Aflevering 10

Gepubliceerd op 29 september 2020

Actueel

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020
Het aantal claims bij verzekeraars voor bedrijfsbranden is vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar ontvingen verzekeraars 3.972 claims tegen 4.096 een jaar eerder. De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (31%), gevolgd door kantoren (22%) en winkels (20%). In de provincie Limburg registreerden verzekeraars vorig jaar relatief de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 6,38 branden per duizend zakelijke locaties, gevolgd door de provincie Groningen met 5,01 branden per duizend locaties en Noord-Brabant met 4,95 branden.

Batterijen op daken, een nieuw risico

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Waar enkele jaren geleden de eerste buurtbatterijen, ofwel Elektriciteit Opslag Systeem (EOS), in het straatbeeld verschenen, verschijnen deze nu op daken. En dat brengt andere risico’s met zich mee. Wat zijn die risico’s? Hoe kan een dergelijke installatie veilig worden vormgegeven? En wat zijn de aandachtspunten voor de incidentbestrijding? Om hier meer inzicht in te geven heeft het IFV de publicatie Energieopslag en/of opwekking op daken van collectieve woongebouwen opgesteld.

Bijscholing situationele commandovoering: ‘kijk verder dan de OvD’

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Waar de Brandweeracademie landelijk een bijscholingstraject situationele commandovoering voor Officieren van Dienst (OvD’s) heeft ontwikkeld, kijkt Veiligheidsregio IJsselland verder. In die regio is, in samenwerking met de Brandweeracademie, ook een integraal programma ontwikkeld voor Hoofdofficieren van Dienst (HOvD’s) en Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (AGS’s) en een bijscholingstraject voor bevelvoerders. ‘Wij willen dat ook zij hun voordeel kunnen doen met de nieuwe inzichten van situationele commandovoering. Bovendien vinden we het belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt’, aldus Jelle Nijeboer, specialist vakbekwaamheid van Veiligheidsregio IJsselland.

Brandweerevent: online kennis delen

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020
Het Brandweerevent is dit jaar vanwege corona een online event, op 8 oktober. Experts delen hun kennis en ervaring over een aantal topthema’s binnen de brandweer, zoals natuurbrandbestrijding en de energietransitie. Ook draagt Stephan Wevers het voorzitterschap van Brandweer Nederland over aan zijn opvolger Tijs van Lieshout.

De Miljoenennota: wat staat erin voor de brandweer?

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Wat zijn de plannen van het kabinet voor volgend jaar? In hoeverre komen er extra middelen beschikbaar voor de brandweer? Op de derde dinsdag in september heeft de regering traditiegetrouw de plannen bekendgemaakt, met de bijbehorende Miljoenennota. En daarin komt de brandweer dit jaar een aantal keer voor. Brand&Brandweer heeft de brandweerzaken uit de begroting voor volgend jaar op een rij gezet.

Goed geïnformeerd in kostbare tijd

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Schat, E.
Een mijlpaal in de meldkamer. Dat is LIVECOMMAND, een tool waarmee de informatiepositie van de meldkamer tijdens incidentbestrijding wordt versterkt. In het operationeel centrum van Amsterdam-Amstelland is een pilot gestart, onder andere om LIVECOMMAND in de werkprocessen van de centralist te integreren. Projectleider Jan van der Poel: ‘Informatiegestuurd werken en visualiseren van informatie heeft enorme meerwaarde voor de brandweer ter plaatse. Een foto zegt meer dan duizend woorden.’

Hitte bij grote brand wegrestaurant in Zwolle

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
De thermometer geeft ongeveer 35 graden aan als brandweerlieden uit Veiligheidsregio IJsselland op 12 augustus aan de bak moeten bij een grote brand in wegrestaurant De Lichtmis in Zwolle.

Inspectie JenV: drie belangrijke ontwikkelopgaven voor veiligheidsregio’s

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Alle 25 veiligheidsregio’s zijn beter voorbereid op crises en rampen dan vier jaar geleden, maar moeten blijven werken aan hun taakuitvoering. Dat is één van de conclusies uit het Periodiek Beeld Rampenbestrijding en Crisisbeheersing dat de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) heeft opgesteld. In dit onderzoek heeft de inspectie in kaart gebracht wat veiligheidsregio’s hebben gedaan met de aanbevelingen die vier jaar eerder in de Staat van de rampenbestrijding zijn gedaan.

Spelenderwijs de Omgevingswet leren kennen

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Welke veranderingen doen zich voor als de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt? En wat voor invloed heeft dat op ieders taak, rol en verantwoordelijkheden? Om alle functionarissen, zowel van binnen als buiten de brandweer, wegwijs te maken in deze nieuwe materie is het omgevingswetspel ontwikkeld. Met dit spel kunnen de betrokkenen aan de hand van verschillende casussen de veranderingen spelenderwijs ontdekken.

Veel overlap tussen nationale en internationale basisprincipes

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
In de eerste helft van dit jaar behandelden we in Brand&Brandweer de Nederlandse basisprincipes van brandbestrijding. Vorig jaar zijn tijdens de International Fire Instructors Workshop (IFIW) ook acht internationale niet onderhandelbare basisprincipes vastgesteld. Deze zijn, net als de Nederlandse basisprincipes, bedoeld om het vak veiliger te maken. ‘Het belangrijkste verschil is dat de Nederlandse basisprincipes echt de basis zijn. Internationaal is men soms wat verder en wordt dus ook gekeken naar andere zaken. Dat sommige onderdelen nog niet in onze basisprincipes zijn benoemd, wil niet zeggen dat we ze nog niet toepassen. De internationale basisprincipes zijn al voor een groot deel in Nederland geïmplementeerd, maar er is ook nog werk aan de winkel’, vertelt Siemco Baaij van CFBT-NL. Hij was vorig jaar betrokken bij de totstandkoming van de internationale basisprincipes.

Vier bouwstenen voor verschil tussen beroeps en vrijwilliger

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Visser, J.
Hoe kan vrijwilligheid binnen de brandweer worden behouden zonder de volledige brandweerorganisatie op z’n kop te zetten? Dat is de vraag waar een denktank zich sinds juni vorig jaar over heeft gebogen. Het antwoord is gevonden in vier bouwstenen waarmee een zo klein mogelijk, maar juridisch verantwoord verschil ontstaat tussen beroepsbrandweerlieden en vrijwilligers. Wat de consequenties van deze denkrichting zijn en hoe de medewerkers erover denken, wordt nog geïnventariseerd. Industriebranden vallen in de denkwijze taakdifferentiatie onder de specialistische inzetten.

Vooruitkijken tijdens COVID-19

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Schippers, H.
Het zomernummer van Brand&Brandweer was helemaal gewijd aan COVID-19. Prachtig om te lezen hoe we in alle regio’s flexibel zijn omgegaan met de uitdagingen die dat (nog steeds) met zich meebrengt en dat creatieve oplossingen worden gezocht en vaak gevonden. Ik word er blij van als ik weer een mooie aankondiging zie voor een webinar van vakbekwaamheid over een interessant onderwerp of van het IFV naar aanleiding van onderzoeken: er is genoeg te leren en gelukkig delen we graag kennis en informatie. Ik lees ook graag hoe posten creatief omgaan met roosters en werkplekken of werktijden om toch de uitruk te kunnen waarborgen, hoe risicobeheersing toezicht weer oppakt en nadenkt over andere vormen om voorlichting te geven.

Wat doe jij met agressie, wat doet agressie met jou?

Aflevering 10, gepubliceerd op 29-09-2020 geschreven door Gras, T.
Het valt op dat sommige mensen vaker betrokken zijn bij incidenten met agressie dan anderen. Onder andere dit aspect was voor criminologe Lisa van Reemst aanleiding hierover een proefschrift te schrijven met als titel Emergency Responders at Risk. Zij keek hierbij naar agressie die brandweermensen, politieagenten en ambulancezorgverleners ondervonden in hun werken met burgers. In dit artikel aandacht voor de belangrijkste bevindingen.