Aflevering 10, 29 september 2020

Gepubliceerd op 29 september 2020

Filter
Alles

Actueel

Geschreven door Redactie
Aantal claims bedrijfsbranden stabiliseert Het aantal claims bij verzekeraars voor bedrijfsbranden is vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars.

Batterijen op daken, een nieuw risico

Geschreven door Visser, J.
Waar enkele jaren geleden de eerste buurtbatterijen, ofwel Elektriciteit Opslag Systeem (EOS), in het straatbeeld verschenen, verschijnen deze nu op daken. En dat brengt andere risico’s met zich mee.

Brandweerevent: online kennis delen

Geschreven door Redactie
Het Brandweerevent is dit jaar vanwege corona een online event, op 8 oktober. Experts delen hun kennis en ervaring over een aantal topthema’s binnen de brandweer, zoals natuurbrandbestrijding en de energietransitie.
Wat zijn de plannen van het kabinet voor volgend jaar? In hoeverre komen er extra middelen beschikbaar voor de brandweer? Op de derde dinsdag in september heeft de regering traditiegetrouw de plannen bekendgemaakt, met de bijbehorende Miljoenennota.

Goed geïnformeerd in kostbare tijd

Geschreven door Schat, E.
Een mijlpaal in de meldkamer. Dat is LIVECOMMAND, een tool waarmee de informatiepositie van de meldkamer tijdens incidentbestrijding wordt versterkt. In het operationeel centrum van Amsterdam-Amstelland is een pilot gestart, onder andere om LIVECOMMAND in de werkprocessen van de centralist te integr...
De thermometer geeft ongeveer 35 graden aan als brandweerlieden uit Veiligheidsregio IJsselland op 12 augustus aan de bak moeten bij een grote brand in wegrestaurant De Lichtmis in Zwolle.
Alle 25 veiligheidsregio’s zijn beter voorbereid op crises en rampen dan vier jaar geleden, maar moeten blijven werken aan hun taakuitvoering. Dat is één van de conclusies uit het Periodiek Beeld Rampenbestrijding en Crisisbeheersing dat de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) heeft opgesteld.
Alle bestaande woningen moeten vanaf 1 juli 2022 zijn voorzien van een rookmelder op iedere verdieping, een verplichting die vanaf 2003 al bestaat voor nieuwbouwwoningen. Het voornemen van de minister is mede gebaseerd op het onderzoeksrapport Gebrand op inzicht.
Spelenderwijs leren is tegenwoordig niet meer weg te denken in blended learning.Met het SKILLSLAB heeft CFBT-NL zich gericht op spelenderwijs leren in de vorm van een uitdagende escaperoom.
Welke veranderingen doen zich voor als de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt? En wat voor invloed heeft dat op ieders taak, rol en verantwoordelijkheden? Om alle functionarissen, zowel van binnen als buiten de brandweer, wegwijs te maken in deze nieuwe materie is het omgevingswetspel o...
In de eerste helft van dit jaar behandelden we in Brand&Brandweer de Nederlandse basisprincipes van brandbestrijding. Vorig jaar zijn tijdens de International Fire Instructors Workshop (IFIW) ook acht internationale niet onderhandelbare basisprincipes vastgesteld.

Vooruitkijken tijdens COVID-19

Geschreven door Schippers, H.
Het zomernummer van Brand&Brandweer was helemaal gewijd aan COVID-19. Prachtig om te lezen hoe we in alle regio’s flexibel zijn omgegaan met de uitdagingen die dat (nog steeds) met zich meebrengt en dat creatieve oplossingen worden gezocht en vaak gevonden.
Het valt op dat sommige mensen vaker betrokken zijn bij incidenten met agressie dan anderen. Onder andere dit aspect was voor criminologe Lisa van Reemst aanleiding hierover een proefschrift te schrijven met als titel Emergency Responders at Risk.