brandweer Amsterdam-Amstelland, Veiligheidsregio Fryslân, Brandweer Twente en Veiligheidsregio Zeeland zijn genomineerd voor de Galjaardprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een inspirerende projecten, acties of campagnes van publieke instellingen.
Dat een keukenbrandje grote indruk kan maken weet Officier van Dienst (OvD) Jan-Bert Heinen van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek als geen ander. Als hij op 14 maart 2004 stage loopt bij een OvD in de regio, wordt hij gealarmeerd voor een keukenbrand in Huizen.