Aflevering 3, 22 februari 2017

Gepubliceerd op 22 februari 2017

Filter
Alles

Brandweersportbond staat voor grote uitdaging

Geschreven door M. van der Leest
De Brandweersportbond heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en staat nu voor een moeilijke opgave. Enerzijds moet het aantal sporters omhoog, anderzijds mogen er minder uren worden gemaakt.
Bij de meldkamers van de brandweer kwamen vorig jaar bijna 222 duizend meldingen binnen van incidenten. Dat zijn er twaalfduizend minder dan een jaar eerder. De afname komt met name door een forse terugloop in het aantal hulpmeldingen vanwege noodweer.
De uitgaven van de Nederlandse gemeenten aan de brandweer zijn in vijf jaar tijd met 68 miljoen euro gedaald, een daling van ongeveer zes procent. De uitgaven namen tussen 2010 en 2015 af nadat ze in de vijf jaar daarvoor sterk waren gestegen.
Op welke partij kun je als brandweerman of vrouw het beste stemmen? Wie de diverse verkiezingsprogramma’s erop naslaat, wordt niet veel wijzer. Bij veel politieke partijen komt de brandweer niet in het verkiezingsprogramma voor.
Om duidelijkheid te creëren over de voorschriften en gedragsregels voor het hebben van gezichtsbeharing en het dragen van een balaclava en/of een bril bij gebruik van het volgelaatsmasker heeft Brandweer Nederland een handreiking opgesteld.

Inzet drones stap dichterbij

Geschreven door J. Haven
Na jaren voorbereiding lijkt het erop dat dit jaar de laatste grote stappen worden gezet voordat drones landelijk ingezet kunnen worden. Brandweerregio’s Midden- en West-Brabant en Twente konden de afgelopen jaren, met dank aan een uitzonderingspositie in de wet, in pilotvorm oefenen en experimenter...
Bij een zeer grote brand in een geitenstal in Leveroy op 10 februari weten de brandweerlieden uit Veiligheidsregio Limburg-Noord alle tweeduizend geiten te redden. Dat dit geen simpele klus is, blijkt als de geiten die veilig buiten staan weer terug de stal in lopen.
De vierde editie van de Landelijke Veiligheidsdag op 13 mei staat in het teken van de samenwerking. De brandweer, politie, Defensie, GGD en de Reddingsbrigade laten in Almere zien hoe zij onderling samen optrekken bij calamiteiten.
In Veiligheidsregio Brabant Zuidoost zijn in 2015 in korte tijd zeven branden in zorginstellingen. De branden worden allemaal relatief snel geblust. Toch kent een aantal branden een dodelijke afloop en bij enkele andere zijn gewonden.
Brandweer Haaglanden rukt gemiddeld tien keer per maand uit voor incidenten met gas en liep daarbij tegen twee vragen aan. Ontsteekt bij gaslekkages in de woning de gaswolk door aanbellen, het gebruik van portofoons en de lichtschakelaar? En, kan aardgas zich horizontaal verplaatsen in de grond, ver...
De Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer is vernieuwd. De nieuwe brancherichtlijn treedt op 1 juni in werking. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de prioritering van de meldingen, de snelheid op de vluchtstrook, de snelheidsoverschreiding ten opzichte van reguliere ve...
Veiligheidsregio IJsselland heeft drie nieuwe brandweerboten, waarvan twee met geïntegreerde SSE-duikapparatuur aan boord. ‘Uniek, we zijn de eerste in Nederland die de duikapparatuur permanent aan boord heeft’, vertelt projectleider Henk Houwer.

Samen in een leeromgeving

Geschreven door A.J. van Maren
Er verandert veel op het gebied van het opleiden van nieuw personeel. Dat was de conclusie toen ik in februari enkele collega’s sprak over dit onderwerp. De aanleiding was de komst van de elektronische leeromgeving voor de brandweer (ELO).
‘Aardgas is een van de meest onderschatte risico’s. Incidenten hiermee moet je zeer serieus nemen’, vertelt kennisregisseur Jeroen van Opstal van Brandweer Flevoland. Het is een van de leerpunten uit de leertafel die de regio na de gasexplosie op Urk op 3 juni vorig jaar heeft georganiseerd.