Aflevering 9

Gepubliceerd op 11 september 2020

Actueel

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020
In samenwerking met de veiligheidsregio’s publiceert het Kenniscentrum Informatiegestuurde Veiligheid van het IFV voortaan iedere maand de Kerncijfers Incidenten van de brandweer. Hiermee wordt de brandweerstatistiek van het CBS voortgezet.

Basisprincipes van brandbestrijding verwerkt in leergang Manschap

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
In de vernieuwde leergang Manschap, die begin september van start is gegaan, zijn grote veranderingen doorgevoerd. Met name de module brand is vernieuwd. De Hernieuwde kijk, tegenwoordig de Basisprincipes van brandbestrijding genoemd, zijn er volledig in doorgevoerd. Ook voor enkele internationale basisprincipes is aandacht in de opleiding. Omdat de veranderingen groot zijn, is ook een voorstel voor bijscholing voor docenten en instructeurs van de leergangen Bevelvoerder en Manschap opgesteld. ‘We verwachten dat daar in september door de Programmaraad Vakbekwaamheid en Kennis een besluit over wordt genomen’, aldus Jaap Molenaar, decaan bij de Brandweeracademie.

Brandveiligheidsmaatregelen in parkeergarages met elektrische voertuigen op een rij

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
Er rijden in Nederland steeds meer elektrisch aangedreven voertuigen op de weg. Deze voertuigen worden ook vaker geparkeerd en opgeladen in parkeergarages. ‘En dat brengt risico’s met zich mee’, stellen Marcel Koene, beleidsmedewerker risicobeheersing bij Veiligheidsregio Haaglanden, en Nils Rosmuller, lector Energie- en Transportveiligheid bij het IFV. Om op die risico’s in te kunnen spelen heeft het IFV het document Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen opgesteld.

Controleren zuurstoftoevoer houdt grote brand Tilburg binnen de perken

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
Als in de avond van 9 augustus brand uitbreekt in een bedrijfsverzamelgebouw in Tilburg, wil Officier van Dienst (OvD) Dirk Suchy zo snel mogelijk op de rem trappen. Lange tijd is onduidelijk waar de brand in het pand precies zit. Het gebouw is bovendien ingesloten door naastgelegen bedrijven. Dat maakt het lastig om een volledige rondomverkenning te doen en de brand van alle kanten in te pakken op het moment dat deze uitslaand wordt.

De zomer van 2020

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Maren, A.-J. van
‘Deze zomer is er één voor de boeken.’ Dat stelde een collega laatst toen we terugkeken op de afgelopen tijd. Vanaf maart dit jaar heeft het coronavirus Nederland (en de rest van de wereld) behoorlijk beziggehouden. Ons leven is er op veel manieren door beïnvloed. We hebben ons gedrag, zowel privé als in het werk, moeten aanpassen. En daar waar we normaal in de zomermaanden in groten getale op vakantie gaan in andere delen van Europa en/of de wereld, lag dat nu helemaal anders. Veel mensen zijn in Nederland gebleven voor een vakantie in eigen land. Soms vanuit de eigen achtertuin. Maar ook de campings, bungalowparken en particuliere huisjes zaten vol.

Natuurbranden Australië, een jaar later

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
Een jaar geleden braken in Australië de eerste van een hele serie natuurbranden uit. Dat deze branden tot en met maart zouden duren, durfde op dat moment nog niemand te bevroeden. In totaal is twaalf miljoen hectare natuur verwoest, de oppervlakte van bijna drie keer Nederland. 33 personen zijn in de vlammen omgekomen en naar schatting zijn drie miljard dieren omgekomen of ontheemd door de branden. Hoe is de situatie nu in het land? Waardoor zijn deze branden zo immens groot geworden? Waarop ligt de focus van de lopende onderzoeken? En hoe bereidt het land zich voor op een nieuw natuurbrandseizoen?

Positief getest op corona. ‘Ineens komt het erg dichtbij’

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
Wat als één van de leden van jouw kazerne positief wordt getest op corona? En wat als daarna blijkt dat hij al besmettelijk was in de periode dat hij nog geen klachten had? Het overkomt kazerne Valkenburg in Veiligheidsregio Hollands Midden. ‘We waren net begonnen met de versoepelingen en ineens zit je in deze rollercoaster’, vertelt ploegchef en bevelvoerder Hans van der Nagel van de kazerne.

USAR.NL biedt hoop, troost en perspectief na explosie in Beiroet

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-09-2020 geschreven door Visser, J.
Beiroet wordt dinsdag 4 augustus rond 18.00 uur opgeschrikt door een enorme ontploffing. In het havengebied van de Libanese hoofdstad ontploft bijna 3.000 ton ammoniumnitraat. In één klap is het volledige havengebied weggevaagd. Tot kilometers afstand worden ruiten en geveldelen van gebouwen weggeblazen. Nog geen 24 uur later verzamelen de hulpverleners van USAR.NL zich op Vliegbasis Eindhoven om hulp te bieden in het getroffen gebied.